Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 15.05.2017.
20:43
G. G. - K. N. - Vesti - Foto: Privatna arhiva A

Kupili šporet, posejali baštu, namirili dugove...

Životne nedaće u kojima su se našli Mirjana i Živan Lazarević iz sela Batkovca kod Bijeljine ponukali su članove Udruženja dalmatinskih Kosovljana iz Hamiltona u dalekoj Kanadi da brzo deluju.

Privatna arhiva
Zahavalni do neba: Živan i Mirjana Lazarević

Lazarevićima su poslali 300 kanadskih dolara kako bi im bar malo ublažili neizvesnost i tegobe pukog preživljavanja. Udruženje je, inače, kako nam je ispričao predsednik-volonter Stevan Klasnić, osnovano 2006. godine sa ciljem da članovi i posebno njihova deca ne zaborave odakle su potekli, da ne zaborave svoje običaje i tradiciju. Dalmatinski Kosovljani sastaju se jednom godišnje, a svake godine mesto održavanja se menja (Vindzor, Hamilton i Čikago). Osim druženja i razonode, na tim susretima se uvek prikuplja novac za pomoć bolesnim i siromašnim, ali i za obnovu porušenih crkava u Dalmaciji. Do sada su pomogli renoviranje manastira Lazarica, obnovu crkve Svetog Ilije, organizaciju koja pomaže stare i bolesne u selu Riđani, ali i novac da se nabave invalidska kolica osobi iz starog kraja. Isto tako redovno šalju i jednokratnu novčanu pomoć onima kojima je to, kao i Lazarevićima, neophodno.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Čim je dar stigao u ruke Lazarevića, javili su se i našim novinarima, kako bi se zahvalili svojim dobročiniteljima.

- Veliko i od srca hvala svim članovima Udruženja iz Kanade, kako na pomoći, tako i na samoj želji da baš nama pomognu, pored toliko drugih ljudi koji su baš kao i mi u nemilosti sudbine. To nam mnogo znači. Od pomoći koje su nam poslali, deo novca smo utrošili na otplatu duga za struju, jedan deo za suprugovo lečenje, a ono što je preostalo za hranu. Isto tako, ovom prilikom želimo da se od srca zahvalimo i gospođi Radmili Ahrens iz Nemačke, koja nam je, takođe, poslala 250 evra od čega smo kupili šporet (smederevac) i posejali baštu, pa ćemo imati za ono najosnovnije, a zimi moći i da se ugrejemo. To nije prvi put da nam je poslala pomoć, jer nam je prethodno pomogla da izmirimo troškove Živanove rehabilitacije u Banjaluci. Ona je naš spasilac, Bog joj podario svako dobro - poručila je Mirjana Lazarević, koja brine o suprugu, obolelom od stenoze kičmenog vrata.

Podržali brojne akcije

Tokom godina svog postojanja i rada, Udruženje dalmatinskih Kosovljana novčano je podržavalo akcije humanitarne organizacije Stara Raška iz Toronta, humanitarnog fonda "Car Lazar" i akciju preimenovanja Burlington ulice u Bulevar Nikole Tesle. Svoj rodni kraj (područje između Knina i Drniša na kojem je bilo sedam srpskih sela), dalmatinski Kosovljani ne zaboravljaju. Iako se tamo više nikada neće vratiti, sećanje na zavičaj neguju humanitarnim radom i aktivnostima prikupljanja pomoći za ugrožene iz svih srpskih zemalja.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online