Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pet sinova i pet kćerki

Majka Mira Marjanović iz Miljakovaca kod Prijedora, o kojoj smo do sada ispisali mnogo redova u "Vestima", na svet je donela desetu, zdravu i lepu mušku bebu u 40. godini života.

Ponosna majka: Mira Marjanović sa sinom
 

Sve je, kaže, proteklo u najboljem redu, iako za devet meseci trudnoće nijednom nije otišla kod lekara na pregled ili kontrolu.


- Sada je 5:5, imam jednak broj muške i ženske dece. Jednog dana ću imati pet zetova i snaha, pa da vidim ko će biti bolji - šali se Mira i dodaje da je sve prošlo bez problema.


- Nisam imala ni laboratorijske nalaze, ni ultrazvuk, samo overenu zdravstvenu knjižicu kad sam došla u porodilište. Ali, dobro je. Beba je teška 3,8 kilograma, a duga 54 cm. Kod doktora nisam išla ne zbog nemara, nego nisam imala uslova. Novaca je sve manje jer se primanja stalno umanjuju. Sada je ukupan dečji dodatak od kojeg živimo 200 konvertibilnih maraka, a samo brašna potrošim za mesec dana šest vreća. Leti na nadnicu nešto i zaradimo muž i ja, ali zimi je najteže - nastavlja Mira koju smo posetili u prijedorskom porodilištu.

Deca za primer

Najstarija kćerka Mire Marjanović, devetnaestogodišnja Dragana upisala je Mašinski fakultet u Banjaluci.
- Ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske Anton Kasipović me je pozitivno iznenadio. Rekao mi je: "Draganino dalje školovanje je moja briga." Njene studije će finansirati iz republičkog budžeta. Dobila je smeštaj u studentskom domu. Osim toga, Ministarstvo je prošle zime platilo oko 1.000 maraka radnike koji su zidali dodatnu prostoriju na kući da deca imaju gde da uče. Obezbeđene su i knjige svim đacima i razne kućne potrepštine - priča Mira, odlučna da iškolije svu decu.
I 16-godišnja Suzana je odlična i pošla je u srednju školu, mlađi Marinko ima 14 godina, Željka 13, Jelena 12, Dragan 11, Željko osam, Predrag pet, Svjetlana dve i po godine, a majka je na sve ponosna.


Već je muči briga kako prezimiti zimu. Od letine nema ništa. Baštu je pobio led i dokrajčila suša. Prinosi kukuruza, pšenice i trožita, koje su posejali je prepolovljen. Pita se i šta će za ogrev.


- Sada su mi potrebna dva šporeta na drva jer moram dve vatre da ložim i najmanje 20 metara drva, a ja nemam od čega da ih kupim. Prostoriju koju smo dogradili prošle zime na kući, od građevinskog materijala koji smo dobili od UNHCR-a, još nismo unutra dovršili. Samo je postavljena stolarija. Pod nije urađen, a da jeste, bilo bi nam toplije. Da mi je i kupatilo još rešiti. Voda mi je razvedena i keramika polepljena. Međutim, još dosta toga treba Ja ću se sa bebom preseliti u staru kuhinju, a ostala deca će biti u ovoj novoj nedovršenoj prostoriji - kaže Mira i dodaje da i dalje spava na podu:

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924


- Već sam navikla. I kad bih imala krevet, verovatno bih decu stavila u njega, a ja opet na pod.


Na naše pitanje da li je stavila tačku na rađanje ili će beba biti još, Mira se samo zagonetno nasmejala.


- Neću reći šta će biti, videćemo - poručila je Mira što može značiti da već u idućoj godini i 11. prinova uđe u kuću u Marjanovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online