Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neka vam Bog podari sve što poželite!

Uz mnogo muke i pomoć meštana susednih sela, reporteri "Vesti" uspeli su da se, zajedno sa Hidom Muratovićem, humanitarcem iz Novog Pazara, terenskim vozilom probiju do zabitog i zimi mesecima odsečenog sela Dragočevo u bespuću Rogozne gde same, u dotrajaloj kući, žive starice Cveta Minić (95) i njena ćerka Stana (75).

Toliko novca na gomili nikada nisu videle: Stana i Cveta sa dobrim Hidom Muratovićem
 

Razlog našeg ponovnog dolaska i posete ovim staricama je pristigla pomoć od 500 dolara porodice Gavrilović iz Sidneja. Uprkos muci koja ih je snašla (obe su odavno ozbiljno obolele, a Cveta je još i poluslepa) i sirotinji, koja im je pratilac celog života, starice se bore i trude da budu krepke. Kada smo im saopštili da su za njihove nevolje čuli i neki dobri ljudi u dalekoj Australiji i da su im poslali novčanu pomoć, bile su u potpunoj neverici. A, kada su videle novac pretvoren u dinare (38.000), ostale su bez reči.


"Ne mogu da verujem... Nikada u rukama nisam imala ovoliko novca", isprekidano je govorila Stana Minić.


Potom se dugo krstila i molila Bogu za porodicu Gavrilović i sve njihove gde god da su, dok su naši reporteri dirnuti slušali.
 

Najava pomoći iz Toronta

 

Duboko dirnut sudbinom starica iz Dragočeva, bio je redovni čitalac "Vesti" i višedecenijski humanista 92-godišnji Đorđe Čordašević iz Toronta. Tako će narednih dana, kao što to uvek i čini, deo svoje penzije zarađene u otadžbini pokloniti Cveti i Stani Minić. A, da njegova pomoć stigne u njihove ruke, kao i uvek do sad pobrinuće se naši reporteri, što će verno zabeležiti i objaviti na Humanitarnom mostu.

"Eto, i tamo, skoro na kraju sveta čitali su o nama i rešili da pomognu, a u Novom Pazaru se, osim Hida Muratovića, niko nije setio da nam pruži bar kutiju lekova. Da nije dobrih rođaka i komšija iz susednih sela, koji nam povremeno donesu po koji džak brašna i pripreme drva za zimu, verovatno bi odavno otišle na onaj svet, promrzle i gladne", dodaje Stanina majka Cveta.


Starice kažu da će novac iz Australije uglavnom potrošiti za hranu i lekove, koje će im neko doneti. U grad nisu išle decenijama. Ne mogu da odu do Novog Pazara i da satima čekaju na pregled kod lekara opšte prakse. Zato su im rođaci dovodili lekara - traktorom. Pogledao ih je prošle godine i prepisao dosta lekova. Nekada im potrebne medikamente donese rođak Budo Minić, a nekad poštar Rade Joković. Pred zimu najviše ih je, kažu, obradovao Hido Muratović, koji im je doneo zalihe namirnica i lekova. A, nedugo zatim, po njihovoj želji i šporet smederevac.


"Baš smo se ove zime lepo ugrejale i najele dobrog hleba, koji sam ja umesila. Šporet gori 'kao lud', peče dobro i u kući više nemamo dima. Poživeo nam Hido još sto godina", blagosilja Cveta i u šali naglašava da od Muratovića očekuje i jesenas obećane kokoške, na šta Hido dodaje: "Imaju samo tri kokoške i petla. Obećao sam im bar desetak nosilja. Čim stigne proleće napuniću im kokošarnik, a poneću im i nekoliko džakova pšenice, da imaju čime da ih prehrane. Stana i Cveta su zaboravljene i onemoćale starice, ali divne i skromne žene, bez uže porodice. One zaslužuju pomoć države i opštine, ali u Novom Pazaru i Srbiji je mnogo ovako zaboravljenih duša. Moja životna misija je da ih pronađem i da im pomognem. U svemu tome, pomoć 'Vesti' i čitalaca ovog lista je nemerljiva. Hvala svima i u moje ime, jer bez njih mnogi ne bi dobili ono što im je potrebno za goli opstanak".
 

Pomoć stiže i od vojske

 

Pripadnici Druge brigade Kopnene vojske Srbije iz Kraljeva, koja pokriva i deo Raške oblasti, gde žive bake Minić, povremeno, u zabitim selima, organizuju akciju "Vojni lekar na selu". Tom prilikom u najzabitija sela dolaze vojni lekari sa EKG-om i drugom mobilnom lekarskom opremom i detaljno pregledaju starije i bolesne osobe. U Dragočevu se nadaju da će vojni lekari stići i do ovog dela Rogozne i da će Cveta, Stana i još nekoliko staraca dobiti prave dijagnoze i potrebne lekove.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online