Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 05.10.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Uključite se u akciju "Pomoć za Uroša"

Nedavno smo pisali da je po dolasku u otadžbinu Nina Ljiljak iz Melburna posetila beogradsko Dopisnišvo "Vesti" i donela donacije za štićenike Humanitarnog mosta koje neće moći lično da upozna, jer je vremena premalo, a njih premnogo.

Nezaboravni susret: Uroš Karapandžić sa roditeljima i Ninom Ljiljak
 

Želela je, kaže, i da vidi mesto odakle priče o tragičnim sudbinama kreću u svet kao i povratne informacije o toku lečenja onih za koje je od sveg srca slala novčanu pomoć, ali i organizovala dobrotvorne manifestacije dajući celu sebe.


Pomaže Nina Ljiljak i nevoljnicima koji pomoć traže preko elektronskih sredstava komunukacije.


- Uvek se rastužim kad pročitam da je neko dete bolesno, a roditelji nemoćni da mu obezbede novac za lečenje i osetim toliko jaku želju da pomognem, kao da ću se u suprotnom i sama razboleti. Naravno, najsrećnija sam kada se akcija vodi na Humanitarnom mostu, jer tada sam sigurna da su svi podaci verodostojni i, što je najvažnije, da će akcija uspeti i bolesni dečak ili devojčica dobiti svoju šansu da odu u inostranstvo na lečenje, zapravo ostvariti pravo na život - pričala je, između ostalog Nina Ljiljak tokom druge posete Dopisništvu "Vesti", pred povratak u Melburn.

Dečje suze

- Na decu sam posebno osetljiva. Svaka njihova suza me boli i najsrećnija bih bila kada bih mogla svaku zauvek da obrišem. Možda su to tragovi detinjstva provedenog u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Rada Vranjašević" u Banjaluci... - kaže Nina Ljiljak.

Ispričala nam je i da je tokom boravka u Beogradu upoznala porodicu Karapandžić iz Pećinaca. Još u Melburnu je videla na Fejsbuku da postoji grupa "Pomoć za Uroša", koja pokušava da prikupi 9.350 evra za transplantaciju matičnih ćelija u Beču ovog trogodšnjaka, obolelog od cerebralne paralize i hidrocefalusa.

Poriv da mu pomogne odveo ju je do Uroša i njegovih roditelja, majke Jelene i oca Dejana, instalatera, od čije plate ova mala porodica plaća iznajmljen stan i jedva preživljava, ali ne odustaje od lečenja svog jedinca.


- Dok sam držala Uroša u naručju i posmatrala lica njegovih roditelja, puna ljubavi i nade u izlečenje svog deteta, kao i vere u ljude dobre volje, osećala sam uzbuđenje kakvo odavno nisam. Ostavljam vama 100 australijskih dolara da mu uručite, uverena da će i drugi vaši čitaoci, kad pročitaju ove redove i vide sliku dečaka, ali i oca i majke koju samo izlečenje sina može da usreći, osetiti istu potrebu i poslati bar mali prilog.

Prilog po prilog i Uroš će otići u Beč i jednog dana i on prohodati, progovoriti, igrati se sa vršnjacima, ići u školu. Ja ću, naravno, u Melburnu pokušati da prikupim veću sumu i pošaljem preko Redakcije "Vesti" u Sidneju - rekla je Nina Ljiljak, a svoju nameru potvrdila i pismom po povratku u daleku Australiju, gde živi dve decenije i podiže dva sina, 18-godišnjeg Dimitrija i 15-godišnjeg Nikolasa.

Kontakt adresa


Ukoliko i vi želite, poštovani čitaoci da se uključite u akciju pod motom "Pomoć z Uroša", možete stupiti u kontakt sa njegovim roditeljima i dogovoriti se o načinu slanja donacije.

 

Uroš Karapandžić
 

Broj telefona je: +381 22 436 967 ili +381 64 28 10 427. Adresa porodice Karapandžić je: Ulica školska 45,22. 410 Pećinci, Srbija.

A samo nekoliko dana kasnije, posle kontrolnog pregleda na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, mali Uroš sedeo je u krilu majke Jelene u istoj prostoriji u kojoj je materinski toplo pričala Nina Ljiljak. Sve vreme osmeh mu je titrao na usnama i mada mu je glavica često skretala levo ili desno, nije pokazivao znake nervoze i želje za udobnijim položajem. Pogled je upirao u oca Dejana, kao da je želeo da izbriše brigu sa njegovog znojem orošenog čela.


- Naša borba za Uroševo zdravlje počela je već u prvim mesecima njegovog života, kada smo podjednako vremena provodili na fizikalnoj terapiji u Specijalnoj bolnici u Sokobanjskoj i u Pećincima.

Nažalost, poboljšanja nije bilo, a mi nismo mogli da se pomirimo da nam sin odrasta kao biljka. Od pre godinu i po vodimo ga u Novi Sad kod fizijatra koji jedini u Srbiji primenjuje Tera sui terapiju.

- To nas je do sada koštalo oko 3.000 evra. Novac je obezbeđen humanitarnim akcijama vođenim u lokalnim novinama i našim ličnim angažovanjem. Pisali smo pisma zvezdama sa estrade, molili da održe dobrotvorne koncerte. Mnogi su se odazvali, mnoge firme takođe su dale priloge i sve to omogućilo nam je da Uroša dva puta odvedemo i na transplantaciju matičnih ćelija u Beč, od kojih je svaka koštala 9. 350 evra - priča majka Jelena.


Ona kaže i da su se prva poboljšanja javila. Urošu je popustio spazam mišića i fizioterapeutu je mnogo lakše da sprovodi prepisani program vežbi, glavicu neuporedivo čvršće drži, desnu šaku otvara, lakše žvaće, koncentracija mu je bolja i mentalni razvoj brži.


- Svi ti pomaci, naizgled mali, za nas su ogromni jer znamo koliko smo za svaki truda, novca i vremena uložili - kaže otac Dejan i dodaje da su tek na pola puta, jer Urošu predstoje još dve transplantacije.


Naredna je zakazana za mart iduće godine, a prva donacija čitalaca "Vesti" je Nine Ljiljak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online