Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
12:02
J., Gajeskov - Vesti A

Po nesnosnoj vrućini obeležena hramovna slava u Flemingtonu

U nedelju, 27. januara, Srbi širom Australije svečano su proslavili praznik Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog, kako u svojim manastirima i crkvama tako i domovima. I ovom prilikom posebno svečano bilo je u hramu Svetog Save u sidnejskom kvartu Flemington, prvoj srpskoj svetinji izgrađenoj na tlu Australije, osvećenoj na praznik Cveti 18. aprila 1954. godine.

J. Gajeskov
Služili Svetu liturgiju: Visokoprečasni protojetej Saša Čolić i protojerej Vladislav Đorđević

Svetu liturgiju je služio, slavski kolač presekao i slavsku Litiju oko hrama predvodio starešina hrama, visokoprečasni protojetej Saša Čolić, uz sasluženje protojereja u penziji  Vladislava Đorđevića, a odgovarao crkveni hor pod upravom prof. Slobodana Živkovića. Njima se kasnije pridružio starešina hrama Svetog Nikole u Blektaunu, protonamesnik Nemanja Mrđenović.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Bratislav Spaseski, sa suprugom Snežanom i familijom, a za iduću godinu prijavila se Marija Đurić-Manasa, takođe sa familijom.

J. Gajeskov
Domaćini slave za ovu i iduću godinu: Marija Đurić - Manasa i Bratislav Spaseski, sa suprugom Snežanom

U svojoj pastirskoj besedi otac Saša je svim parohijanim i prisutnim vernicima čestitao Savindan, opširno govorio o 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koju je izdejstvovao upravo Sveti Sava, i pozvao srpski narod na tlu Australije da i dalje neguju i čuvaju naše verske i kulturne tradicije, jezik u prvom redu, kako bi opstali na ovim dalekim meridijanima sveta.

Nakon verskog dela, sveštenstvo, članovi hora i prisutan narod, okupili su se u parohijskom domu i šatoru pripremljenom za tu priliku, gde je poslužen bogat slavski ručak koji su pripremile vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara "Majka Jugovića", na čelu sa predsednicom Ankom Tomić.

Ovogodišnjoj hramovnoj slavi u Flemingtonu, po nesnosnoj vrućini, prisustvovalo je više stotina vernika i gostiju, a glavna poruka bila je: Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi! Bože, daj!

J. Gajeskov
Ni vrućina nije bila prepreka: Litija oko hrama

Za Srbe na Kosovu prikupili 3.215 dolara

Za vreme slavskog ručka prikupljeno je 3.215 dolara, koji će kao humanitarna pomoć biti dostavljeni kuhinjama za srpski živalj na Kosovu i Metohiji.

Počeo upis u Srpsku nedeljnu školu

Podsećamo zainteresovane roditelje da je prošle nedelje počeo upis u ovdašnju Srpsku nedeljnu školu. Nastava počinje u nedelju 3. februara, časovi se održavaju od 8,30 do 11 sati ujutru svake nedelje, a predavači su uvaženi profesori srpskog jezika i muzičkog obrazovanja Jelena Molnar i Slobodan Živković, kao i otac Saša Čolić.

Adresa je 34 Humpstead Rd, kod železničke stanice u Flemingtonu, a za više podataka pogledajte internet prezentaciju: https://saintsava.org.au/school

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Lalić za Kabramatu
AUSTRALIJA Humani kartaroši
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online