Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 27.04.2015.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Bez prošlosti nema budućnosti

U plodnoj Deževskoj dolini podno Golije, gde je rođen Sveti Sava i gde je njegov otac Stefan Nemanja gradio prvu srpsku državu, meštani i sveštenstvo, predvođeni protojerejom i parohom deževskim Radoslavom Jankovićem, podižu, uz blagoslov vladika raško-prizrenskog Teodosija i pomoć vernika iz Srbije i srpske dijaspore, hram Svetog Save koji će, ako bog da, za koju godinu biti ponos cele Raške oblasti i Srbije.

Zavičaj zida crkvu: Paroh, arhitekte, radnici

- Kada smo pre tri godine odlučili da započnemo hram Svetog Save ovde u Deževi, nedaleko od svetiteljeve rodne kuće i Saborne crkve njegovog oca, na računu nismo imali ni dinara, ali smo znali da su Sveti Sava i svi Nemanjići uz nas, da se mole bogu za naš hram, da nas gledaju, da podržavaju našu nameru i da će nam pomoći. Hvala Svevišnjem, radovi napreduju, ne brzo kao u nekim drugim bogatijim sredinama, ali idemo polako i sigurno u visinu ka kupoli - ističe paroh Radoslav Janković. - Sve što smo do sada uradili rezultat je pomoći dobrih ljudi iz ovog kraja, cele Srbije i dijaspore. Maksimalnu pomoć i podršku pruža nam i naša Raško-prizrenska eparhija. Za radove prošle godine ostali smo dužni, ali smo donacijama koje su nam stigle tokom zime isplatili radnike i materijal i sada smo u plusu oko 13.000 evra. Ima materijala za dva-tri meseca, radićemo, siguran sam, sve do jeseni - priča radosno otac Radoslav.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Zadovoljna sam kako radovi napreduju, izvođači, na čelu sa inženjerom Radišom Biorcem i nadzornim organom inženjerom Milom Žižićem rade svojski i sprovode u milimetar u delo sve moje zamisli. Trebaće još puno vremena, ali i novca da hram završimo. Važno je da smo ga započeli i da zasad sve ide po planu - kaže arhitekta Mirjana Slavković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Čast i ponos

- Ne gledamo da li smo plaćeni i ne pitamo kad će nam stići plate, često radimo i na mobu, ponosni što je baš nama pripala čast da gradimo hram Svetog Save u Deževskoj dolini gde je sve počelo, svaku ciglu i svaki kamen ugrađujemo pažljivo i s puno ljubavi i jedva čekamo dan kada će zvona s našeg hrama pozvati vernike na molitvu - ističe inženjer Radiša Biorac.

- Nadamo se da će otac Radoslav i Eparhija raško-prizrenska uspeti da zatvore finansijsku konstrukciju, da će se javljati i novi donatori, posebno iz naše dijaspore, koji će nam pomoći da izgradnju hrama privedemo kraju. Ovo neće biti hram samo nas iz Starog Rasa i Raške oblasti, već svih Srba iz celog sveta. Ne žurimo, tolike vekove smo čekali da se odužimo Svetome Savi i Stefanu Nemanji, završićemo svetinju sigurno, godina-dve pre ili kasnije ništa ne znače - ističe inženjer Mile Žižić.

Odziv zemljaka

Da ovog proleća radovi počnu na vreme veliki doprinos dali su i čitaoci "Vesti": Borislav Petrović poslao je iz Amerike 3.000 dolara, Velibor Dobrić, rodom sa Rogozne, sakupio je na svojoj krsnoj slavi u Berlinu 1.050 evra, od Dušimira Mojsilovića, rodom iz Kovačeva u Deževskoj dolini, sada na radu u Švajcarskoj, stiglo je 500 franaka... Još mnogo naših čitalaca poslalo je po 100-200 evra. Veliki prilog stigao je od firme Flores iz Divostina kod Kragujevca koja je uplatila 500.000 dinara, a od Kancelarije vera stiglo je milion dinara.

Sveta zemlja

U Deževi je Stefan Nemanja dobio sinove Vukana, Stefana i Rastka - Svetog Savu. Deževa je dala dvojicu srpskih careva (Dušan Silni i Uroš Drugi) i više kraljeva. Tu je 1282. održan i čuveni Deževski sabor na kome je kralj Dragutin predao presto bratu Milutinu kada je održao i čuvenu besedu. Nedaleko od Deževe su Petrova crkva i Đurđevi stupovi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online