Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 12.05.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Karović A

Nadoknađeno sve što je propušteno

Šesti ciklus govorne rehabilitacije i resocijalizacije započela je šestogodišnja Karolina Janićević iz sela Berevce kod Štrpca u Beogradu u Dečjoj kući pri KBC Zvezdara. U ovoj zdravstvenoj ustanovi ugrađeni su joj kohlearni implantati zbog obostrane gluvoće. Koštaju oko 20.000 evra i plaćeni su sredstvima Zdravstvenog fonda Srbije.

Na šestoj rehabilitaciji: Karolina Janićević
 

Roditelji ove devojčice, nezaposlena majka Jelena i otac Jadran od čije plate koja iznosi 26.000 dinara žive, uspeli su kreditima i uz novčanu pomoć familije da isfinansiraju jednogodišnje predoperativne pripreme i postoperativni oporavak u istom trajanju. Onda je došlo do prekida od godinu dana i Karolina se postepeno vratila na početak.


U svetu gluvih ostala bi do kraja života da nije bilo čitalaca "Vesti" koji su joj darovali 3.600 evra koliko je potrebno za šest terapija predviđenih u jednoj godini u trajanju od po tri nedelje.


Kao i jesenas kada je skupljeno prvih 600 evra i Karolina sa majkom i bakom došla u Beograd da nadoknadi propušteno, obnovi u sećanju zaboravljeno i nauči mnogo toga novog, druga stanica bilo je beogradsko Dopisništvo "Vesti". Kod nas ju je sačekala 15.000 dinara, donacija pobednika turnira u malom fudbalu u Milvokiju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


U martu smo pisali da se fudbalski tim Orhtodox United Serbian odrekao nagrade vredne 1.000 američkih dolara korist pet porodica sa Kosova. Među njima su i Janićevići koji nisu u stanju svojoj ćerki da pruže odgovarajuće logopedske i druge vežbe kako bi mogla da koristi sluh vraćen ugradnjom implantata.


- Stan smo platili do 17. juna pa će Karolina i ovog puta ići na vežbe, tretmane kod psihologa i u predškolsku ustanovu za decu oštećenog sluha pet umesto tri nedelje. Tako je bilo tokom svakog našeg prethodnog dolaska i zato je naša ćerka uspela da nadoknadi propušteno. Koliko smo zahvalni našim mladićima iz Amerike na novcu koji nas je ovde sačekao toliko smo zahvalni i svakom drugom donatoru jer bez njih Karolina ne bi uspela da razume ono što čuje i izgovori ono što misli. U protivnom, znakovnu komunikaciju mogla bi da ostvari samo sa nama, njoj najbližim. Kako na Kosovu nema specijalizovanih škola za decu oštećenog sluha, bez ove pripreme, bilo bi joj onemogućeno školovanje. I ona, i mi, njeni roditelji, bili bismo nesrećni zbog toga do kraja života - rekla je Jelena Janićević, zahvalna majka, puna nade u srećniju budućnost svoje ćerke od one koju joj je sudbina namenila, iako bi, po mišljenju stručnjaka, rehabilitacioni proces bilo poželjno da nastavi i narednu školsku godinu.
 

Između potreba i mogućnosti

- U specijalnoj školi "Stevan Dečanski", gde Karolina pohađa predškolsku nastavu po završetku rehabilitacionog tretmana u Dečjoj kući na Zvezdari, rekli su mi da je neophodno da nastavi da dolazi na časove od septembra do juna iduće godine. Tako će biti zaokružen proces logopedske rehabilitacije i resocijalizacije i savladan predškolski obrazovni program, što bi joj omogućilo da ide u redovnu osnovnu školu. Dok sam slušala direktora, knedla mi je bila u grlu. Kako da mu kažem da moj muž prima 26.000 dinara platu, od čega na kredit za Karolinino lečenje koje smo sami finansirali odmah ode 21.000, da preživljavamo od 5.000 dinara i onog što svekar dobije obrađujući njivu uzetu pod zakup? Zar se od toga može isfinansirati jedna školska godina u Beogradu, za koju je potrebno najmanje 5.000 evra? - otvorila nam je srce majka male Karoline.


Deca sa Kosova

Pored Karoline Janićević, novčane priloge humanih fudbalera iz Milvokija dobili su, posredstvom Redakcije "Vesti", 11-godišnji slepi dečak Nikola Jović, porodica Stanojković sa desetoro dece, a pomoć je direktno poslata Slavici Devidžić, samohranoj majci šestoro dece i 12-godišnja Kristina Milutinović, obolela od leukemije. Svi oni su sa Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online