Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 06.02.2017.
12:25
M. Đorđević - Vesti A

Izvori zdravlja i dugovečnosti (2): General Belimarković prvi turista

Moderna istorija Vrnjačke Banje počinje od 1868, kada je kruševački okružni načelnik Pavle Mutavdžić sa dobrotvorima iz Kruševca, Karavnovca (današnjeg Kraljeva) i Trstenika osnovao Društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima.

wikipedia.org
Vrnjačka Banja - razglednica iz 1935. godine

Tada su kaptirana prva dva izvora tople mineralne vode. Odmah se počelo i sa gradnjom banjskog kupatila, koja je, međutim, stala na nekoliko godina jer je ponestalo novca. Nešto kasnije, banja u Vrnjcima prešla je u državne ruke.

Najvažnija godina za Vrnjačku Banju bila je 1888. Tada je general Jovan Belimarković odlučio da u njoj podigne letnjikovac. Važio je za čoveka od velikog ugleda. Bio je ministar vojske, pa policije, kao i građevine, i namesnik maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića. Već sledeće godine, njegovu, inače prvu vilu u Vrnjcima, posetio je kralj.

Vrnjačka Banja je od tada bila omiljeno odmaralište oficirske, finansijske, političke i kulturne elite. Letnjikovac Belimarkovića bio je i mesto na kom su se donosile neke istorijske odluke u Srbiji. Balkanski ratovi i Prvi svetski rat nisu uništili lepote banje u Vrnjcima, pa je banja između dva rata doživela novi procvat.

Najbogatiji ljudi Srbije ovde su gradili letnjikovce, a neke od njih su sačuvane do danas. Vrhunac uspeha doživljava 30-ih godina, kada su se, usred svetske ekonomske krize, podizali moderni sanatorijumi i kupatilo, kaptirali lekoviti izvori, uređivali parkovi, gradile saobraćajnice. U Vrnjačkoj Banji je tada bilo više od 130 zanatskih i trgovačkih radnji.

U njoj se priređuju razne zabave, kao i koncerti ozbiljne muzike, gostuju ugledna pozorišta. Zakonom se strogo kategorizuju pansioni i vile, kojih je 1935. bilo ukupno 257 u Vrnjačkoj Banji. Te godine zabeležena je poseta više od 28.000 gostiju, što je bilo najviše među svim turističkim mestima u Jugoslaviji.

Posle Drugog svetskog rata vile su nacionalizovane, a umesto sjaja elite, u banju stižu pacijenti na lečenje. Već šezdesetih godina grade se nova zdanja, a dve decenije kasnije, broj posetilaca Vrnjačke Banje bio je rekordan: 200.000 turista sa dva miliona noćenja.

Prvi lekar Josif Pančić

Prvi banjski lekar bio je srpski naučnik, prirodnjak Josif Pančić. Prema njegovim savetima, vodom iz Vrnjaca lečio se i Pavle Mutavdžić, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj Vrnjačke Banje. Baja ima sedam izvora tople i hladne vode. Njena topla voda je jedinstveni izvor mineralne vode u svetu, i jedino ovde na planeti temperatura vode je ista kao i temperatura ljudskog tela, 36,5 stepeni.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online