Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 30.10.2012.
12:00
S.A - Foto: A

Nemanja diše punim plućima

Brojnim beogradskim redakcijama stiglo je ovih dana pismo zahvalnosti Vesne Aleksić, majke 30-godišnjeg Nemanje Aleksića, svim ljudima dobre volje iz zemlje i inostranstva koji su godinama pokušavali da svojim prilozima pomognu lečenje njenog sina koji od rođenja boluje od cistične fibroze.

SA SVOJIM BEOGRADSKIM LEKARIMA: Dr Aleksandar Sovtić, Nemanja i Dr Predrag Minić

Želela je da sa svima koji su je podržavali podeli radost jer Nemanja ima šansu za novi život zahvaljujući nedavno obavljenoj transplantaciji pluća u Univerzitetskoj klinici AKH u Beču. Ta vest obradovaće i čitaoce "Vesti" koji su takođe svojim donacijama pokušavali da pomognu borbu ovog mladića za budućnost. Jer, Nemanjin život je poslednjih godina bio u stalnoj opasnosti, u jednom tenutku kapacitet pluća mu je pao ispod 30 odsto, a lekari su savetovali transplantaciju kao poslednju opciju.

Donirajte organe!

 

Pluća koja je Nemanja dobio od nepoznatog momka iz jedne od evropskih zemalja, članica organizacije Eurotransplant, spasla su mu život. "Nikada nećemo saznati ko je on, ali za Nemanju i mene on je naš mali brat i večno ćemo mu biti zahvalni na šansi za novi, lepši i zdrav život.


Shvatila sam koliko je svaki dah bitan i koliko je potrebno za njega se boriti. I kada se činilo da nema izlaza, duboko u sebi sam verovala da će ljubav i dobrota na kraju pobediti i nisam pogrešila. Ovom prilikom apelujem na sve ljude dobre volje da blagovremeno doniraju svoje organe, jer će to jednog momenta spasti nečiji život", poručila je u svom pismu Vesna Aleksić.

 

Uskoro dogovor

 

Profesor Klepetko dolazi u novembru u Beograd kako bi se precizirali koraci oko potpisivanja sporazuma između neke od naših klinika u kojima se obavljaju transplantacije organa i Univerzitetske klinike AKH iz Beča. To bi omogućilo da se svake godine po jedan pacijent oboleo od cistične fibroze, koji je stariji od 18 godina i sa kapacitetom pluća nižim od 40 odsto, pošalje u Beč na transplantaciju pluća.

 

Prošle godine 110 operacija

 

Prošla godina je bila rekordna po broju izvedenih transplantacija u Centru za transplantaciju pluća Univerzitetske bolnice AKH u Beču, gde je sprovedeno 110 operacija. Značajnu ulogu u ostvarenju pomenutog rekorda ima i upotreba nove metode, "In vivo-perfusion", koja omogućava poboljšanje kvaliteta donorskih pluća izvan ljudskog tela.
Dr Valter Klepetko je naveo vrlo dobre rezultate njegovog tima u 20 godina transplantacijskog programa. Uz sve rizike koje nosi, ova intervencija omogućava produženje i poboljšanje kvaliteta života, ali i pojeftinjuje lečenje teških oboljenja pluća.

Prvi kontakt sa direktorom transplantacionog programa Univerzitetske bolnice u Beču, profesorom Valterom Klepetkom, ostvaren je u avgustu 2008. godine, na predlog Nemanjinih lekara sa Instituta za majku i dete, dr Predraga Minića i dr Aleksandra Sovtića. Nakon što su obavljene sve medicinske pretrage i testovi po listi za evaluaciju, zakazane su konsultacije u oktobru 2008. Tada je zaključeno da je Nemanja idealan kandidat za transplantaciju, uz dogovor da se obezbedi 120.000 evra, koliko iznose kompletni troškovi operacije i postoperativnog tretmana. Uplata depozita od 30.000 evra na račun bolnice, omogućila bi da Nemanju stave na listu čekanja.


U periodu od 2008. do 2010. trajala je, seća se Vesna Aleksić, komplikovana procedura kako bi se sprovela pravna regulativa u Republičkom fondu za socijalnu zaštitu Srbije za transplantaciju pluća pacijenata sa cističnom fibrozom, koja se do tada nije nalazila na listi za lečenje u inostranstvu. Nakon toga su u januaru 2011. zakazane nove konsultacije u Beču. Zaključeno je da je Nemanjino zdravstveno stanje stabilno, uz obavezu da u narednih šest meseci u Beč pošalje nove rezultate, a u slučaju pogoršanja da se hitno obrati za stavljanje na listu čekanja.


Poslednjih nekoliko meseci Nemanju su mučile ozbiljne noćne glavobolje izazvane visokim vrednostima ugljen-dioksida. Preporučeno je da uz 24 časovno korišćenje kućnog koncentratora za kiseonik, porodica nabavi i aparat za neinvazivnu mehaničku ventilaciju, kako bi pluća mogla da se provetravaju.


Pored administrativnih, bilo je potrebno da se steknu i zdravstveni uslovi za obavljanje intervencije. I kada je izgledalo da su sve prepreke prevaziđene, nastao je novi problem. Od 2012. Eurotransplant je doneo odluku da neće obezbeđivati organe za pacijente iz zemalja koje nisu pristupile ovoj organizaciji ili koji nisu rezidenti neke od zemalja potpisnika Eurotransplanta.


Profesor Klepetko je dao sve od sebe da posle četvorogodišnjeg praćenja Nemanjinog stanja ipak obezbedi uslove za njegovu operaciju, predloživši kao jedinu mogućnost potpisivanje Tvining agrimenta (jedne vrste ugovora o poslovnoj saradnji) između neke od naših klinika u kojoj se obavlja transplantacija organa i pomenute bolnice iz Beča.


Vesna Aleksić se obratila zvaničnicima u Ministarstvu zdravlja, Kliničkom centru, VMA i dobila odgovor da ovakav sporazum ne može niko da potpiše bez prethodnog odobrenja ministra zdravlja, jer kod nas ne postoji odgovarajuća pravna regulativa.


S obzirom na to da je Nemanja bio višegodišnji spoljni pacijent klinike u Beču, koji je ušao u neku vrstu procedure kao kandidata za transplantaciju pluća, profesor Klepetko je, očekujući da se ovi proceduralni problemi oko potpisivanja sporazuma u međuvremenu razreše, a imajući u vidu loše stanje mladog Beograđanina, ipak odlučio da ga stavi na listu čekanja.


Posle uplate depozita od 30.000 evra, 6. aprila 2012. godine Nemanja Aleksić je stavljen na aktivnu listu čekanja za transplantaciju pluća.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

"U petak 11. maja, noću u 1,30 pozvali su nas iz bolnice i rekli da budemo na aerodromu u 3,30. Po nas je došao mali privatni avion. Operacija je trajala od 13 do 19 časova. Operisao ga je profesor Klemens Aigner. Nemanja je tri nedelje posle operacije izašao iz bolnice uz obavezu da kao spoljni pacijent bude smešten na pešačkoj distanci od AKH, kako bi narednih osam nedelja tri puta nedeljno odlazio na redovne medicinske kontrole, a jednom nedeljno na obavezne fizioterapeutske vežbe. Posle tri meseca od transplantacije urađena je kompletna kontrola i bronhoskopija posle čega je otpušten iz bečke bolnice, uz obavezu da dolazi jednom mesečno radi analiza. Po poslednjim rezultatima Nemanjina plućna funkcija je 90 odsto", napisala je majka koja je izvojevala najvažniju i najtežu bitku za izlečenje svog sina.


Verujemo da će Nemanja živeti život punim plućima, jer je posle toliko godina borbe sa teškom bolešću, ali i brojnim administrativnim preprekama, dobio svoju šansu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online