Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 21.12.2018.
11:39
M. Đorđević - Vesti A

Zaboravljeni običaji: Poezija tela

Najbrojnija grupa igara koja je do Drugog svetskog rata bila još jaka i živa tradicija u javnom životu balkanskih sela jesu orske igre, ili igre uz muzičku pratnju. Izumitelj ovog pojma, stari srpski etnolog Tihomir R. Đorđević je u to doba orskim obeležio one igre, u kojima se "težnja za igrom ispoljava tako da su telesni pokreti namenjeni izražavanju ljudskih osećanja i zadovoljavanju čovečjeg osećanja za lepim". Zbog toga su neki orsku igru nazvali i "poezijom telesnih pokreta".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ime je nastalo od grčke reči "horos", što znači igra zajedno, u društvu. Njen nastanak nije teško objasniti. I danas se dešava, kad je čovek zdrav, dobro raspoložen i veseo, da ne može dovoljno rečima da izrazi šta oseća, nego to čini i samo njegovo biće: oči mu dobijaju naročiti izraz, nesvesno pevuši, a hod mu oživljava. Na mesto mirnog koračanja dolazi skakutanje, a veselom pokretu nogu pridolazi podizanje ruku i nežni pokret celog tela. On počinje da igra.

Na taj način je i nastala orska igra, i na isti način se i danas iznova rađa i osavremenjuje. Kad uz ove osnovne pokrete dođe još i takt, koji upravlja pokretima tela, onda je to već prava orska igra. Postanak joj se već izgubio u dobokoj starini. Da bi se telesni pokreti uredili, kasnije je uveden i ritam, udari koji su davali zvuk - pljeskanje rukama, udaranje drveta o drvo, o metal, ili o razapetu kožu, i njih su pratili pokreti tela. Računa se da će se orskih igara biti dok dok traje i čovečanstvo, ali svaki narod, i pored mešanja i uticaja sa strane, i dalje stvara i zadržava sopstvene igre.

O najranijoj igri uz muziku i u društvu kod Slovena, najznačajnije podatke je dao još monah Ermenrikus Augienzis u 9. veku, gde izričito spominje "Slovenina igrača", kakvi su se u to doba, po svemu sudeći, često mogli videti u Germaniji. Oni su uz svoj narodni instrument, najverovatnije gusle, igrali i pevali. I na slovenskim spomenicima se nalaze rasejani podaci koji svedoče o slovenskom oduševljenju u muzici.

Jedan od najstarijih spomenika slovenske orske igre su staroruski svirači i igrači, predstavljeni na crkvenim freskama iz 11. veka u Kijevu. Jedan svirač tu svira u instrument nalik na harfu, dvojica duvaju u trube, a ostali poskakuju, pri čemu jedan igrač svira i u flautu, a drugi udara u metalne tasove. Nema ostalih sačuvanih slika orske igre kod Slovena u najstarije doba.


 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online