Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 12.08.2013.
12:01
Lj. M. - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

Stanje stabilno, operacija odložena

Krajem pretprošlog meseca, 13-godišnji Mihajlo Kukić iz Prijedora je obavio redovni godišnji pregled u Milanu, gde kontroliše stanje rožnjače, pošto mu je pre nekoliko godina utvrđeno da će morati na tansplantaciju rožnjače. Italijanski lekari su utvrdili da je njegovo stanje stabilno, da je najvažnije da nema pogoršanja, samim tim, za sada nema potrebe za novim hirurškim zahvatom.

Čeka narednu odluku lekara: Mihajlo Kukić

- Pošto je Mihajlo u uzrastu kada još može da se sačeka, a to i njegovo zdravstveno stanje dozvoljava, lekari nisu za to da mu vrše transplantaciju rožnjače. Pre svega zbog bojazni od mogućih posledica i visokog stepena rizika, ukoliko bi se ona sada uradila. Istina, put i pregled su nas i ovog puta dosta koštale.

- Sami troškovi pregleda koštali oko 600 evra. Kod nas, kao i u Srbiji taj pregled, koji smo platili 250 evra, smatraju konsulatcijom i niko nam to ne refundira. Osim toga i u Prijedoru nam je Fond zdravstvenog osiguranja odbio refundaciju svih troškova lekova za Mihajla, zbog čega će nam sada mesečno za njegove medikamente biti potrebno oko 250 evra. Samim tim, ponovo smo u teškoj situaciji - ističe majka Sonija.


 

Uspešno završio treći razred

Mihajlo je, u međuvremenu, uspešno završio treći razred osnovne škole i prošao sa vrlo dobrim uspehom. Sve predmete je polagao u školi, a časove je imao dva do tri puta sedmično kod kuće sa učiteljicom Mirom, koja je u penziji. Razlog zbog kog Mihajlo ne ide u redovnu školu, jeste pre svega zbog povećane mogućnosti infekcija, koje bi bile vrlo rizične po njegovo zdravlje.

Njen sin jedinac je od trećeg meseca života do sada, nažalost, veći deo proveo po bolnicama u Milanu, Beogradu i Republici Srpskoj. Još kao bebi, konstatovana mu je teška dijagnoza - leukemija, zbog čega mu je sa tri godine izvršena transplantacija koštane srži, a godinu dana kasnije i transplantacija jetre. Dva puta pobedivši smrt, pre nekoliko godina, zbog oslabljenjog vida, opet je utvrđeno da ovaj veliki borac, mora da obavi i transplantaciju rožnjače, kako ne bi potpuno ostao bez vida.

To je svakako bila posledica teških citostatika i bolesti sa kojima je prethodno vodio tešku bitku. Ipak, lekari ne žure sa ovim hirurškim zahvatom. Čitaoci "Vesti" su, podsećamo, pre godinu i po dana u rekordnom roku, za samo nešto više od mesec dana, prikupili potrebnu sumu od oko 5.000 evra, koliko je bilo potrebno Mihajlu za transplantaciju rožnjače, na čemu se Kukići svima od srca zahvaljuju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobre vesti stižu iz Milana
HUMANITARNI MOST Uvek u mislima dobrotvora
HUMANITARNI MOST Malo slavlje, pre slavlja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online