Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.11.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti A

Folklor spaja zemljake

Priredba pod nazivom Folklor nas je spojio, jer je više od igre, srpskog kluba "Vuk Karadžić" iz Štajera, učesnicima će dugo ostati u pamćenju. Rado će se sećati gostovanja u gradu na dve reke, članovi KUD "Nikola Kokošar" iz Šipova, a posebno folkloraši KUD Pliva iz Jezera, kojima je ovo bilo prvo gostovanje u inostranstvu.

D. Pašić
Najmlađi su prvi izašli na binu

- Od srca hvala na pozivu i na predivnom gostoprimstvu. Radost na licima naših mališana, bolje od svih velikih reči, dokazuje kako ste ih raširenih ruku dočekali u zemljački zagrljaj! Šta reći sem toga da dogovor i radost kuću grade. Hvala vam na osećaju koji ponesoh od vas, osećaju da njegujete i čuvate običaje i tradiciju daleko od rodnog praga - poručila je Snežana Ružičić, presednica opštine Jezero, koja je boravila u Gornjoj Austriji sa Kulturno-umetničkim društvom Pliva.

U prepunoj sali bilo je svega za zabavu. Prvo su nastupile sekcije mlađeg uzrasta folklornih sekcija sedam klubova. Uz domaćine i goste iz Srpske bili su tu još i klubovi "Sveti Sava" iz Graca, "Nikola Tesla" iz Linca, Zavičaj iz Klagenfurta i "Barili" iz Braunaua. U pauzi posle prvog dela programa brojni gosti su se uz muziku uhvatili u kolo. U drugom delu su na binu izašli stariji uzrasti, čiji su nastupi takođe nagrađeni burnim i dugotrajnim aplauzima.

- Iza nas je još jedno predivno veče folklora, muzike, sklapanja prijateljstava, očuvanja narodnih običaja, tradicije, jednom rečju izvornog stvaralaštva srpskog naroda. Veliko hvala prijateljima iz Graca, Linca, Klagenfurta i Braunaua. Izuzetno nas je obradovao dolazak društava iz Republike Srpske. Članovi udruženja iz Jezera i Šipova su dali poseban kvalitet našoj priredbi i zaista im ovo nećemo nikad zaboraviti. Zahvalnost dugujemo muzičarima Milenku Saviću, Božani Milošević, Nikoli Jaguzu i Boško Perku, koji su se potrudili da ulepšaju veče. Ono što posebno podvlačimo je doprinos dragih članica našeg kluba. Majke, žene, kraljice i vama hvala zaista ste se potrudile oko kolača koji su bili predivni - kazao je Dragan Mirčić, prvi čovek KUD "Vuk Karadžić".

D. Pašić
 

U klubu iz Štajera svojski su se potrudili da brojne goste, pre svega one iz matice, dočekaju kako valja i kako je srpski običaj. Na samoj zabavi bilo je angažovano nekoliko desetina članova. Tako su na pripremi svega radili i Anđelko Mijailović, bivši višegodišnji predsednik, penzioner Rade Vasiljević, ali i oni mlađi poput Branislava Božičkovića, Gorana Muždeke.

Podrška Banjaluke

Uz gradonačelnicu Jezera, među gostima je bio i Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Beču. On već duže vreme ima odličnu saradnju sa klubom i Štajera. Uprkos brojnim obavezama u Beču, stigao je da pozdravi učesnike priredbe i goste iz Srpske, najavivši veću saradnju Banjaluke sa našim ljudima u dijaspori.

Smeštaj kod prijatelja

Članovi kulturno-umetničkih društava iz Jezera i Šipova, njih više od 60 jednim autobusom su stigli u Štajer, naravno računajući o daljini odnosno troškvima prevoza. Bili su smešteni kod članova kluba "Vuk Karadžić", prijatelja i rođaka u ovom lepom gradu, tako da su i na taj način još bolje upoznali svoje domaćine i sa njima stekli nezaboravna prijateljstva. Iz kluba u Štajeru su zahvalni svima koji su u svoje domove primili na prenoćište decu iz Republike Srpske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online