Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 22.08.2018.
10:35
M. Đorđević - Vesti A

Zaboravljeni običaji: Udario jež na ježa

U našoj rubrici "Zaboravljeni običaji" prisećamo se kako su naši stari živeli.

V. Sekulić
 

- Viteške igre na tlu današnje Srbije, potekle su iz starih vremena, kada su zaista služile vojnicima za vežbu i jačanje tela i duha. Kasnije su se njima zabavljali u selima, posle napornih poljskih radova, i to samo muški. Jednu od njih, "ježeve" igrali su uglavnom odrasli, jer je teška za izvođenje, a može se igrati i zimi i leti, u sobi ili na livadi.

- Svaki igrač uzme pravu, oblu i glatku tanku motku od oko pola metra. Igrači se podele tako da ih ima jednako i posedaju u red, jedan naspram drugog. Sednu tako da im listovi budu uspravni, a kolena što bliže stomaku. Pod kolena svaki provuče motku, i uhvate se rukama za nju sa obe strane. Potom, klackajući se na stopalima i stražnjici svaki ide pravo ka drugu sa suprotne strane. Kada se susretnu, onda guraju jedan drugoga dok god se jedan ne preturi.

- Ko padne, smatra se pobeđenim. A kad padne, ne može lako da se podigne, osim da otpusti ruke sa motke, a to je u igri zabranjeno. Pobednik ima pravo da gazi parnjaka otežavajući mu da se vrati u prvobitni položaj i peva mu: "Ježole bodljivi, đavole guravi, star si bio, pa si se smirio", što znači, umro. Na kojoj strani bude više pobednika, oni imaju pravo da zajašu protivnike i to svaki svoga druga, makar taj pojedinačno bio pobednik. Pobeđeni su dužni da ih odnesu do utvrđene belege, i da ih vrate natrag.

- "Mečke" takođe igraju odrasli momci, a učestvuje najmanje troje ljudi. I tu se upotrebljava glatka motka, dugačka oko jedan i po metar. Igrači se prvo razbroje, i na koga padne poslednja reč iz brojalice, on je mečka, a na koga padne pretposlednja, on je mečak. Mečka ide bubulazeći, četvoronoške, a mečak je uzjaše i obavije rukama oko prsa, držeći pri tom motku ispod mečkinih grudi. Motka stoji tako da zadnji deo štrči ispod mečkinih nogu kao rep. Mečka sad ide, geguckajući se i noseći mečka, a mečkari pokušavaju da je uhvate za rep, ne bi li je zaustavili.

- Ko bi mečku zaustavio, dobio bi pravo da je jaše, a svakog trećeg lovca koji je u tom hodu i otimanju ne bi zaustavio, ona ima pravo da jaše. Igra je bila utoliko zanimljiva što se svakom igaču, naročito neiskusnom, na prvi pogled činilo da lako može da ispuni zadatak. Zbog toga su padale i opklade, a tegljenje motke i bubulaznenje je bila izvrsna vežba za jačanje ruku i nogu.



 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online