Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 11.10.2010.
16:15
D. Đorđević - Vesti A

Svadbeni običaji: Krava za miraz

Ranutovac je selo udaljeno od Vranja pet kilometara, smešteno pored starog puta za Vranjsku banju ili kako neki od meštana kažu, pored starog carskog druma. Od 1948. godine broj stanovnika je isti, oko 500 duša. Stariji žitelji Ranutovca sa setom se sećaju prohujalih vremena, svojih prvih ljubavi, proševina i svadbi.

Svatovi idu peške
 

Bračni par Ranđel i Milojka Stanojević i njihova rođaka Milica u jednom se slažu, sa radošću se čekalo da momak postane muž, a devojka žena.


- Sada je moderno vreme, retko kojoj nevesti nije stomak do zuba kad se venčava. Tu mu dođu kamere, pa limuzine i trubenje, za darivanje krediti se uzimaju, a retko koji brak da se održi. Čim pukne svađa, a nevesta sabere stvari u torbici i ode kući kod mame jer tamo se vodi računa da detetu i trun prašine ne padne na kosu, a kamoli na ruke - počinje priču o današnjim brakovima 80-godišnji Ranđel Stanojević.

Korita i šerpe na dar


Ogla Mišić (86) iz Vranja priča kako su svatovi darivali mladence: - U ponedeljak ujutru nevesta zahvata vodu sa bunara i poliva svatove prilikom umivanja. U bakarni kotao, odakle ona sipa vodu, oni bacaju sitan novac. Sledi doručak, a potom svatovi daruju mladence. Donosila su se limena korita, lavori, kotlići, šerpe, lonci, zatim novac koji daju nevesti, ali i sviračima. Kum i stari svat su uz pokućstvo donosili i dar za nevestu: materijal za bluzu, maramu... Mladoženji nisu davali nikakav dar, za njega se govorilo: "On i onakoj ima najgolem dar - snašku!


Nekad se u Srbiji očeva slušala, a za neposlušnost sledile su konjske batine. Njegova žena Milojka se seća kako je otac obavestio da se udaje.


- Ti, Ranđel, beše u Skoplje na železnici, nisam te ni videla. Dođe navodadžija, priča sa mojim roditeljima, pade šala na rastanku i odmah sam pomislila da proverim da li je drven kovčeg pun sa spremom. Otac, onako ozbiljan, pogleda me, odmeri i reče: "Udaćemo te za činovnika, da se ne mučiš". A, da me uzme činovnik, kravu prodadosmo da spremimo miraz. Fala bogu, u kerpič živesmo, pa lepu kuću napravismo. Bili smo jedno za drugo, jedno telo dve duše, vek preterasmo bez loše reči - priča 82-godišnja Milojka.

Stari svat i slama


U Poljanici, planinskom kraju 30-ak kilometara udaljenog severoistočno od Vranja, na svadbama je posebna pažnja poklanjana starom svatu i kumu. Momir Stošić (78) iz Golemog Sela priseća se kako su iza leđa starog svata i kuma obavezno postavljeni ćilimi, a hranu su prinosile žene aščike. - Sa svadbe poslednji su odlazili kum i starejko sa svojim gostima. Sa svadbe kum je odlazio pre starejka. Ispraćaj je obavljan sa muzikom. Sa starejkom je bio običaj da se vadi "pročka". Starejko i starejkovica seli bi na stolice tronoške na sredini sobe, a žene su im stavljale slamke glave i ramena. Mladenci su stajali iza njih i skidali slamke. Za to vreme aščike su spremale kačamak za starejka - kaže Stošić.


Svadbe su bile poseban doživljaj za celo selo.
 

Ranđel i Milojka

- Počelo bi slavlje u subotu uveče. Dovedu se muzikanti, sakupi se celo selo u dvorištu, prvo kolo zavede svekrva, a posle ko dohvati, more, zemlja se trese. Ali, glavno je u nedelju. Dođe muzika i počne sakupljanje kod mladoženje. Svekrva zaigra da otvori svadbu, sačekuju se kum i stari svat, prežu se volovska kola u koja treba da stane miraz i kreće se po nevestu peške. Mi po Milojku, čak, u Moštanicu.

Pre nas, dvojica mladića trčeći odu kod neveste da uzmu maramicu i litar rakije. Trče natrag, duša im u nosu, da jave da se devojka nije predomislila. Kad stignemo, mora mladoženja da otkupi nevestu, doduše sa sitne pare jer se nije imalo. Unutra, u nevestinoj sobi kite je sestre i drugarice, donese se pogača stavi joj se na glavu, ona se savije i nastaje grabenje. To je grabena pogača, da devojke poteraju noge prema momcima i da ne ostanu usedelice. Sednu gosti, popiju, zameze, muzika odsvira i najmlađi brat je izvede iz kuće, a svi njeni plaču kao žao im, dok komšije šapuću: Otkačiše se od bede - priča Ranđel.
 

Milica se seća da nevesta pred mladoženjinom kućom mora triput da podigne uvis dete.
 

- Svekrva odmah uzima dizgine u ruke. Mažu se vrata sa svinjskom mašću, a ona brzo briše sa krpu. Da je podmazano, ali i da se ne užegne, tako je valjda bilo. Mladoženja izlazi iz kuće, a nevesta, pre nego što uđe, tri puta popije vodicu i pojede kocku šećera. Da joj je sladak život. Mladoženja je unese preko praga, svekrva obuče novu futu (suknja od vune) što je dobila u miraz, sedne na stolicu i raširi noge. Neko od njenih zetova prospe čašu s vodom pod stolicom, skače i viče: "Svekrva se upiša od radosti, dobila nevestu" - smeje se Milica.

Blaga rakija


U Vranju i okolini poznat je običaj blaga rakija. Njeno ispijanje obeležava radost u kući mladoženje zbog potvrde da je nevesta nevina. Seka Mitić (80) iz Vranja se seća prve bračne noći: - U sobu me je dovela svekrva. Znali smo, dežuraće ispred vrata sa načuljenim ušima. Sa Zoranom se dogovorismo da se malo našalimo. Da odradimo rabotu odmah. Počesmo da skačemo po krevetu, da pištimo. Umirismo se posle 15 minuta. Čuli smo kad je otišla svekrva. Hoda polako, na prstima, ali patos star, škripi i čuje se. Pretvorismo se u uvo. Ona, od radosti zapeva: "Dobro je, dete neće biti gluvo"! Ujutro sam mesila pitu banicu. Tanku, od jedne kore, prste da poližeš. Takav je bio red. Izađosmo u gostinsku sobu, a gosti piju blagu rakiju.


Svadba je trajala u nedelju i ponedeljak. Najuzbudljivije je bilo u utorak jer su tada dolazile žene na blagu rakiju.


- Dođu žene i krenu da piju vruću rakiju. Pa, kad se napiju cirkus božji. Samo se priča od onu rabotu i čeka da starojkovica (žena od starog svata) otkrije sito u koje je čaršav na kojem su vodili ljubav mladoženja i nevesta. Ako je krvav, nastaje čestitanje i šalje se aber kod nevestinih roditelja da je njihovo dete ubavo (lepo). Ako nije krvav čaršav, nevesta se odmah najuri. Džabe svadba, mirazi i sve ostalo, popnu je na magarca, vežu tako da gleda u njegovu zadnjicu i najure - priča Milica.

Sramežljiv muž


Milica, krepka starica, bliska rođaka Stanojevića, pamti njeno kako beše.
- Dve sestre smo bile, brata nismo imale. Otac je rekao imanje ćete naslediti obe po pola. Dakle, miraždžika sam bila. "Za vas će biram, može nam se", govorio je. Od budućeg muža samo jedna kuća nas je delila. Na oca se mnogo dopao, viče: "Dete je na mesto. Radno, poslušno, mirno". Uzedosmo se, ja imašem 18, a on 19 godine. Mnogo je sramežljiv bio, jedva ga u početak opravih, naučih da bude muž - priča 81-godišnja Milica.

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online