Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 09.02.2015.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Dobrota olakšava besane noći

Pre četiri godine krajem leta posetili smo višečlanu porodicu Dušice Premović iz sela Prislonica kod Čačka i uručili joj 80 dolara, koje je poslala Ljiljana Joksić iz dalekog Sidneja.

Z. Marjanović
Bog nas pogledao: Dušica Premović

U propratnom pismu je Ljiljana Joksić ohrabrila Dušicu da pobedi životne nedaće, a napisalo je takođe da novac šalje kako bi makar malo olakšala pripremu sedmoro decu za novu školsku godinu, a i u čast presvete Bogorodice. Ove godine, pred Sretenje Gospodnje, stiglo je novo pismo podrške i 100 australijskih dolara od istog darodavca, porodice Ljiljane Joksić iz Australije.

Beskrajno hvala

- Među onima koji su nam najčešće pomagali je porodica Ljiljane Joksić iz Sidneja. Zahvaljujem joj se na poslatom novcu koji sam dobila sada, ali i na novcu koji nam je slala godinama ranije. Naravno, zahvaljujem se i svim anonimnim donatorima koji su mi pomogli da izvedem decu na pravi put - kaže Dušica.

- Hvala dragoj Ljiljani Joksić i njenoj porodici što nas tokom svih ovih godina ne zaboravlja. Njena brižnost nam je mnogo pomogla - iskreno kaže 45-godišnja Dušica Premović, samohrana majka sedmoro dece, koja muku muči sa nemaštinom od iznenadne smrti supruga Milana, 2009. godine.

Milanov odlazak u večnost doneo je porodici tugu, ali i nesigurnost.

- Naš sumoran i težak život olakšali su čitaoci "Vesti", koji su nam svojim darovima i pismima utehe i ohrabrenja udahnuli snagu da se lakše izborimo za parče sreće - objašnjava Dušica koliko su reči podrške i donacije bile važne u životu ove osmočlane porodice.

- Od kada je moj suprug Milan iznenada preminuo, na mene kao da se navalila sva muka ovog sveta. Sedmoro dece, jedno drugom do uveta, bez posla i sigurnih prihoda, muka je to... Trebalo je gladna usta nahraniti, a pomoći niotkuda - seća se Dušica besanih noći i kako je mozgala gde da nađe makar kilogram hleba za jedan obrok.

- I kada sam bila na izmaku snage, kao da me je Bog pogledao poslavši mi pomoć kroz naše ljude koji rade u belom svetu. Pomagali su nam koliko su mogli i od srca - priča Dušica, koja je u međuvremenu dobila rešenje za porodičnu penziju u iznosu od 12.000 dinara, što je oko 100 evra...

- Dani i godine su prolazili, a starija deca su vrlo brzo počela da nadniče kod seoskih domaćina i nekako smo se snalazili - priča umornim glasom Dušica, objašnjavajući da ih je nemaština nešto i naučila.

- Kad podeliš sa nekim dobro i zlo bude ti lakše, a i naučiš da se raduješ malim stvarima - kaže ova hrabra žena.

- Nemaština danas polako izlazi iz našeg doma - kaže optimistički Dušica, mada ruku na srce, Premovići i dalje teško živi, jedva krpe kraj s krajem, ali bolje nego kada smo ih upoznali.

- U međuvremenu se najstariji sin Aleksandar zaposlio u hladnjači, ćerka Biljana se udala i ima dvoje dece, ćerke Ana i Živka takođe rade u Gornjem Milanovcu, a Marija ide u osmi razred, dok su Luka i Jelena učenici šestog razreda - priča Dušica, dodajući da je njeno srce puno kada vidi nasmejana lica svoje dece.

- Deca su mi, hvala bogu, izrasla u čestite ljude, ali bez ljudi velikog srca koji su nam godinama pomagali to bi bilo mnogo teže, gotovo nemoguće - priznaje ova hrabra žena.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prve cipele za sve pare
HUMANITARNI MOST Toplo i duši i telu
HUMANITARNI MOST Mali, ali human kolektiv
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online