Subota 23. 2. 2019.
Washington
-50
 • Chicago
  20
 • New York
  -40
 • Belmont
  -70
 • Atlanta
  90
 • Boston
  220
 • Firt
  -30
 • Denver
  50
 • Detroit
  -20
 • Dover
  20
 • Hartford
  -30
 • Orlean
  -40
 • Helena
  150
 • Ren
  -120
 • Honolulu
  200
 • Las Vegas
  00
 • Portland
  200
 • Salem
  60
 • Santa Fe
  -40
 • Tampa
  200
 • Topeka
  20
/
Nedelja 12.08.2018.
18:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Moba urodila plodom

Kada je pre nekoliko meseci u požaru izgorela skromna kućica seoskog nadničara Radosava Maričića (76) iz planinskog sela Bratljevo, iz zaseoka Gornje Rovine kod Ivanjice, gluvonemi starac koji živi sam, danima je sedeo na kamenu ispred zgarišta kućerka u društvu psa Belke.

Z. Marjanović
Osmeh govori više od hiljadu reči: Radosav Maričić

Tada nije znao ni gde će, ni kako će, i tek danas priznaje da je u tim trenucima pomišljao na najgore, jer je u trenu ostao sam na ledini. Međutim, dogodio se preokret u životu Radosava, koji je u svom mučnom životu i zvan i nezvan pomagao svakome u obavljanju poslova u svom i drugim selima ivanjičkog kraja.

Dogodilo se to da su se domaćini iz Bratljeva, komšije, ali i mnogi znani i neznani dogovorili da Radosava ne ostave pod vedrim nebom i da mu mobom izgrade kuću. I nisu časili ni jedan jedini tren. Namera komšija da Radosavu izgrade novu kuću došla je do novinara portala Glas zapadne Srbije i frankfurtskih "Vesti" nakon čega je realizacija seoske mobe na gradnji kuće Radosava Maričića krenula mnogo jednostavnijim tokom.

Da solidarnost u Srbiji nije zamrla govori podatak da su se akciji priključili brojni vlasnici stovarišta koji su obezbedili materijal za kuću. Majstori iz sela su dali reč da će bez nadnica raditi na kući Radosava sve dok bude trebalo, a domaćice iz sela su spremale ručkove za radnike. Sveštenici su bez naknade blagoslovili radove i radnike na mobi, a u ovom slučaju nije se obrukala ni opština Ivanjica, koja je obezbedila građevinske mašine.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Bračni par Vesna i Slaviša Marković iz Čačka koji dugo žive u Švajcarskoj obezbedili su kompletnu stolariju za kuću i, kažu, daće novca koliko još bude potrebno da se kuća završi, a i sami su radili na mobi. Izgradnju kuće donacijom od 50 franaka pomogla je i porodica Milenka Šipke iz Švajcarske, koji su pre nekoliko dana uručeni Radosavu Maričiću.

- Ono što smo obećali ovom dobrom čoveku i komšiji, a on je to i zaslužio, to smo i uradili. Došli smo do krova koji završavamo. Sledi pokrivanje crepom, a potom radovi unutar kuće. Kuća nije velika, ali je izgrađena od srca i biće topli dom za dedu Radosava.

Do sada smo dali dvadesetak majstorskih nadnica, a daćemo i više, jer na ovaj način pomažemo komšiji u nevolji, ali mobom pomažemo i sami sebi, jer je rad na mobi i naše veliko zadovoljstvo - ističu majstori Milun Lišanin, Milan Đoković, Ljubo i Vlade Maričić, Bojo Resimić i Mirko Ćurčić, koji zakivaju poslednje grede na krovu i na vrhu kuće postavljaju, kakav je običaj, peškir i granu leske.

Starac Radosav Maričić je presrećan o čemu govore i njegove oči i visoko podignute ruke ka nebu. Gluvonem je, ali uz pomoć komšije Mirka Ćurčića koji je već odavno naučio da razaznaje šta Radosav misli, starina se do neba zahvaljuje svima koji mu pomažu da ponovo izgradi krov nad glavom. A kao pobožan čovek kaže da Onaj Odozgo sve vidi i sve zna i da će na pravi način nagraditi sve dobrotvore.

Z. Marjanović
Radićemo onoliko koliko je potrebno: Mirko Ćurčić

Još malo do cilja

Istina, izgradnja kuće za seoskog nadničara i dobrog Radosava Maričića je pri kraju, ali još je mnogo toga potrebno, iako je Radosav veoma skroman čovek, da ovaj starina jesen i zimu dočeka onako kako je u životu i zaslužio - u toplom i sigurnom domu.

- Jesam pomagao svima i dalje ću ako me zdravlje posluži, ali nisam očekivao da mi i znani i neznani ovoliko pomognu. Od srca zahvaljujem svima koji su mi se našli u ovoj mojoj nesreći i neka im se na dobro vrati - poručuje deda Radosav uz pomoć meštanina Mirka Ćurčiča.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ganut dobrotom i brigom
HUMANITARNI MOST Deca u srcu penzionerke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Polazite od pogrešnih informacija ili od lažne slike koju imate o jednoj osobi, tako da donosite pogrešan zaključak. Poslovni neuspeh predstavlja logičan sled događaja i okončanje nekih neprijatnih situacija. Bolje je da se bavite svojim emotivnim dilemama, nego da se uplićete u tuđe planove. Ostanite po strani.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Mislite da imate previše poslovnih ili privatnih obaveza, a da neko drugi prolazi bezbrižnije i da koristi vašu dobru volju. Ukoliko vam smeta nečije lagodno ponašanje, potrudite se da zavedete efikasniji princip uvažavanja i ravnopravnosti. Osećate latentnu uznemirenost. Potrebno je da se malo primirite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Izbegavajte nepoznate situacije koje unose dodatnu nervozu ili poremecaj u osnovne saradničke odnose. Uz dobru organizaciju, većinu obaveza možete da završite u planiranom roku i na rutinski način. Ukoliko ste iznenađeni partnerovom reakcijom, učinite sve što je potrebno da smirite zajedničke i uzavrele strasti.
 • 2019 © - vesti online