Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.11.2017.
20:20
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Pobedili "Krik" i "Čežnja"

Udruženje Bečke poete je dodelom nagrada okočalo drugi ovogodišnji literarni konkurs pesničkih i proznih radova. Za razliku od prvog konkursa, ovo nadmetanje bilo je otvoreno i za pesnike koji nisu iz Beča, s ciljem da se radovi bečkih umetnika porede s onima iz drugih delova Evrope i otadžbine. Žiri je za poeziju prvo mesto dodelio Ani Šoln za pesmu "Krik", drugo mesto osvojio je Miloš Đorđević za "Zavičaju, srce te voli", a treće mesto zauzela je Jovana Đukić za delo "Novi Sade".

Kad je reč o oceni publike, prvo mesto je osvojila pesma "Čežnja" Jadranke Stanojević, drugo "Baka" Luke Tadijanovića i treće "Balkanski san" Dragana Perišića. Kao najbolji prozni tekst nagrađen je "Toda se udaje" Zorice Maksimović, a najbolji tekst za narodnu pesmu predao je Slaviša Velimirović "Bosno moja".

Herman Stjepan Stojanović, član uprave Bečkih poeta, govorio je kako je počeo da se bavi pisanjem u Beču, davne 1987. godine, a Mirel Tomas, predsednica Bečkih poeta objasnila je kojim se motivima vodila kad je 2007. osnovala udruženje koje će okupljati pisce u Beču. Ona je registrujući ovo udruženje postavila kao imperativ stvaralaštvo: okupila je umetnike bečke scene i ponudila im platformu za prezentaciju svojih dela.

- Kultura nije samo opera, niti pozorište, niti jedno udruženje - kultura je skup svih zajedno. Kako bi se naš jezik očuvao u tuđini, a naši potomci bili inspirisani i nadahnuli se umetničkom lepotom - neophodno da se čuje lepa, pisana reč jer je kultura rad i bogatstvo celog društva. Nadam se, da u bogatom moru kulture u ovom gradu, a i našem jeziku, pripadamo i mi pesnici - naglasila je Mirel Tomas.

Zahvalnice

Zahvalnice za učešće na konkursu dobili su: Mirče Nešovski - "Na grobu poete", Zorica Šošić Maksimović - "Gde mi je duša", Zorica Radišić - "Ožiljak", Jasmina Prodanov -"Rađanje", Biljana Stojičević -"Majka", Velibor Antanasijević - "Reka Dobruša", Velika Mladenović - "Snovi gnjilanski", Miroslav Lazić - "Nostalgija", Petar Malbaša - "Tuga za vremenom", Mikica Zlatić - "Povratak u rodni kraj", Čedomir Sopik - "Poslednja stanica ", Ljubo Stefanović - "Predkazanje", Joka Cvetković - "Čemer i med", Danica Marinković - "Nostalgija", Biljana Radanović - "Raseljena" i Dušica Golubović - "Da li bi hodala" .
Za prozne tekstove zahvalnice su dobili Nikica Banić za priču - "Vrabac", Aleksandra Petrić - "Moj Beograd" i Ljiljana Savić - "Oaza mira".
U netakmičarskoj kategoriji po oceni publike najviše glasova su dobile pesme čiji su autori članovi žirija Tijana Milenković, Herman Stjepan Stojanović i Mirel Tomas.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online