Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
02:00
Z. Mirković - Vesti A

Prvi čovek Novog Sada bio gost Beča: Srbi, bavite se politikom!

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević smatra da bi srpska dijaspora, koja je brojna u Austriji, trebalo da bude aktivnija u političkom životu te zemlje.

Z. Mirković
Radni sastanak: Gudenus (drugi sleva) i Vučević (treći sleva)

- Veliki broj Srba živi i radi u Beču, a toga je svestan i zamenik gradonačelnika Beča. Želeli bi da Srbi budu politički aktivniji. Zaslužuju da imaju veći broj političkih predstavnika, da se čuje njihov glas, da u Austriji imaju određenog uticaja - istakao je on posle razgovora sa zamenikom gradonačelnika Beča Johanom Gudenusom. Vučević je rekao da su Srbi u Austriji lojalni i dobri građani i vredni radnici.

Istorijsko nasleđe

Vučević je dodao da glavni grad pokrajine Vojvodine može dosta toga da nauči od Beča. Podsetio je da su dva grada istorijski veoma povezani, da postoje zajednička istorijska nasleđa, kao što je Petrovaradinska tvrđava.

- Voleo bih da vidim veći broj Srba u austrijskim strankama, a pretpostavljam da će ući u one prijateljskije partije, koje gledaju otvorenije ka nama, koje će im dati prostora za političko delovanje - naglasio je on. Vučević je apelovao na Srbe sa pravom glasa u Austriji da izlaze u većem broju na izbore. Izrazio je uverenje da će biti tako na idućim izborima, koji god oni bili.

Vučević je, krajem protekle semice boravio u Beču gde je razgovarao sa Gudenusom, koji je ujedno i potpredsednik Slobodarske partije Austrije FPOe, koja trenutno sa Narodnom strankom OVP Sebastijana Kurca pregovara o formiranju buduće vlade Austrije. Zamenik gradonačelnika Beča, koji je oženjen Srpkinjom, neguje tesne odnose sa Srbijom i RS.

Vučević i Gudenus razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje dva grada.

- Pošto u Novom Sadu postoji tvrđava koja ima istorijske veze sa Austrijom, raduje me što ću moći da je posetim. Radujem se svakoj saradnji sa Srbijom jer mi u Beču i Austriji posebno računamo na prijateljstvo Srbije - istakao je Gudenus i prihvatio poziv da uskoro poseti prestonicu Vojvodine.

Vučević je kazao da je sa Gudenusom razgovarao i o odnosu Austrije i Srbije, budući da su obojica potpredsednici u njihovim strankama. Vučević je Gudenusu čestitao na uspehu koji je FPOe ostvarila na proteklim parlamentarnim izborima u Austriji, te poželeo da Austrija što pre dobije novu Vladu.

Istakao je da je Austrija jedan od najvažnijih partnera Srbije u evrointegracijama.

- Nama je važna podrška Beča i dobro pozicioniranje u odnosu sa Austrijom. Mislim i da Austrija može da računa na Srbiju kao prijatelja - poručio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online