Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 08.02.2013.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: A

Deca još uče uz petrolejku

Dok se, početkom februara, u mnogim mestima Srbije živa u termometru pela i do petnaestog podeoka iznad nule, na Pešteru je, posebno u selima uz granicu sa Crnom Gorom, sve bilo "kao u Sibiru".

 
SADA ZNAJU DA NISU ZABORAVLJENI: Porodica Jović preuzima donaciju iz Australije
 


Da bi porodici Tomislava Jelića, iz zabitog sela Janturine, u mesnoj zajednici Bare, uručili 200 australijskih dolara, koje im je poslala porodica Damjanović iz Sidneja, reporteri "Vesti" i humanista iz Novog Pazara Hido Muratović morali su da po dubokom snegu koriste terensko vozilo, zapregu, a jedan deo i da prepešače.
 

- Dve nedelje moj unuk Mišo nije mogao u školu, jer je put do Crvskog bio zavejan, raščišćen je delimično oko Savindana, pa je dečak ponovo, uz mnogo pešačenja i rizika, krenuo na časove - priča Tomislav Jelić i kaže da su Janturine uglavnom odsečene od sveta i da se živi teško.

Poštar Radoje svuda stiže

 

Jedini koji uspeva da se, i kad je najteže, probije do Jelića je poštar Radoje Kuč iz Karajukića Bunara, koji je uvek spreman da pomogne reporterima "Vesti" i da učestvuje u našim humanitarnim akcijama. Do zabitih sela Radoje stiže motornim sankama, terenskim vozilom, a kad ni to ne ide, onda "traktorom" ili pešice.

Sneg i mraz nekako podnose, jer su ovde rođeni i naviknuti na muku, ali život bez struje najteže im pada, posebno zbog unuka: devetogodišnjeg Miše, šestogodišnjeg Miloša i četvorogodišnjeg Marka koji rastu, pišu domaće zadatke i sriču prva slova uz svetlo petrolejke.


- Dvadeset i prvi je vek, a mi smo još u mraku, deca još ne znaju kako izgleda televizor - priča Tomislav.


Mnogo čitalaca "Vesti" interesovalo se: kako da pomognu Jelićima, nekoliko donacija već im je uručeno, poznata pevačica Marija Šerifović poslala je fotelje-ležajeve za svu trojicu mališana, pomoć u "dovođenju" struje obećali su opština Sjenica, ministarka energetike Zorana Mihajlović i pobednica Evrovizije Marija Šerifović.


- Zovu nas dobri ljudi iz cele Srbije, iz Nemačke, Švajcarske, Švedske, Belgije, Australije.... Nešto novca smo već prikupili, nadamo se da će već na proleće sijalica konačno zasijati i u našem domu, biće to naš novi početak. Najviše će se obradovati moji mališani koji još nisu saznali šta je to crtani film - kaže Svetlana Jelić, majka dečaka koja osim što u nemogućim uslovima odgaja troje dece, sa suprugom Darkom stiže da nahrani i pomuze krave i ovce, a neretko i da sa stadom ide u potragu za vodom koje u ovom kraju najčešće nema.


Jelići će donaciju porodice Damjanović iz Sidneja čuvati za uvođenje struje.


- Ako nam sijalica zasija uz pomoć opštine ili države, u što iskreno sumnjam, dolare ćemo iskoristiti za kupovinu televizora ili kompjutera. Volela bih da i moja deca rastu kao i njihovi vršnjaci u Sjenici, Novom Pazaru ili Kraljevu, da se, kao mi stariji, doveka ne pate u mraku i da ne ostanu "slepi kod očiju". Sva pomoć i svi telefonski pozivi ogromna su nam podrška i velika nada, sada znamo da, iako smo verovali da smo od svih zaboravljeni i i prepušteni sudbini, ipak nismo sami. Eto, čak i u dalekoj Australiji, preko toliko mora i okeana, neko misli na nas i želi da nam pomogne. Hvala Damjanovićima, hvala im neizmerno, siguran sam da će im se dobro dobrim vratiti - kaže Svetlana Jelić.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaku paru čuvamo za struju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online