Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 20.04.2012.
12:01
M. Roknić - Vesti - Foto: M. Roknić A

Dani uskršnjeg darivanja

Nikada u kući Vorkapića u Topuskom na Kordunu, od povratka iz izbeglištva, nije do ove godine za Uskrs bilo tako uzbudljivo, sa toliko pozitivnih vibracija i energije, koja je na noge digla petočlanu porodicu.

Marko Vorkapić
 

- Činilo nam se - priča majka Ana - da će i se naš Marko izmigoljiti iz mog naručja i prohodati.


Vorkapići, majka Ana, tata Dejan, ćerke Sara i Dejana, čak i petogodišnji sin Marko, oboleo od cerebralne paralize, epilepsije i mentalne retardacije bili su zatečeni svojim "gostima", koji su im učinili nezaboravnim najradosniji hrišćanski praznik.


Iako je, kada smo ih posetili dan posle, praznična trpeza izgledala nedirnuta, uverili smo se da je to bio privid iza kojeg se sakrivala velika, uzbudljiva i nezaboravna priča, koju nam je, još preplavljena utiscima, prenela majka Ana. Uskršnje praznike "slavili" su sa ljudima koje nikada nisu videli, a koji su ih, podstaknuti pričom u "Vestima" o nesreći njihovog najmlađeg deteta, baš tih prazničnih dana zvali i nesebično davali svoju pomoć i podršku. I iskrene želje za Markovo izlečenjem. Njihovi pozivi ispunili su dom povratničke porodice optimizmom i njima toliko potrebnim osećanjem da nisu sami i da imaju iskrene prijatelje u celom svetu.

Nedostaje oko 100 evra: Marko sa mamom i sestrom
 


 

Dva priloga iz Liverpula

I u Redakciju "Vesti" stižu prilozi za operaciju malog povratnika u Hrvatsku. Porodica Mrkalj iz sidnejskog predgrađa Liverpula poslala je 100 australijskih dolara, a donaciju u istom iznosu poslao je anonimni donator, takođe iz ovog dela Sidneja, uz želje da dečakovo lečenje bude uspešno i svi zajedno zdravi i srećni.
Računajući u evrima, ove i donacije stigle na kućnu adresu, Vorkapići za sada imaju nešto više od 400 evra za pokrivanje minimuma troškova dok je Marko na operaciji.

 

Kontakt adresa

Svi oni koji žele da pomognu Vorkapićima da imaju dovoljno novca i za troškove tokom Markovog lečenja u Zagrebu, zašta im nedostaje oko 100 evra, ali i 500 kako bi ga odveli u banju nakon teških operacija, mogu stupiti u kontakt sa njima i dogovoriti se o načinu slanja donacije: Dejan i Ana Vorkapić, Hrvatskih branitelja 2, 44.415 Topusko, Hrvatska. Brojevi telefona su: 00385 44 885 253 ili 00385 98 967 0923.

I zato Ana, još vidno uzbuđena, prepričava razgovore sa Živkom Jagodićem, koji ih je zvao iz Nemačke, Aleksandrom Stankovićem iz Toronta i Miroslavom Trivunićem iz Perta. Zvali su i najavili pomoć i mnogi drugi čitaoci "Vesti" kojima je stalo da Marko što pre ode na operaciju u Zagreb, da jedan od roditelja stalno bude uz njega, a oni će obezbediti 500 evra za troškove, i još toliko za postoperativne fizikalne terapije.


- Aleksandar Stanković zvao je i rekao da su on i supruga Nena odvojili 100 kanadskih dolara za Marka i poželeli mu sve najbolje, sa verom da će sve proći u redu i da se nadaju da će mu doći na svadbu. Oni će mu pomoći kada god budu u prilici. I Živko Jagodić je nazvao da nas ohrabri. Poslao je 100 evra i obećao da će animirati svoje prijatelje da se i oni uključe i pomognu našem sinu, čije se sićušno telo grči od bolova izazvanih deformitetom kičme i kukova - priča Ana Vorkapić koja se za pregled sina kod najboljih lekara izborila klečeći na kolenima.


Priča ova majka borac i o Miroslavu Trivuniću iz Perta, o SMS poruci koju je poslao čim je apel pročitao na Humanitarnom mostu, o 100 australijskih dolara koje su dobili.


"Želim da Bog pomogne vama i deci. Držite se zajedno i ne predajte se. Pozdrav i srećan Uskrs sa željom da našem Marku bude bolje", čita Ana dirljivu poruku iz dalekog Perta i kaže da su ih takve reči i rasplakale i ohrabrile, vratili im veru u dobre ljude i osećaj da nisu sami u svojoj nesreći.


- Svi koji su zvali i poslali pomoć, naglašavali su da to ne shvatimo kao milostinju već poklon Marku za Uskrs. Daće Bog da on ozdravi i da ga ženimo, govorili su uvereni da će se to i dogoditi.


- Bilo je još nekoliko poziva naših ljudi iz Francuske, Kanade, čak iz Zagreba, koji su tek pročitali priču o nama u "Vestima" i obećali da će se ponovo javiti, kada obaveste prijatelje i organizuju ih da se uključe u ovu akciju da pomognu. Imali smo osećaj za Uskrs da nam je puna kuća nenadanih prijatelja - priča Ana duboko uverena da će svi s kojima je razgovarala ispuniti data obećanja.
 

U hirurškoj sali 23. aprila

Slučaj je hteo da dok su reporteri "Vesti" razgovarali sa Anom, stigne telefonski poziv iz zagrebačke Dječje bolnice. Marko je na programu za operaciju u ponedeljak, 23. aprila. Ponovo su majku obuzela pomešana osećanja, strah i briga, ali i nada. Pogotovo što je doktor uverava da će Marko posle operacije moći da stane na noge, da hoda - teško.
Prvo će pokušati sa lakšom operacijom, na mišićnom tkivu. Ako ne uspe, uslediće druga, teža na kostima. U svakom slučaju moraće nositi gips najmanje šest nedelja, dvadesetak dana ostaće u bolnici i još mesec u nekoj banji. Markova leva noga kraća je desetak centimetara, zbog čega je operacija nužna na kuku i kičmi. Lečenje je besplatno, ali roditelji, koji će naizmenično biti uz njega, platiće svoj boravak u bolnici ili iznajmljenom stanu u Zagrebu donacijama čitalaca "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online