Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neće da umre u mraku!

U podnožju Golije, iznad starog puta Novi Pazar - Raška, u odavno opusteloj Gornjoj Tušimlji, tri decenije, sama, u mraku trošnog kućerka, živi Stanika Bakračević (80), nekada službenica u Gornjem Ibru, danas onemoćala starica koja jedva preživljava od minimalne penzije i ima još samo jednu želju - da dočeka struju i da ne umre u mraku.

D. N. Petrović
Najsiromašnija među siromašnima: Stanika Bakračević

Bez roditelja je ostala davno - pre tri decenije, nije se udavala i nema poroda, u blizini nema ni komšija, niti rođaka... Povremeno u Gornju Tušimlju navrate bivši žitelji ovog sela, danas mahom nastanjeni u Raškoj, koji Staniki donesu najneophodnije namirnice, baterije za tranzistor i obavezno puno starih novina koje ova starica, uz svetlo sveće ili petrolejke, sve pedantno pročita.

Kontakt adresa

Stanika Bakračević nema mobilni telefon, a i da ga ima ne bi mogla da ga dopuni jer nema struju. Njena adresa je selo Gornja Tušimlja, 36300 Novi Pazar. Svi koji mogu da pomognu ovoj starici mogu da se obrate Hidi Muratoviću na broj mobilnog telefona: +381 64 330 32 40. Hvala, unapred!

- Volela bih da pogledam u televizor i da tako prekraćujem samoću. Nažalost, bez struje je to nemoguće... Roditelji su mi umrli u mraku, nisu dočekali svetlo, izgleda da ista sudbina čeka i mene. Deveta mi je decenija, snaga me izdaje, bojim se umreću, a svetlo, koje čekam duže od pet decenija, dočekati neću... Gornja Tušimlja uvek je bila najsiromašniji deo opštine Novi Pazar, o ovim selima decenijama niko nije brinuo, pa su skoro svi žitelji bolji život tražili na drugom mestu... Bili smo najsiromašniji među sirotinjom i jedini u selu koji nismo mogli da skupimo novac za 500 metara žice, desetak bandera, brojilo i priključak, a od države nikada nije bilo želje da nam pomogne. Danas je to za mene, ovako staru i bolesnu, nemoguća misao - priča sa setom Stanika.

Ipak, za ovu staricu ima nade, postoje izgledi da Stanika uskoro dobije decenijama željno čekanu struju. Za to su se pobrinula dvojica njenih bivših komšija koji sada žive u Raški i naš saradnik, novopazarski humanitarac Hido Muratović, koji su pokrenuli akciju za 'sijalicu starice Stanike Bakračević'. "Neverovatno je da neko u 21. veku živi u mraku. Za početak smo starici obezbedili puno namirnica i nešto lekova, obavili smo razgovore u novopazarskom Elektrorasu i dobili uveravanja da će se i oni uključiti u akciju. Sakupili smo oko 250 evra, a za elektrifikaciju njenog kućerka trebaće nam oko 2.000 evra", ističe Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima nade za prvu sijalicu
HUMANITARNI MOST Da baka i deca ne gladuju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online