Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti A

"Kočićev" dvostruki jubilej

Kulturno-umetničko društvo "Petar Kočić" iz Figena u pokrajini Tirol, obeležilo je 10 godina od osnivanja. Uprkos brojnim izazovima ovo udruženje je pokazalo da je uspelo u najvažnijem cilju da okupi članove koji ne samo što čuvaju ime Petra Kočića, već sa ponosom i gordošću uče najmlađe srpskim običajima i tradiciji.

D. Pašić
Nastup jednog od folklora

- Ponosni smo na sve što smo uradili u prethodnih 10 godina. Nama je ovo uz godišnjicu i 10. Kočićeva folklorijada, što praktično znači da smo proslavili dva važna datuma.

Ono čime se posebno dičimo su naša deca koja su stasala u udruženju i što smo širom Austrije, Nemačke, Švajcarske... ali i matice stekli veliki broj prijatelja, putovali, družili se, igrali i pevali. To nam je uvek bio motiv više da sa ponosom čuvamo ime Petra Kočića - preneo nam je utiske Gojko Savić, predsednik i jedan od osnivača udruženja iz Figena.

Na 10. jubilarnu "Kočićevu folklorijadu" došli su njihovi brojni prijatelji. Savić je svima zahvalan na odzivu i što su ulepšali ovaj važan dan.

- Prvo bih želeo da se zahvalim svim roditeljima koji su sa svojom decom najviše doprineli radu našeg udruženja. Zajedno smo delili teret koji nosi rad u ovakvim organizacijama. Svi smo radili uvek u interesu kluba, bez nadoknade radili na brojnim manifestacijama koje smo organizovali. Posebno sam zahvalan na podršci Draganu Filipoviću, predsedniku Zajednice srpskih klubova Tirola, Gostimiru Mariću, predsedniku kluba Bratstvo, Slađanu Laziću, koji vodi KUD "Vuk Karadžić", zatim prijatelju iz Italije iz kluba Vidovdan Đorđu Milanoviću, mladom Milošu Antonjeviću, koji je predsednik kluba Naš svet. Ništa ne bi bilo moguće i bez podrške sponzora Aleksandra Ćorića, Rada Kovačića, Mladena Vujanovića, Zlatka Tomšića, Mirka Đurića i Zorana Cvijanovića - najbrojao je dugogodišnji prvi čoveka "Kočića".

Na proslavi velikog jubileja i 10. Kočićevoj folklorijadi su učestvovali članovi KSUD Bratstvo iz Inzbruka, KSUD Naš svet iz Rojtera, SKUD "Vuk Karadžić" iz Švaca, kao i KUD Vidovan iz Trentina u Italiji. Svečanosti su prisustvovali i ugledni gosti među kojima Dragan Filipović, predsednik Zajednice srpskih klubova pokrajine Tirol, kao i njen bivši predsednik Milorad Torlaković. Bio je tu i prvi čovek Unije srpskih udruženja iz Italije i klubova iz Tirola Đorđe Milanović, koji je kao i Torlaković u kratkom obraćanju pohvalio sve članove domaćina.

Svešetnici otvorili folklorijadu

Desetu po redu folklorijadu, ujedno i proslavu decenije rada, otvorili su paroh iz Kufštajna Mihail Gavrilović i protonamesnik Miran Gavrilović iz Bjeljine. Sveštenici su pohvalili saradnju sa udruženjem iz Figena i naglasili da crkva i klubovi treba uvek da rade zajedno na dobrobit brojnog naroda u rasejanju.

Savić se povlači

Od prvog dana osnivanja kluba iz Figena na čelu je Gojko Savić. Neumornim radom, nesebičnim odricanjem i neposrednošću postao je "zaštitini znak" udruženja iz Tirola:

- Mislim da je vreme da na čelo udruženja dođu mladi ljudi, kojih svakako imamo i koji imaju želju da rade i stvaraju. Znam da imamo pregršt sposobnih i kadrih devojaka i mladića kojima treba dati priliku. Mi stariji ćemo im biti uvek pri ruci i spremni da im pomognemo - kazao je na kraju zabave u Figenu Savić, koji će do izbora novog predsednika KUD Petar Kočić obavljati funkciju vršioca dužnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online