Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
04:00
Ž. Marković - Vesti A

Zaigrali Srbi sa svih strana

Prošlog vikenda ANI "Abrašević- CH "iz Vetingena održao je u Suru kraj Araua celovečernji jubilarni koncert za pamćenje. U goste su im, povodom 10 godina rada društva, došli Venac iz Gračanice i (Kosovo u Metohija) i Prosvjeta iz Vukovara (Hrvatska). Tri škole folklora pokazale su na sceni izvanrednu igru sa lepim koreografijama iz cele Srbije.

Ž. Marković
Ambasadorka Snežana Janković (desno) sa Snežanom Jovanović i Srđanom Tatićem

Pred početak koncerta u holu koncertne sale, sva tri ansambla su zajedno otpevala pesme "Ovo je Srbija" i "Ti znaš odakle si, sine".

Na početku koncerta su najavili i pozdravili sve prisutne u sali Sara Milenković i Zvezdan Đurići pozvali na binu sveštenika Branimira Petkovića, koji je održao kratak prigodan govor i blagoslovio koncert.

Koncert su započeli domaćini sa Igrama iz Šumadije i Pomoravlja "Ove dve do mene", da bi u toku programa nastupali naizmenično sa pesmom "Kolo igra, hvataj se, dragane" i koreografijama Igre i pesme iz Crne trave "Pečalba" i iz Bosilegradskog Krajišta "Bosilegradska sedenka".

Prijatelji

- Večerašnje gostovanje na području Švajcarske je drugo po redu gostovanje kod prijatelja "Abrašević- CH
" i moram priznati da smo ponosni što smo bili deo večerašnje atmosfere i ukupog obeležavanja ovog vrednog jubileja - kazao je Srđan Tatić, direktor Ansambla narodnih igara Prosvjeta iz Vukovara.
- Atmosfera je sve vreme našeg borvka je bila prijateljska, domaćinska i iskreno se nadam da će naše druženje i prijateljstvo dugo potrajati - dodao je Tatić.

Predstavili su se i najmlađi članovi domaćina Igrama iz Riljca, kao i srednji ansambl Igrama iz Leskovačke Morave.

Gosti iz Gračanice su nastupali s koreografijama Srpske gradske igre iz Prizrena, Žetelačkim običajima metohijskog Podgora, ženska pevačka grupa je otpevala pesmu "Sve devojke Čaglavčanke" i na kraju odigrali koreografiju Svadbenog običaja Kosovskog Pomoravlja. Gosti iz Vukovara izveli koreografiju Srpske igre iz Vukovarskog kraja, Igre iz Srema i Prolećne igre iz Crnorečja.

Na kraju koncerta su opet sva tri udruženja otpevala pesmu "Ovo je Srbija" i pušten je kratak film: "Koliko volim "Abrašević- CH , iskreni govor dečjeg srca". Potom su razmenjeni pokloni u sali za ručavanje i nastalo je narodno veseje koje je dugo trajalo.


Koncert je pratila ambasdor Srbije u Švajcarskoj, gospođa Snežana Janković.

- Mnogo sam ponosan što smo za naš rođendan uspeli da okupimo udruženja ANI Prosveta iz Vukovara i nacionalni ansambl Venac iz Gračanice. Nama je to velika čast, jer je ovo sada prijateljstvo koje će trajati godinama. I sada najavljujemo da ćemo sledeće godine otići kod njih u goste. Prezadovoljni smo i nadamo se da ćemo slaviti još mnogo i da će ljudi uživati u ovo što mo radimo-izjavio je Nenad Milenković, predsednik ANI "Abrašević- CH " iz Vetingena.

- Ovo je drugi put da smo u Švajcarskoj i saradnja koja je uspostavljena sa ANI "Abrašević- CH ", govori da mi ovde nismo gosti, nekako smo se odomaćili. Oni su bili kod nas u septembru, mi sada uzvraćamo posetu i uvek je zadovoljstvo doći igrati ovde za našu dijasporu - kaže Snežana Jovanović, direktorka Nacionalnog ansambla Venac iz Gračanice i dodaje da je publika uživala i nagrađivala je sve vreme aplauzima sva udruženja.

- Rekla bih da je na sceni bilo Srba sa svih strana što je zaista bilo fantastično - istakla je Snežana.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online