Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
11:00
D. Timarac - Vesti A

Ponosni na igre i aplauze

Sabirajući utiske posle predivne dvodnevne manifestacije srpske kulture, tradicije i običaja, koji su na najbolji način predstavljeni žiteljima Sidneja svih nacija, kao i mnogobrojnim turistima, nismo mogli da se otmemo utisku da se ne zna koja je folklorna grupa bila bolja tokom Srpskog festivala.

D. Timarac
 

Da se do "završnog proizvoda", a to je izvođenje igara na sceni, dolazi mukotrpnim radom i stotinama proba, nije nikakva tajna za sve koji su bar nekad kročili u svet folklora. Ali, da ni osnivanje i vođenje kulturno-umetničkog društva nije jednostavno uverili smo se u razgovoru sa Zoranom Šaponjom, koordinatorom KUD Izvor iz Liverpula.

Zorana smo zatekli s njegovim igračima posle izvanrednog nastupa na pozornici Srpskog festivala. Bio je to prvi put da se KUD Izvor predstavio na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Svojim koreografijama i igrama devojke i mladići iz Liverpula zadivili su posmatrače ništa manje od drugih grupa koje imaju višegodišnje, pa čak i decenijsko iskustvo u nastupima.

- S velikim žarom su igrali igre koje smo predstavili, a koliko su srećni najbolje je govorio ponos koji im se ocrtavao na licima posle nastupa i gromoglasnih aplauza publike koje su čuli na velikoj sceni - istakao je Zoran Šaponja.

- Bravo deco, čestitam vam, bili ste odlični - roditeljskim rečima se zatim obratio mladićima i devojkama iz KUD Izvor, koji su istinski blistali posle premijere na festivalu.

Šaponja je, zatim, ispričao više i istorijatu društva na čijem je čelu:

- Ušli smo u šestu godinu postojanja i mogu da kažem da nije sve išlo glatko ili po loju, kako naš narod zna da kaže. Ali, sve smo prebrodili i evo došli su rezultati na koje smo svi uistinu ponosni. Počevši od igrača, preko tima u odboru, do koreografa i roditelja ove divne dece. Slobodno mogu da kažem da su ponosni i mnogi naši sugrađani iz Liverpula koji nas bodre na nastupima. 
KUD Izvor okuplja veliki broj mladih ljudi.

- Imamo više od 70 dece koja igraju po grupama. Solidno stojimo i sa opremom, a sada nam je u planu nabavka krajiških nošnji, kako bi što verodostojnije dočaravali koreografije iz tog kraja, koje želimo da obradimo, jer mnogi roditelji naše dece su Krajišnici. Naš koreograf je profesionalac i zna igre tog kraja, a i ja sam poreklom s istog područja - ističe Šaponja.

Velika i složna porodica

Zoran Šaponja sa zadovoljstvom konstatuje da je Izvor jedna velika i složna porodica.

- Uistinu funkcionišemo složno, roditelji imaju priliku da dok deca odmaraju i sami zaigraju i nauče određene korake. Kad vlada sloga onda je sve jednostavnije, otvoreni smo stalno za upis novih igrača i gajimo human odnos prema članovima i njihovim porodicama. Ako iz nekog domaćinstva dolazi više od dvoje dece, svakom narednom ko se upis je besplatan. Takođe, moguće je da se probe na početku ne plaćaju, tako da ukoliko se deci ne svidi ili ne mogu da isprate ono što radimo, mogu da odustanu bez utrošenog novca - objašnjava Šaponja.

Pohvale od vladike

Od značajnijih nastupa u poslednje vreme, pre premijere na Srpskom festivalu, folklorno društvo Izvor iz Liverpula naročito se ponosi nedavnim predstavljanjem na Svetosavskom omladinskom festivalu u manastiru Kalenić kraj Kanbere. Tom prilikom su pohvaljeni i nagrađeni od Njegovog preosveštenstva vladike Siluana. Takođe, odličan utisak su ostavili na tradicionalnom folklornom festivalu u Bonirigu, kao i na nastupima uz Hokston Parku i u Srpskoj narodnoj obnovi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online