Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 11.08.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Jelena u školu, slika u Švedsku

Nikad se nisu videli, a ni sreli, a putevi su im se čudesno ukrstili ovih dana na stranicama Humanitarnog mosta, kao da im je neko rekao: "Zaustavi se". Šta povezuje tri osobe koje žive na tri različite strane sveta: 12-godišnju Jelenu Avramović, najmlađu podstanarku Srbije iz sela Šćepanice na obroncima planine Jadovnik u jugozapadnoj Srbiji, poznatu beogradsku slikarku Ljubicu Radović i čitaoca "Vesti" Žarka Šuvakova iz Stokholma! Samo želja da stvore lepšu budućnost devojčici čiju su fotografiju videli na stranicama "Vesti".

Vesti
Podstanarka Jelena Avramović

Sve ono što ih inače deli, u usporedbi sa onim što ih združuje, bezgranično je sitno. I beogradsku slikarku i našeg zemljaka, švedskog projektanta, spojila je zajednička ljubav prema detetu koje se samo bori za mesto pod suncem. Time su jedna žena i jedan čovek, stranci jedno drugom, pokazali da je moguće davati bez ljubavi, ali nije moguće voleti bez davanja.

Zato se više i ne pitamo čiji će dom krasiti umetnička slika akademske slikarke 65-godišnje Ljubice Radović, koju je od srca poklonila "Vestima" u ime humanosti za lepšu budućnost jedne Jelene, odlikašice iz otadžbine.

Posle sedmodnevne aukcije putem našeg portala Vesti onlajn saznali smo da će nežni akvarel "Avine igre" otputovati u daleki i hladni Stokholm, ali da će biti u dobrom društvu gde će ga grejati članovi familije Šuvakov, porodice koja s jedne strane ceni umetnost, a sa druge još više humanost.

Akcija "Vesti" uspešno je završena, jer će sav prihod od darovane nam slike koja je na licitaciji dostigla vrednost od 140 evra biti poklonjen za dalje školovanje devojčice Jelene Avramović, koja već dve godine živi sama u podstanarskom sobičku od 15 kvadrata u Brodarevu, zato što u njenom selu više nema ni osnovne škole, ni đaka... Ostavila detinjstvo i roditelja, zakoračila sama u veliki svet.

Lepe slike lepo zbore

"Avine igre" otišle u Stokholm

Zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u našoj aukciji. Prva se odazvala apelu Milena Pacar iz Kragujevca, potom nekoliko anonimnih dobrotvora iz Srbije, a ponude su stigle i iz prohladne Kanbere u Australiji od naše verne čitateljke Ružice Adam kao i od Zorane Klaić iz Toronta, koje su nas zamolile da humanitarne aukcije, kao lepa inicijativa, postanu nezaobilazni deo naših budućih misija. Kada je reč o delima slikarke Ljubice Radović, to im možemo i obećati, jer je ova umetnica poručila da će se i bez poziva uvek rado odazvati frankfurtskim "Vestima".

Dvostruki poklon

I prodatoj slici koja nosi naziv "Avine igre" i maloj Jeleni Avramović biće "toplo" u okrilju porodice Šuvakov iz Stokholma, čiji članovi takođe slikaju iz hobija. Kupac akvarela i donator Žarko Šuvakov rođen je u Vrbasu, pre 56 godina, ali sebe naziva Zemuncem, najlepšem mestu na svetu gde je živeo do odlaska u Švedsku.

Ovaj inženjer koji radi kao projektant na švedskim železnicama poručio je: "Želim da upoznam i malu Jelenu i slikarku Radović čiji plemeniti gest izuzetno cenim. Takođe, voleo bih da i svojim ličnim darom olakšam školovanje devojčici iz sela Šćepanice, o čemu ću se dogovoriti sa njenim ocem." Hvala dobrotvoru u ime "Vesti" za nastavak ove akcije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online