Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 20.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đoković A

Znamenje palim Krajišnicima

Svoj prvenac, knjigu Divani ličkih spomenika, 48-godišnja Milena Čanković, rodom iz Srednje Gore kod Udbine, a koja danas živi u Švajcarskoj, posvetila je krajiškom narodu, svim nestalim, ubijenim, upokojenim i rasejanim po belom svetu, svima koji ostadoše da svedoče da je nekad tamo daleko, a srcu blizu, živeo jedan ponosan, pošten i vredan narod, pun prelepih običaja.

N. Đoković
U srcu zauvek Ličanke: Milena Čanković sa majkom Sokom u "Vestima"

Sav prihod od ove knjige pisane na izvornom jeziku ličkog kraja će biti uložen u podizanje spomen-obeležja na Banstolu na Fruškoj gori, gde uskoro počinje i gradnja prve i za sada jedine crkve Blage Marije, posvećene žrtvama zločinačke akcije "Oluja".

- U čast svih pobrojanih, među kojima su i moji najdraži, novac od ove knjige ulažem u izgradnju znamenja koje će podsećati prolaznike i putnike namernike na veličinu i dušu jednog posebnog naroda, vekovima šibanog teškim uslovima na škrtom zemljištu i oštroj klimi, gaženog surovom istorijom i ubijenog nacionalizmom... Posvećujem je svim Ličanima i Ličankama koji zauvek ostadoše na ledinama kršne Like iza nas proteranih i raštrkanih po svetu... Do sada sam od prodaje svoje knjige prikupila više od 6.000 evra, što znači da će spomenik "Krajiška suza" uskoro biti podignut kako bi svedočio o postojanju jednog naroda koji je ostao bez zavičaja, ali nije izgubio dušu. U spomeniku će večno goreti kandilo, simbol srca krajiškog, koje se nikad ugasiti neće i koje će uvek živeti za Krajinu - kaže nedavna gošća "Vesti", dobrotvorka Milena Čanković iz Šafhauzena, koja se i na ovaj način odužuje svojim korenima i zemlji sa koje potiče.

Mnogi se sećaju imena ove hrabre žene još od pre dve decenije kada je krenuo rat. Znala je samo jedno - da mora pomoći porodici, prijateljima i svom narodu. Počela je da prikuplja u Švajcarskoj humanitarnu pomoć, lekove i sanitetski materijal, a grad gde je dopremila prvi kontingent bio je - Knin.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vozila je kombi sama, zaobilaznim putem preko Austrije, Mađarske, Srbije i Republike Srpske, ne razmišljajući da je ostavila svog trogodišnjeg sina. Vrednost pomoći i kilometre nije nikad zbrojila jer nikada nije ni prestala da pomaže, kako onima što im je ceo život bio u jednom zavežljaju, tako i danas Krajišnicima u Srbiji.

Oni što gledaju Milenu Čanković ovih dana kada gostuje po otadžbini, izvodeći monolog "Ličkulja", sastavljen od delova knjige 'Divani ličkih spomenika', smeju se do suza zgodama i nezgodama njene pokojne bake Bosiljke, rođene Štulić, a zvane Jeka... Sve dok ne čuju zašto se u njenoj knjizi Gospić piše sa malim slovom "g"!

Prilog hramu

Imala je samo 10 godina kada su je roditelji, Geno i Soka Čanković, 1978. odveli od bake Jeke u Švajcarsku. Maštala je samo o jednom - da se vrati najlepšoj na svetu Lici. "Ali, nije to više stara Lika. U njoj sada još mogu da se čuju samo divani ličkih spomenika. Moji roditelji žive u Čortanovcima, obilazim ih često, baš kao i staro imanje u Srednjoj Gori, tamo nikog više nema, ali nema ni cene za koju bismo ga prodali - kaže Milena Čanković, koja je u svoje i ime svojih roditelja nedavno priložila Srpskoj pravoslavnoj crkvi 1.000 franaka, dar za izgradnju buduće crkve Blaga Marija u naselju Bandstol, na Fruškoj gori, posvećene žrtvama "Oluje".

- Tu su mi živeli rođena tetka i teča Nada i Milan Vraneš. Tokom rata su uhapšeni, odvojeni od grupe drugih Srba, zverski mučeni i ubijeni 1991. Njegova glava nađena je na štapu na grobu hrvatskog branitelja u Rijeci, a telo nad Senjom. Ona je ubijena hicima, a on je zaklan. I oprostila bi im i metak. Al' nož ne mogu! Ni na praznike naše kada se prašta... Niti oprostiti niti zaboraviti... Gospić će ostati grad velikih kukavica i malih ljudi. Grad koji se piše malim slovom. Nisam odustala da ih za zločin optužim. Evo, ovako, svojom knjigom, znam da će je neko pročitati i reći drugom, trećem.. Neka ostane još jedno svedočanstvo sramnog čina bezdušnog grada i njegovih stanovnika - kaže Milena Čanković i poručuje:

- Kad negde krenete, pozdravite se uvek. Mene odlazak i ovlaš pozdrav i dan danas još uvek boli. Rekoh li im ikad i dovoljno puta koliko su mi značili? Koliko sam ih volela? Zato, svaki put, ma gde pošli, pokažite svoju ljubav - kaže na rastanku naša gošća, pozdravljajući nas zagrljajem i poljupcem.

Ljubav prema rodnom kraju

Mileni Čanković pišu znani i neznani iz svih krajeva sveta. Hvale je oni koji su pročitali njenu knjigu "Divani ličkih spomenika", a traže oni koji bi želeli da je imaju. Ljubav prema svojoj Lici prenela je iskrenošću i na čitaoce. Od jedne do druge priče upoznajemo ljude koji su obeležili jedno doba, običaje, tradiciju... Ovaj vlastiti spomenik ljubavi prema rodnom kraju autorka će uskoro promovisati i u Cirihu, Frankfurtu, Minhenu, a u januaru će biti pred zemljacima u Melburnu i Sidneju. A ipak, i dalje tvrdi: "Ja sam samo obična žena iz naroda, nisam književnica, stradanje mog naroda upisano je mojim srcem u ovo delo..."





 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zov sa srpske Svete gore
HUMANITARNI MOST Na korak do početka radova
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online