Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 07.04.2015.
12:00
P. Bajić - Vesti - Foto: N. Đurović A

Časovi ljubavi kod čika Ace

Vikend. Subota. Kiša je mnogima pokvarila raspoloženje. Ali, ne i ekipi koja se okupljala kako bi igrala fudbal sa čika Acom. Oko polovine članova te družine je stiglo nešto pre podneva u sportski balon Korn produkt, u beogradskom naselju Šumice, s neskrivenom željom da se međusobno nadmeće, ali pre svega da uživa u igri.

N. Đurović
Igra izvor radosti: Aca Kovačević sa decom sa posebnim potrebama

I tako je svake subote. Nekada ih je manje, nekada više. Sve se to već godinama ponavlja u okviru projekta Futsal - igra za sve nas, koji je pokrenut 2010. u tadašnjem Klubu malog fudbala Zemun, sadašnjim Mungosima. Tada je formirana sekcija za decu s invaliditetom, s idejom da zajedno učestvuju u sportskoj igri sa svojim vršnjacima.

- Sve je počelo spontano, u danima kada sam bio na čelu Sekretarijata za sport i omladinu Beograda. Došao sam u dodir sa tim delom naše populacije, njihovim udruženjima i uvideo koliko su na marginama društva, koliko im nedostaje toga u praktičnom radu pre svega. Bio je presudan kontakt sa Bojanom Milićević iz Sportskog saveza Beograda, koja je jedan od najvećih stručnjaka iz te oblasti. Uključili smo i profesora Gorana Kasuma, koji na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu drži predmet Sport osoba s invaliditetom - prisetio se Aca Kovačević, osnivač i predsednik Mungosa i selektor reprezentacije Srbije u futsalu, rodom iz Lebana.

Najveće priznanje

- Posebna priča jeste odnos sa roditeljima. Veoma je važno da se i oni osećaju dobro, da se međusobno druže. U početku su dolazili s nepoverenjem, a sada se trude da njihova deca ne propuštaju treninge. Nekim članovima je dolazak na trening jedini izlazak i za mene je veliko priznanje to poverenje koje imaju u naš rad. A najveće priznanje je ljubav koji oni osećaju prema nama i koju mi delimo sa njima. Svi oni su naši ravnopravni članovi - i deca i roditelji. Ovde su stekli prijatelje, ovde se zajednički i slavi. Posle svega, možemo da budemo ponosni zbog onoga što smo uradili - naglasio je Aca Kovačević.

Pored Ace i Bojane, u stručnom timu se nalaze i treneri Aleksandar Milenović, Ljubiša Milačić, Miodrag Đilas, Andrija Vlajić, Bojan Grujičić, Vuk Vukša i Nemanja Kovačević. Tokom godina, u okviru pomenutog projekta, kroz ovaj klub su prošli i u njemu ostali mnogi dečaci i devojčice različitih uzrasta i oblika invaliditeta i smetnji u razvoju (s intelektualnim teškoćama, oboleli od dečje i cerebralne paralize, s Daunovim sindromom, autizmom, oštećenjem vida, sluha i drugo) i različitih motoričkih sposobnosti. Saradnja je uspostavljena s Asocijacijom za promovisanje inkluzije u Srbiji, Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica" i Osnovnom školom za decu oštećenog vida "Dragan Kovačević".

- Deca koja dolaze da treniraju nemaju nikakvih troškova. Sada ih je blizu 50 u dve grupe, podeljeni su po uzrastu. Uspeli smo da im stvorimo uslove da normalno vežbaju i to je ono što je najbitnije. Obezbedili smo im i testiranja, lekarske preglede i oni su ravnopravni deo našeg kluba. Trudimo se da redovno dobijaju i poklone za praznike. U dresovima reprezentacije Srbije su učestvovali na turniru u Sarajevu i poneli su prelepe utiske iz tog grada. Ponosni su bili na činjenicu da su predstavljali našu zemlju. Igrali su i sa glumcima iz projekta "Montevideo", a posetila ih je i šampionka Milica Mandić posle Olimpijskih igara u Londonu. Trudimo se da dobiju okruženje koje im odgovara i to vraćaju neverovatnom ljubavlju.

Veliki broj članova ove ekipe je tu od prvog dana. "Neminovno je da jedni odlaze, a drugi dolaze... Ipak, mnogo njih je i dalje tu, redovno se druže. Napredak koji se postiže i u fizičkom smislu i kad je reč o motivaciji, na psihološkom planu je očigledan. Rezultati to pokazuju i to nam daje snagu za nove poduhvate, inspiriše nas. Stekli su poverenje u nas i to je prelep osećaj. Kad se vidi s kakvom željom i voljom dolaze na treninge, kad se vidi njihov osmeh, onda imamo motiv više za sve što radimo. I tako će biti i dalje, nemamo nameru da posustanemo jer ljubav prema detetu je nedeljiva i iz nje se ne isključuje hendikep koji dete ima - obećava selektor Kovačević.

Fenomen koji izaziva osmeh: Sportsko druženje
N. Đurović
Aca i Miša u zagrljaju

Svaka pomoć dobrodošla

Iako za sada uspevaju da održe kontinuitet projekta, Kovačević ističe da je pomoć više nego dobrodošla: "Ponekad jeste baš teško, ali uspevamo... Naš klub se finansira od članarina, a ovaj projekat je zasnovan prevashodno na velikom entuzijazmu i pomoći prijatelja. Uspeli smo tokom pet godina, gotovo u anonimnosti, da napravimo priču za ponos i da izbegnemo bilo kakav prizvuk komercijalnog, što ćemo činiti i dalje. Prva želja nam je da proširimo broj termina u sportskom objektu i u tom pravcu bi nam pomoć bila značajna. I oprema je uvek više nego dobrodošla, i to ne samo sportska, odeća i obuća, kao i pomoć pri kupovini paketića za decu", istakao je Kovačević.

Kontakt telefoni

Svi čitaoci koji su zainteresovani da pomognu ovaj humani projekat doniranjem sportske opreme mogu kontaktirati Acu Kovačevića putem mejl adrese kovacevicaca55@gmail.com i broja telefona 00381 6481 80043. Naravno, i "Vesti" su vam kao i uvek na usluzi: 00381 11 3193 771.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online