Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Susret u snegu do pojasa

Samo oni koji poznaju ćudi planine Rudnik u zimskim mesecima, mada život u rudničkim selima ni leti nije lak, znaju koliko napora treba uložiti kako bi se stiglo do sela Zagrađe i kuće Vojislava Minića i njegove dece Dejana i ćerke Danijele, srpske paraolimpijke koja se prošlog leta na Paraolimpijskim igrama u Los Anđelesu okitila bronzanom medaljom.

Z. Marjanović
Zahvalna donatorima: Brat Dejan i sestra Danijela Minić

Međutim, plamen igara na kojima je Danijela uspešno branila srpsku trobojku porodicu Minić nije ogrejao jer i dalje, kao i pre igara, žive u ruiniranoj kući u kojoj već odavno otpadaju zidovi i plafoni, a studen ulazi kroz iskrivljena vrata i prozore.

Iz te kuće Danijela i njen brat Dejan i dalje, gazeći kao ovih dana sneg i do pojasa, dnevno prepešače u jednom pravcu pet kilometara do varošice Rudnik odakle autobusom putuju do škole u Čačku, udaljene četrdesetak kilometara, a potom, po noći, istim putem se vraćaju kući.

Iskreno, nisu Minići ništa ni očekivali od olimpijske medalje, ali nakon tako značajnog svetskog takmičenja bio bi nekakav ljudski red da se Danijeli i njenoj porodici koja živi od onoga što otac Vojislav zaradi kao drvoseča obezbede makar malo bolji uslovi za život, makar, kako kažu Minići, da im se pomogne da renoviraju kuću i da naprave kupatilo koje godinama sanjaju.

Istina, opština Gornji Milanovac je obećala pomoć Minićima, i to će, prema rečima predsednika opštine Milisava Mirkovića realizovati početkom proleća, a čitaoci "Vesti" su reagovali tako što su im Milivoje i Božana Milosavljević iz Melburna uputili 300 AUD, stalni donator S. P. iz Bad Homburga u Nemačkoj je poslao 100 evra, 200 evra je Minićima darivalo Udruženje Banijaca iz Melburna, a na Badnji dan grupi humanih pridružila se i mlada zemljakinja M. K. iz Toronta koja je donirala 750 kanadskih dolara, od čega je Minićima namenila 250 dolara.

Z. Marjanović
Stevan i Marica Pajović

Odrekli se dara

Dok god ima mraka, ima i svanuća, ne jednom smo ponovili Stevanu Pajoviću, ocu 19-godišnje bolesne ćerke Marice iz sela Drežnik kod Užica, koja je nedavno uspešno operisana na VMA u Beogradu i upravo se vratila sa rehabilitacije iz Banje Koviljače. Kada su čuli da je naša donatorka iz Toronta uputila i njima 250 dolara, otac je zahvalno poručio: "Ne, hvala vam od srca. Ono što nam je trebalo, to smo dobili. Prilog ustupite nekome kome je sada potrebniji nego nama. I poželite im sreću!" Hvala Stevanu i Marici na plemenitom gestu.

I tako, u želji da ispunimo datu reč višestrukoj donatorki, plemenitoj 30-godišnjakinji, po zanimanju ekonomisti, a rodom iz Kruševca, ali i da obradujemo Miniće pred Božić, bez obzira na vremenske neprilike, novinari "Vesti" i Danijela i Dejan Minić su se gacajući po snegu do pojasa sreli na pola puta od delimično prohodne Ibarske magistrale i potpuno zavejanog seoskog puta koji vodi do kuće Minića.

Okovana Rogozna

Do 77-godišnje Stane Minić, starice koja prvi put ove godine sama dočekuje zimu u zabitom selu Dragočevo na planini Rogozni, odsečenoj od sveta, nismo se nažalost uspeli da probijemo. Trudićemo se svim silama da ovoj baki i drugima u njenoj okolini kupimo namirnice u vrednosti od 250 dolara, treći deo donacije humane M. K. iz Toronta, i da im uprkos zavejanih puteva, odnesemo pomoć.

- Eto, ovako je Dejanu i meni skoro svaki dan, a ima i gorih, ali smo uporni da završimo školu, da se zaposlimo i da i mi jednom budemo u prilici da pomognemo ocu Vojislavu, a možda i drugima. Naravno, hvala svima koji su nam do sada poslali novac za renoviranje kuće, svima prenesite da im mi Minići želimo sve najlepše u Novoj godini, a njima i njihovim porodicama zdravlja i sreće - poručuje Danijela, uz brižnu napomenu da se u povratku krećemo levom stranom puta jer se dešava da se po velikom snegu često na put obrušavaju stene.

Susret u snegu do pojasa sa Danijelom i Dejanom, bio je vredan svakog napora i svakog pruženog koraka - Minićima ka ostvarenju sna da renoviraju kuću i da naprave kupatilo, a ekipi "Vesti" da su i u najgorim uslovima spona sa onima kojima je pomoć potrebna.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online