Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
19:15
Ž. Marković - Vesti A

Bratski čuvaju tradiciju i običaje

Srpsko kulturno-umetničko društvo "Branko Radičević" iz Lugana organizovalo je priredbu Ja kroz selo, selo na me' viče u sali Kapanone u Pregasoni, nadomak Lugana. Gosti su bili članovi Udruženja "Sveti Sava" iz Belincone i Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, koji je poklonio dve knjige domaćinima.

Ž. Marković
Domaćini: Prvi ansambl SKUD "Branko Radičević"

Program su otvorili najmlađi gostujući folkloraši, a potom su nastupile srednja i omladinska grupa iz Belincone. Zaigrali su i domaćini, a svi su su dobili ogroman aplauz.

U pauzi je na binu došao jerej Đorđe Lukić, koji je uz prigodnu besedu najavio da službom prelazi u Cirih, a na njegovo mesto dolazi novi sveštenik. Potom su nastupili i učenici nastave na srpskom iz Lugana. Đaci nastavnika Radoslava Anđelkovića su izrecitovali nekoliko pesama i binu ponovo prepustili folklorašima iz Belincone. Na kraju programa je usledila podela zahvalnica i prigodnih poklona, a potom je počelo veselje uz Element bend.

- Tradicija je da svake jeseni SKUD "Branko Radičević" organizuje priredbu. Pokušavamo da očuvamo našu tradiciju i kulturu, ali to postaje sve teže jer primećujemo da su novije generacije otuđenije od svega što je naše. Malo smo zabrinuti zbog toga, ali mi kao članovi srpskog udruženja u dijaspori koje postoji 25 godina ne odustajemo. Nećemo odustati da okupljamo i dalje našu decu i što je najvažnije da ih učimo srpskom jeziku, tradiciji i običajima. Naravno, važno je i da posećujmo crkvu i naše verske objekte ovde u dijaspori jer nam je sloga potrebna - ističe Aleksandar Jeremić, predsednik "Radičevića".

On dodaje da se trenutno folklorom bave malo ozbiljnije i profesionalnije, da su veoma aktivni u Savezu srpskog folklora Švajcarske, učestvuju na smotrama i ostvaraju dobre plasmane.

- Ovom prilikom želim da se zahvalim svim gostima, naročito prijateljima iz Belincone, koji su došli u velikom broju. Nadam se da smo im bili dobri domaćini, kao na svakoj našoj zabavi do sada - izjavio je Jeremić.

- Kad je u pitanju saradnja ovog tipa, vrlo rado se odazivamo na zabave SKUD-a "Branka Radičevića" i oni su nam bukvalno kao braća. Deca se dobro poznaju i druže, a i mi roditelji rado dolazimo. Do sada nije bilo nikakvih problema između ova dva udruženja. "Radičevići" su veoma gostoljubivi i dobri domaćini - kaže Željko Milićević, predsednik KUD-a "Sveti Sava" iz Belincone.

Porodično na zabavu

- Večeras smo došli porodično na zabavu, da podržimo našu decu, da podržimo naš srpski folklor, a za ovu priliku čak su mi došli u goste tast i tašta, familija Marković iz Lipovice kod Despotovca. Oni su veoma iznenađeni kako naša deca ovde u dijaspori igraju folklore i ne zaboravljaju korene - kaže Žika Zarić, ugledni ugostitelj iz Masanja kod Lugana.

Zaigraće i Marija

- Supruga Snežana i ja smo veoma ponosni na našu decu, sina Vladimira i ćerku Anu koji igraju u "Svetom Savi" iz Belincone. Imamo još i malu ćerkicu Mariju, stara je 14 meseci, ako da Bog i ona će sigurno zaigrati u folkloru. Pratimo ih svuda, idemo na svaku probu i svaki nastup - ponosan je tata Goran Jović, koji živi u Bijaski kod Lugana, a rodom je iz Zvornika.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
ŠVAJCARSKA Ode pehar za Pariz
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online