Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 16.01.2015.
12:00
B. R. - Foto: N. Jojić A

Gladna deca srcu najbliža

Više od tri meseca porodica Kostadinović iz banjalučkog naselja Srpski Milatovac strpljivo je čekala da se njihova teška životna priča objavi u "Vestima".

Posla i hleba: Želje porodice Kostadinović
 

Prolazeći kroz Banjaluku naša novinarka je slučajno otkrila ljude koji sa petoro dece traže po oglasima hranu, odeću, komad nameštaja, ali i posao, jer nisu od onih koji bi da mladi i zdravi žive od tuđe milostinje. Iako su i tada bili u teškoj situaciji, a sa početkom zime u još goroj, nisu nas nazvali niti požurivali. Shvatili su da ima i većih i težih nevoljnika od njih. "Bilo nas je stid", priznaju 33-godišnja Slađana, majka petoro mališana, i njen suprug 36-godišnji Duško, nezaposleni elektrotehničar, bračni par koji je pre četiri godine otišao iz rodnog Novog Grada u nadi da će naći posao i stan u Banjaluci.

Petogodišnji Darko

I jedno i drugo ostalo im je nedostižan san. Sa decom su se skrasili, nakon izbacivanja iz raznih podstanarskih stanova, u tuđem kućerku koji im je dodelila mesna zajednica na korišćenje, strahujući da se pravi vlasnik odnekud iz Kanade ne pojavi na vratima i kaže im: "Napolje!" Između ovog straha ipak gora im je bila nemoć kada bi sve češće ostavljali decu bez večere. I tako su se i jedni i drugi okretali u krevetu, roditelji u očaju slušajući kako im se meškolje gladna deca kojima prazan stomak nije navlačio miran san na oči. Očevo nadničenje više nije bilo dovoljno za sedam članova.

Biće i čokolade

Ni našoj čitateljki Nadi Vujanić iz Australije nije bilo teško da okrene telefon porodice Kostadinović: 00387 666-62-239 i da im poruči da će preko našeg dopisništva u Sidneju poslati 200 AUD i posebno prilog za malu Saru kako bi joj roditelji kupili čokoladu. "Hvala ovim divnim ljudima, prvo smo decu Dušku, Teodoru, Stefana, Darka i najmlađu Saru snabdeli hranom, a ostatak ide na dugove", rekla nam je mama Slađana.

Znajući u kakvom stanju smo ostavili porodicu Kostadinović i pre nego što smo objavili apel na Humanitarnom mostu, svim ljudima dobre volje, našim čitaocima iz dijaspore koji su nam se javljali s pitanjem kome je pomoć potrebna, mi smo davali adresu Kostadinovića u nadi da će im i pre objavljivanja teksta neko od njih priskočiti u nevolji. Tako je i bilo, i mi smo zaista ponosni na naše čitaoce. Kad obećaju, oni nikad ne iznevere. Jednog jutra samo je osvanuo mejl porodice Knežević, Ljubice i Bože iz Bad Ragaza u Švajcarskoj. Odlučili su istog časa da pomognu ne samo porodici Kostadinović, već i našoj višegodišnjoj štićenici, nepokretnoj Svjetlani Kljajić i njenoj ćerkici Jovani iz Sključana kod Kozarske Dubice.

- Došla sam 1984. u Švajcarsku iz Zenice i tu sam 1993. upoznala supruga, izrodili smo dve divne ćerke i živimo 21 godinu u srećnom braku. Teško nam je kada vidimo ljude u siromaštvu i nevolji, želimo da svi ljudi žive u miru i blagostanju. Sa Slađanom Kostadinović smo već stupili u kontakt i poslali joj 200 KM, a čim budemo u mogućnosti lično ćemo ih posetiti, kao i Svjetlanu Kljajić kojoj nameravamo da kupimo nova invalidska kolica - napisala nam je plemenita Ljubica koja radi kao pomoćna medicinska sestra, a njen muž je zaposlen u metalnoj struci.

Tek što smo Kneževićima iz Švajcarske rekli hvala, opet nas je obradovala nova vest, ovoga puta pristigla iz Nemačke, iz Ksantena. "Molimo vas da se zahvalite gospodinu Radetu Grahovcu koji mi je poslao 500 evra na kućnu adresu", javila nam je Slađana Kostadinović i dala broj telefona ove humane porodice koja već decenijama živi i radi u Nemačkoj i čiji je restoran El Dorado nadaleko poznat. Vlasnik ovog restorana, 64-godišnji Rade Grahovac, rodom iz Banjaluke, kratko nam je rekao: "Vaš sam stalni čitalac, nema dana, a da ne kupimo "Vesti". I čim sam pročitao apel, bez dileme sam uputio 500 evra kao pomoć ovoj siromašnoj porodici. Drago mi je da su novac primili i prvom prilikom kada budem išao u zavičaj, bože zdravlja, mi ćemo se i videti." "Vesti" se zahvaljuju i u svoje ime porodici Grahovac na plemenitom gestu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pokloni i pre Vaskrsa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online