Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 30.07.2012.
02:32
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Gorka sudbina malog šećeraša

Našeg čitaoca iz Luksemburga delilo je 48 sati od polaska u rodni Kragujevac kad je pročitao apel za pomoć 10-godišnjem Vukašinu Spasiću iz Barelića kod Vranja, obolelom od dijabetesa.

STIŽE APARAT IZ LUKSEMBURGA: Vukašin Spasić
 




Zna ovaj 65-godišnji penzioner koliko je šećerna bolest teška i nepredvidiva jer i sam od nje boluje. Zna i koliki je balast za decu, osuđenu da rastu bez poslastica i igara koje traže fizički napor, najlepših pratilaca detinjstva jer ovo nije prvi štićenik Humanitarnog mosta kome je nesebično pomagao da dođu do aparata, insulina i potrošnog materijala.


Nije mu teško ni da se stavi u položaj roditelja, oca Milana i majke Violete koji, pritisnuti nemaštinom, bolesnom sinu ne mogu da priušte ništa više nego njegovoj starijoj, srećom zdravoj braći, 13-godišnjem Nikoli i 12-godišnjem Nenadu. Naš čitalac, kao i većina zemljaka, u pečalbu je otišla ne bežeći od vrućih kolača, nego želje da svojoj porodici priušti život, a ne životarenje.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Imam veoma malo vremena, pa sam nazvao da mi kažete šta je najprioritetnije da kupim Vukašinu - rekao je naš sagovornik koji za sada želi da ostane anoniman.


Predlog da kupi aparat za merenje nivoa šećera u krvi sa što više tračica jer se kod nas ne mogu nabaviti za većinu aparata, a i one koje mogu prevazilaze finansijske mogućnosti Spasića, koji žive od onog što otac zaradi u nadnici, odmah je prihvatio.


- Iz ovih stopa idem u apoteku! - rekao je prvi Vukašinov donator i dodao da će nastaviti da ga snabdeva tračicama i po povratku u Luksemburg.


To će i učiniti, jer ovaj humanista, koji ne želi da mu ime pominjemo dok pomoć ne isporuči, godinama je obezbeđivao potrošni materijal i još mnogo toga za dva mala dijabetičara iz Beograda - Martu Mačar, u to vreme Vukašinovu vršnjakinju i Mihaila Basarovića, koji je u četvrtoj godini oboleo od ove neizlečive bolesti kao i sadašnji štićenik Humnanitarnog mosta.


Anoniman želi da ostane još jedan čitalac "Vesti" koji će, takođe, paket da pošalje direktno na adresu sirotog dečaka. I on se javio istog dana kada je apel objavljen, duboko potresen životnim uslovima dečaka kome treba poseban režim ishrane i stanovanja. Vukašin nema ni jedno ni drugo. Jede ono što se u kući nađe, pa mu šećer u toku dana varira uprkos insulinu koji sam sebi ubrizgava. Zato bi mu, po mišljenju roditelja, insulinska pumpa mnogo pomogla.


- Za tu pumpu smo čuli od lekara. Mi smo neuki ljudi, ali naš svet u inostranstvu sigurno zna više o tim modernim pomagalima. Nas srce boli kad pogledamo Vukašinove ruke u modricama... Mati mu se trudi da sve bude čisto jer je sklon infekcijama, ali kako kad je kuća sa zemljanim podovima i pokućstvom gorem nego ono na otpadu - rekao je otac Milan zahvalan donatorima na najavljenoj pomoći jer Vukašinu sve treba, od aparata i dijetskih proizvoda do odeće i obuće, prilagođene godišnjinjim dobima.
 

Telefoni i adresa

 

Kako ni telefonski signal ne stiže uvek lako do zabitog sela, oca Milana Spasića uspeli smo da kontaktiramo na njivi, u nadnici.


- Hvala svakom ko hoće da pomogne mom Vukašinu. Kad dođem kući saznaću da li se i njemu neko javio - rekao je Milan Spasić i dodao da je lakše njega dobiti telefonom na broj: ++381 64 25 60 359. Broj Vukašinovog telefona, koji letnji raspust provodi u staroj trošnoj kući je: 064 98 92 985, a adresa: 17510 Barelić, Nova Brezovica, Srbija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online