Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 04.11.2010.
11:52
Vestionline A

Dobio pozorište još za života

Sa putujućom trupom tada čuvenog glumca Bogoboja Rucovića, u Šapcu se 1906. pojavio i jedan mladi Nišlija, čije će se ime kasnije sa divljenjem izgovarati među ljubiteljima pozorišne umetnosti. Bio je to Dobrica Milutinović, srpski romantičarski glumac izuzetnog glasa i retko snažnog temperamenta.

Dobrica Milutinović

U Šabac je stigao iz Beograda, gde je već u 18. godini zaigrao na sceni Narodnog pozorišta, pošto je njegov raskošni talenat za scenu primetio sam upravnik, slavni komediograf Branislav Nušić.

Dobrica je vrlo brzo postao prvak Drame nacionalnog teatra, i to prestižno mesto je držao više od pola veka.

Publika ga je volela u nizu uloga iz klasičnog scenskog repertoara - glumio je Romea, Don Karlosa, Otela, Urijela - a u rodoljubivom zanosu ustajala na noge kada bi gromkim glasom tumačio narodne heroje i likove iz poznatih domaćih komada, a najviše Hajduk Veljka, Maksima Crnojevića, Cara Dušana, Mitketa iz "Koštane".

Dobričin prsten


Za 40 uspešnih godina na sceni, Udruženje glumaca Kraljevine Jugoslavije je 1937. Dobrici Milutinoviću dodelilo zlatan prsten, koji je izradio i darivao mu dvorski juvelir Milan T. Stefanović. Na prednjoj strani bio je lik glumca, a na bočnim stranama reljefi u ulogama koje su ga proslavile - Šajlok u Šekspirovom "Mletačkom trgovcu" i Orlić u Rostanovom "Orliću". Sa unutrašnje strane ugraviran je ćirilicom tekst: "Nasledni prsten Dobrice Milutinovića, 16 - X - 1937. god". Prsten je iste godine izgubljen i pronađen je tek posle šest decenija. Udruženje je velikom umetniku predalo drugi prsten, sa oniksom i zlatnim lovorovim vencem. Dobrica Milutinović je prsten nosio do smrti. Pošto nije mogao da se odluči između tri naslednika, Ljubiše Jovanovića, Milivoja Živanovića i Raše Plaovića, prsten je predao Udruženju dramskih umetnika Srbije. Danas se glumci za životno delo nagrađuju kopijom Dobričinog prstena iz 1939. godine.

Bio je jedan od onih glumaca koji su tekst izgovarali sa velikim patosom, što je tada bilo u pozorišnoj modi, pa mu je i glas koji ga je proslavio trajno zabeležen na gramofonskoj ploči.

U prvom srpskom filmu "Karađorđe" 1911. Dobrica Milutinović je tumačio ustanika Janka Katića, a u ulozi deda Vuka pojavio se i u doba nove, poratne vlasti, 1947. u filmu "Živeće ovaj narod".

Ipak, najveće priznanje dobio je za 25. godišnjicu rada i to u Šapcu. Na poziv svoje verne publike, gostovao je u ovom gradu, tada već kao proslavljeni umetnik. U čast slavljenika je na predlog Milovanovića, profesora šabačke gimnazije, tada osnovan gradski Pozorišni odsek, koji je uzeo ime velikog glumca.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online