Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.01.2011.
12:26
Z. Tmušić - Vesti A

Glavobolja zbog šljivovice

Zdravo, prijatelji, jesam li vam nedostajao? - bilo je prvo pitanje koje je slavni ruski reditelj Nikita Sergejevič Mihalkov postavio svojim domaćnima kada je petog dana muzičkog i filmskog festivala Kustendorf sleteo helikopterom na Mokru Goru. Koji trenutka kasnije, praćeni desetinama kamera i fotoaparata, dobitnik Oskara za film "Varljivo sunce" i Zlatnog lava za "Urgu" i njegov prijatelj i domaćin Emir Kusturica uputili su se na čašicu razgovora i domaće rakije.

Lek protiv gripa Posetioci uživali u vrućoj rakiji

Tako je to bilo ovih dana u Drvengradu u Mokroj Gori. Svaki dan velika crna gvozdena ptica donosila je na brdo Mećavnik ponekog gosta iz sveta filma, a desetine kamermana i fotoreportera laktovima su tražili mesto za snimanje ispod terase velelepne drvene kuće gazde Drvengrada - Emira Kusturice.

Jači od hladnoće: Gosti uživali u Drvengradu

A, među kamermanima ubedljivo su najratoborniji bili Kinezi koji su za nacionalnu televiziju snimali veliku reportažu o četvrtom Kustendorfu. Istina, nisu se dali ni snimatelj i glumci Milena Predić i Maša Dakić koji pod nadzorom glumca i producenta Zorana Cvijanovića snimaju igrano-dokumentarni film "Kako mi je Kustendorf promenio život".

Dokumentarac o festivalu snimala je i mlada rediteljka rodom iz Madrida Klea Viljanuevaza. Ona je student režije u Londonu i snima dokumentarni film za BBC. Klea kaže da je oduševljena ambijentom u kojem se događa festival:

- Svi su ušuškani u ovom malom mestu, nema hiljadu fotografa, glamura, možeš da sediš u restoranu, a pored tebe Kusturica. Dobro je što je ovaj festival još "underground" a ne "mainstream" i što je Kusturica uspeo to da održi na jednom ljudskom nivou - primetila je mlada rediteljka.

Meksički glumac i reditelj Gael Garsija Bernal sa Kusturicom

Na brdu Mećavnik filmove su predstavili mladi autori iz 12 zemalja, radile filmske radionice, u kasnim večernjim satima počinjali su muzički koncerti, a među drvengradskim ulicama kruže priče da je buknulo nekoliko ljubavi.

Oduševljen Drvengradom: Mihalkov sa Kusturicom

Iako će većina učesnika i brojnih gostiju festivala reći da su u Drvengrad došli zbog filma, brojne slike sa lica mesta svedoče da su srpski specijaliteti iz kuhinja i podruma ugrozili lidersku poziciju filma.


- Obožavam srpsku kuhinju i šljivovicu. Jedino posle imam problema sa spavanjem. Bole i glava i stomak! - požalila se član žirija, Amerikanka, Sara Drajver.

Domaćin festivala Emir Kusturica jedva je uspevao da ispuni sve želje gostiju, među kojima i Iranaca da nauče da skijaju na Kustinom skijalištu Iver.


- Sve je pod kontrolom. Ovako nešto ne događa se danas u svetu! - kaže Kusturica u prolazu. Posebnu pažnju dama na festivalu privukao je meksički glumac i režiser Gael Garsija Bernal, koji je kratko rekao: "Došao sam da uživam."
 

Hvala Kusturici


A, dole, u selu Mokra Gora, u kafanama i na ulici nigde žive duše. Tek poneki prolaznik prokomentariše događaje kod Kuste.


- Kakav je ono narod na brdu kad celu noć banči i ne spava? - pita se kroz smeh lokalni šaljivdžija Mikan, a njegov prijatelj Ratko kaže da je Kusturica učinio najbolji potez na svetu:


- E, vala, hvala mu što nam je skinuo muku sa vrata. Sve su govorili da smo mi Mokrogorci najveće pijandure i izelice. Eno, idite gore na brdo i videćete da ima i gorih od nas!


Želja Mihalkova


Nakon što je drugi put u poslednje četiri godine sleteo na Mećavnik i zanoćio u Drvengradu, Mihalkov se zahvalio domaćinu i priznao novinarima:


- Hvala vam na srdačnoj dobrodošlici ovde u Drvengradu. Verujte, i ja bih želeo nešto slično da izgradim u mojoj zemlji, ali nikako da nađem vremena. Evo, ovde u Drvengradu će biti sada moja hacijenda u kojoj ću raditi montažu trećeg dela "Varljivog sunca", jer kao što verovatno znate, reč je o trilogiji - otkrio je Mihalkov.

 

Ugojio se Makunja


Pored brojnih filmskih ostvarenja, ovogodišnji Kustendorf obeležio je nastup simpatičnog benda iz Tanzanije - "N'Goma Afrika". Vođa ovog benda Ebrahim Makunja je svaku pesmu započinjao i završavao sa "Oje Serbija!" (Živela Srbija), što mu je odmah donelo titulu "najvećeg srpskog nacionaliste u Africi".


- Imamo veliki problem! U Srbiju smo došli ravnih stomaka, a otići ćemo debeli - požalio se Makunja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online