Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 10.11.2014.
15:30
D. Đorđević - Vesti A

Stare zanatlije: Đuvečare za Hajat

Dragutina Dragog Pešića nema ko ga nasledi u zanatu, njegovog sina Aleksandra grnčarstvo ne interesuje, a šegrta i kalfi nema. Zasad radi sa suprugom Zoricom, a po potrebi angažuje nekog penzionisanog starog grnčara. Ima još pet godina do penzije i poslednji je vranjski grnčar koji na grnčarskom točku starom jedan vek pravi zemljane posude.

Dragutina Dragog Pešića nema ko ga nasledi u zanatu
 


U porodici Pešić stari grnčarski točak okreće se još od 1895. godine, kada je ćupove, vaze, testije, tepsije, tave, kondire, pepeljare, činije, saksije, posude za voće i druge zemljane predmete počeo da pravi solunac Dragutin Pešić. Radionicu koja je nekad bila turski han kupio je 1912. godine. Njegov sin Dušan počeo je da ovladava tajnama grnčarskog zanata još davne 1934, u jedanaestoj godini. Starina Dušan naradio se i umorio, pa je grnčarski zanat batalio 1984. godine. Od svanuća pa do kasno u noć zemljane posude i ukrasne predmete pravio je njegov sin Dragutin Dragi.

Tri tone zemlje

Pešićima je mesečno potrebno tri tone zemlje, a nabavlja je u obližnjem selu Suvom Dolu. U poslu je supruga Zorica zadužena za bojenje i stilizaciju zemljanih predmeta.

Iz njegove radnje mesečno je izlazilo oko hiljadu unikatnih predmeta od gline.

- Da biste izučili osnovne tajne zanata, potrebne su tri godine. Da biste savladali zanat, potrebno je 12 godina. Nije lako da se radi u grnčarskoj radnji. Specijalna grnčarska zemlja se najpre nakvasi, grubo i fino melje da bi bila savršeno glatka. Onda se mesi ručno, pa desetak dana odleži i tek potom se oblikuje na grnčarskom točku. U velikoj peći, u kojoj se isključivo koristi bukovina, oblikovani predmeti od gline peku sa na temperaturi od 600 stepeni. Radi se od jutra do mraka - kaže Dragi.

Posle 1946. godine Vranje je imalo 21 grnčarsku radnju. Ovim poslom bavile su se porodice koje su se još u 19. veku doselile iz pčinjskih sela.

-Tada je svaki grnčar morao da se dokaže kao vrhunski majstor da bi opstao. Od zanata se preživljavalo, mnogi su zatvarali radnje i prelazili na druga zanimanja. Moj otac je bio za to vreme pismen čovek i pratio je inovacije u poslu. Unapredio je i olakšao rad u proizvodnji kupovinom mašina. Nekad je samo za jedan predmet noga morala 120 puta da šutne točak. Da bi kupio jednu mašinu, otac je prodao vinograd. Govorio je, a to se sada pokazuje na našem primeru, da od grnčarstva nema velike zarade, ali da ako se pametno radi, može se od njega solidno živeti - ističe Peršić.

Težak je to i prljav posao koji iziskuje mnogo snage i umeća u vajanju gline ilovače.

- Ovaj zanat traži celog čoveka i timski rad. Mladi neće da se muče, da prljaju ruke - kaže Pešić.

Iz njegovih đuvečara se jede u beogradskom Hajatu i u drugim srpskim elitnim restoranima i hotelima. Mnogo je unikatnih premeta od gline otišlo za inostranstvo. Nema tog sajma gde nije bio i sve rasporodao. Zato za njega i njegove proizvode kažu: "Cepter na vranjski način".

- Ranijih godina smo zemljane posude prodavali na pijacama i vašarima, a sada zahvaljujući našim prijateljima iz Beograda imamo stalne mušterije. Čak ne možemo da udovoljimo svim narudžbinama. Ljudi se polako vraćaju starinskim jelima, koja su najukusnija kada se spravljaju u zemljanim sudovima. Iz naše radnje izlaze isključivo unikatni predmeti - priča Dragi Pešić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online