Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.01.2011.
11:44
Vestionline A

Otvoren 4. Kustendorf, a na njemu...

Na Mećavniku danas zvanično otvoren četvrti Medjunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", čiji je osnivač proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Festival je otvoren u bioskopskoj sali "Prokleta avlija", uz inserte i muziku iz filma Federika Felinija "Amarkord", nakon vatrometa i performansa koji su priredili Trubači Dejana Petrovića i orkestar "Zabranjeno pušenje".

Prvog dana 4. Kustendorfa koji je, kao i prethodnih godina, posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazana druga epizoda dokumentarnog serijala "Zlatne šezdesete" posvećena poznatom češkom režiseru i pedagogu Otakaru Vavri.

Emir Kusturica

Ovaj umetnik, koji u februaru puni 100 godina života, najavljen je kao specijalni gost festivala, a na programu Kustendorfa biće i Vavrini filmovi "Romansa za trubu" iz 1966. godine i "Čekić za veštice" (1969). Ceremonija svečanog otvaranja u popodnevnim časovima započeće izložbom fotografija poznatog italijanskog snimatelja i fotografa Artura Cavatinija "Trenuci u pauzama filma 'Sladak život'" koja će biti postavljena u galeriji u Drvengradu.


Postavka obuhvata 20 fotografija koje su nastale za vreme snimanja filma "Sladak život" (La Dolce Vita) Federika Felinija.


Posle otvaranje izložbe biće izveden performans inspirisan poznatim scenama iz Felinijevog filma "Amarkord", koji će izvesti mlada glumica Jana Janković, grupa "Vrelo" i "No smoking orchestra".


Na otvaranju će poznatom iranskom režiseru, gostu festivala u okviru "Retrospektive velikana", Abasu Kjarostamiju biti uručeno specijalno priznanje - "Nagrada za buduće filmove".

Mokrogorski laureat: Abas Kjarostami

Filmski program počinje projekcijom filma "Češki mir" mladih i darovitih čeških autora Filipa Remunde i Vita Klusaka, koji će biti prikazan u okviru programa "Savremene tedencije".


Predviđeno je da nakon projekcije režiser Remunda održi radionicu mladim filmskim stvaraocima i studentima filmskih akademija.


Muzički program u ponoć će otvoriti sastav "Beogradski sindikat".


Za nagrade zlatno, srebrno i bronzano jaje, ove godine takmičiće se 20 filmova iz 13 zemalja: Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, Rusije, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.


Najbolja ostvarenja izabraće međunarodni žiri koji čine Vensan Maraval (producent i jedan od osnivača kompanije "Wild Bunch"), Ričard Brik (producent i profesor na Univerzitetu Kolumbija) i prof. dr Iva Draškić Vićanović.


Do 11. januara biće pikazano ukupno 38 filmova u nekoliko selekcija. Publika će imati priliku da, pored Kjarostamijevih i Vavrinih ostvarenja, pogleda i "Varljivo sunce 2 - Egzodus" poznatog i nagradama ovenčanog ruskog režisera Nikite Mihalkova, norveški film "Nemirna voda" reditelja Erika Popea, "Pismo Eliji"- svojevrstan omaž kultnom režiseru Eliji Kazanu, koji su zajedno režirali Martin Skorseze i Kent Džouns.


Na repertoaru će biti i češki kandidat za najbolji strani film na 83. dodeli Oskara, "Kavasakijeva ruža", režisera Jana Hrebejka, "Revolucija" - omnibus 10 autora o Meksičkoj revoluciji, restaurirana kopija Felinijevog filma "Rim", američki filmski hit iz 1955. "Istočno od raja" Elije Kazana, kao i "Doviđenja, kako ste?" srpskog reditelja Borisa Mitića i film "Marilena iz P7" rumunskog reditelja Kristijana Nemeskua.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online