Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
00:44
Z. Mirković - Vesti A

Slobodarci će podržati Srbiju

Nova austrijska vlada, koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), biće još više podrška Srbiji na putu ka EU, ocenio je poslanik srpskog porekla u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović.

Z. Mirković
Nemanja Damnjanović (drugi sleva)

On je, u izjavi za "Vesti", kazao da je lider FPO-a Hajnc-Kristijan Štrahe uvek imao odlične odnose sa Srbijom i pozitivan stav prema našoj zemlji, a da je i novi kancelar Sebastijan Kurc uvek podržavao Srbiju.

- Mogu samo da očekujem dalje poboljšanje u odnosima dve zemlje. Nešto drugo ne bi moglo da se očekuje od nove vlade u Beču - rekao je poslanik iz redova FPO-a.

Član proširenog sastava Predsedništva FPO-a izrazio je uverenje da će nova vlada pomoći Srbiji na putu ka članstvu u EU.

- Stav Štrahea je uvek bio da Srbija treba da postane članica EU, ali da u pregovorima mora biti ravnopravni partner, a ne da bude ucenjivana - podvukao je Damnjanović.

Izrael bojkotuje ministre FPO

Nakon izbora nove austrijske vlade, Izrael je najavio da će bojkotovati ministre iz redova Slobodarske partije, a da kontakte sa Bečom namerava da nastavi preko kancelara Sebastijana Kurca. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, kako je saopšteno iz Ambasade Izraela u Austriji, analiziraće ophođenje sa novom vladom u Beču, a do tada će imati kontakte samo sa službenicima, u ministarstvima u kojima je ministar iz redova FPO-a.
Bojkot Izraela pogađa i nezavisnog člana vlade kojeg je imenovala FPO, novu šeficu diplomatije Karin Knajsel.
Štrahe je sa druge strane naglasio da želi iskren i prijateljski kontakt, te da je njegova stranka važan predstavnik Austrije i Evrope u borbi protiv antisemitizma.

Istakao je i da nova vlada donosi bitne promene i poboljšanja Austriji.

- U vladinom programu predviđene su brojne olakšice i rasterećenja za građane. Tako će se sprovesti poresko rasterećenje, povećati minimalne penzije. Nova vlada donosi mnogo toga što je odavno trebalo uraditi - objasnio je Damnjanović.

On dodaje i da je vlada jasno proevropski orijentisana.

- Mi iz FPO-a nikada nismo rekli da smo protiv EU, već naprotiv da smo Evropljani. Međutim, ako želite da se nešto razvija onda je važno da analizirate stvari i predlažete ispravke. Nije loše da postoji neko ko skreće pažnju na greške. Naša dužnost je da radimo na boljitku Austrije jer smo izabrani od Austrijanaca, ali i da ukazujemo na probleme u EU. Sigurno je da će Austrija ostati u EU i da je vlada proevropski orijentisana - naglasio je Damnjanović.

Predsednik 11. bečke opštine Paul Štadler iz FPO-a, ukazuje da će slobodarci sada sprovesti mnogo u korist građana i negirao da postoji bilo kakva opasnost koja polazi od FPO-a.

- Jedini strah koji neki moraju da imaju jeste da ćemo više raditi od drugih. Nikada nismo bili protivnici Evrope. Mnoge stvari preispitujemo, ali to je ispravan put. Ne može se sve prihvatati, već moramo biti kritični, jer se radi o građanima - podvukao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online