Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 24.03.2016.
15:55
Vesti A

Jedini metoh Hilandara

U okolini Beograda još u turskim izvorima iz 16. veka pominje se selo Slanac, Donji i Gornji, koje je imalo pedesetak domova i istoimeni manastir, sa jednim kaluđerom.

Facebook/Manastir Sveti Stefan Slanci

Predanja o nastanku vezuju ga za 13. vek i Nemanjiće, ali se ne slažu oko toga da li ga je osnovao Sveti Sava ili kralj Dragutin. Manastir je doživeo procvat početkom 14. veka, kad je despot Stefan Lazarević preneo srpsku prestonicu iz Kruševca u Beograd. Bio je toliko bogat da je zbrinjavao i mnoge monahe koji su bežali iz južnijih srpskih krajeva pred Turcima.

U čast slave despota Đurađa Brankovića Slanac ili Slanci je počeo da praznuje Svetog Stefana, a despot je darivao manastiru delić moštiju ovog sveca. Posle pada despotovine u vlast Turaka 1459. godine, pogubljeni su iguman i 30 slanačkih đaka. Iza ovog pokolja ostalo je netruležno telo najstarijeg đaka Stefana, koje su monasi prebacili u Vojlovicu kod Pančeva. Kad su Slanci razoreni 1690. godine, bratstvo je naredne decenije provodilo naizmenično u sremskom izbeglištvu i u svom manastiru, trudeći se da ga obnovi.

Na Fruškoj gori su obnovili Kuveždin, a manastiru Grgeteg dali na čuvanje manastirske dragocenosti. Slanci su dočekali oslobođenje u toliko lošem stanju da su 1833. potpuno srušeni. Od te građe su nastale crkve u Velikom Selu i Mirijevu. Mesto porušene svetinje narod je ogradio, i nad mestom Časne trpeze podigao nadstrešnicu. Tu je 1900. podignuta kapelica, a 1968. je počela temeljna obnova manastira.

Bogorodičine suze

Kao hilandarski metoh Slanci su dobili mnoge darove, pa i kopiju ikone najveće hilandarske svetinje, Bogorodice Trojeručice. Veruje se da je ona zaplakala 1989. godine na Preobraženje. Mnogi su ovu pojavu smatrali nagoveštajem velikog stradanja srpskog naroda koje se ubrzo i zbilo.

U temelje crkve i konaka su položene povelje sa rečima: "Obnavljajući s Božjom pomoću ovu svetinju Nemanjića, dodeljujemo joj svetu misiju da se u njoj, kao metohu manastira Hilandara u Svetoj Gori, pripremaju mladi monasi za podvižnički život u manastiru Hilandaru". Manastir Slanci je danas jedini aktivni metoh Hilandara u Srbiji. Patrijarh German se postarao, molbom ruskom patrijarhu, da se deo moštiju Svetog Stefana ponovo nađe u Slancima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online