Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 06.06.2018.
17:04
M. Đorđević - Vesti A

Zaboravljeni običaji: Lažni kaluđer

Ispovijedi se zvala vrsta igre u igri kojom je mladež sa balkanskih krševa prekraćivala duge zimske večeri. Na poselo bi tada dolazili i putnici namernici koji ovu igru nisu poznavali. Naruku je išlo i to što je u ovim izolovanim krajevima prva crkva bila daleko, pa nije bila retkost da svešteničke poslove obavljaju zalutali kaluđeri.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kad se zna da na poselu ima novih gostiju, neko iz društva kaže: "Braćo moja, primiče se časni post, a evo je došao jedan kaluđer svetogorac, trebalo bi da se ispovijedimo i grijeha oprostimo!" Domaći u isti glas pristanu: "Hoćemo, brate, kad je već sreća kaluđera ovuda nanijela." Mladići poustaju, te odu u drugu sobu, a među njima se već našao jedan koji će glumiti kaluđera, i još jedan, koji će mu pomagati. Oni ostanu u sobi, kao i sva ženska čeljad i stariji ljudi.

"Kaluđer" pregradi ugao sobe čaršavima, da napravi lažni oltar. Uzme nekakvu knjižurinu i načini od drveta krst, a u "oltaru" prostre ponjavicu. Ogrne se čaršavom i stavi pojas oko vrata, umesto epitrahilja, sveštaničke poveske. Jedan pomagač u nameštanju ove scene stane kaluđeru iza leđa tako da ga onaj što se ispoveda ne može videti. Kad je sve gotovo, jedan po jedan iz društva pristupaju, navodno da se ispovede.

Onaj ko poznaje igru, pristupiće kaluđeru i reći: "Kaluđere, oprosti mi, ja sam se davno ispovijedio." Kaluđer ga pusti da sedne na svoje mesto, a onaj, koga su odredili za čuvara na vratima, pušta drugoga. Kad konačno pred kaluđera stigne naivčina, on mu da u ruku krst i postavi ga na prostirku. Zatim mu postavlja niz pitanja od kojih su prva sasvim bezazlena, kao što su "Slušaš li oca i mater?", pa nastavlja sa "Jesi li što ukrao?", "Jesi li krivo mjerio", "Da nijesi koga odao", sve do nezgodnih: "Da nijesi babu poljubio?", "Đevojku prevario?" Pošto dobije odrične odgovore, kaluđer naredi "ispovedniku" da sagne glavu, da bi mu očitao molitvu, i prebaci mu lažni epitrahilj preko glave.

U taj mah, pomoćnik brzo potegne prostirku na kojoj je ispovednik, ne bi li nesrećnik tresnuo o pod koliko je dug. Dok se ovaj podiže, ne znajući šta ga je snašlo, kaluđer zadrži ozbiljno lice, i nastavlja da ga ubeđuje da se nije pravo ispovedio, pa ga je zato Bog odalamio. Ponekad se zaista nađe velika naivčina koja poveruje i u to, pa ga društvo pređe dva puta.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online