Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Srećni vam praznici, mili moji!

Donatorka Milka J. iz Sidneja poslala je nedavno posredstvom Redakcije "Vesti" novčani prilog od 150 australijskih dolara, namenivši po 50 dolara za troje štićenika Humanitarnog mosta.

Uvek vedar i nasmejan: Nikolaj Milenković sa majkom
 

Među njima su se našli 25-godišnja samohrana majka Svjetlana Kljaić iz Sključana kod Kozarske Dubice, zatim troipogodišnji Nikolaj Milenković iz Lapova, kao i sedmogodišnji Aleksandar Smukov iz Dobrinaca kod Rume. Uz donaciju, stigla su i tri pisma u kojima između ostalog piše:
 

Još uvek nepokretna: Svjetlana Kljaić

"Draga Svjetlana, tebi, tvojoj ćerki i majci želim srećne i blagoslovene božićne praznike, kao i da istraješ u borbi za svoje zdravlje i jednog dana sama vodiš ćerku u školu... Dragom Nikolaju takođe želim srećne i vesele praznike i uspešnu operaciju u Beču, na veliku radost njegovih roditelja, ali i mnogih znanih i neznanih prijatelja koji su ga iskreno zavoleli tokom akcije Humanitarnog mosta... Malom Aci i njegovoj porodici čestitam sve predstojeće praznike sa željom da ih provedu u zdravlju i sreći, a njemu da i dalje bude odličan đak."


Zašto je ova plemenita dama poželela da praznike ulepša upravo ovoj majci i dvojici dečačića, podsetićemo naše čitaoce u narednim redovima.
 

Volim školu i dobar sam đak!

- Ovim darom ćemo obradovati Acu po želji njegove donatorke kojoj se od srca zahvaljujemo. Aca je ovo polugodište završio s odličnim uspehom na šta smo svi u kući posebno ponosni. On je toliko radoznalo i znatiželjno dete, da mu učenje ne pada teško - kazala je majka Aleksandra Smukov, preuzevši novčani prilog u beogradskom Dopisništvu "Vesti", koja, pored Ace, brine i o ćerkicama, 10-godišnjim bliznakinjama Ivani i Nikolini, obolelim od cerebralne paralize.

Svjetlanu Kljaić retka i teška bolest učinila je nepokretnom pre punih pet godina kad je iznenada tokom trudnoće pala u komu. Uspela je da preživi, iako bolest najčešće ima smrtni ishod, zbog čega se ubraja u medicinske fenomene, posebno što je u stanju kome rodila zdravu ćerku Jovanu. Ona joj je najveći motiv da se bori do potpunog opravka. U tome su joj svesrdno pomagali humani zemljaci iz dijaspore obezbedivši sprave za vežbanje, potrebne lekove, novac za terapije... Da bi Svjetlana stigla do cilja biće joj potrebno još mnogo vremena, terapija, vežbanja i istrajnosti. Sudeći po ovoj donaciji, koja će joj biti uručena zajedno s prethodno stiglom, takođe iz Australije, čitaoci "Vesti" pružaće joj i dalje nesebičnu poršku.


Mali Nikolaj Milenković se od samog dolaska na svet bori s teškom bolešću zbog koje je bio na ivici života i smrti. Rođen je s otvorom na kičmi (medicinski rečeno, spinom bifidom) zbog čega je do sada bio čak osam puta operisan. Tokom akcije za ovog bistrog i uvek nasmejanog mališana prikupljeno je 16.000 evra za transplantaciju matičnih ćelija u Beču. Termin ovog hirurškog zahvata još uvek nije zakazan zbog duge liste onih koji takođe treba da budu podvrgnuti ovoj metodi lečenja.


- Veliko hvala toj dobroj dami iz daleke Australije koja je mislila na našeg sina i potrudila se da ga u Beč na lečenje isprati dobrim željama i poklonom. Nažalost, još uvek čekamo poziv sa bečke klinike i tačan datum kada ćemo supruga Monika i ja odvesti Nikolaja na transplantaciju matičnih ćelija. Sve nam se odužilo i verujte da smo postali veoma nestrpljivi. Skoro svakog dana se raspitujemo da li ima novosti, da smo, čini me, svima dosadili. Ali, šta ćemo, to je jače od nas. Novac ćemo preuzeti prvom prilikom kad dođemo u prestonicu. To naravno ne umanjuje značaj ovog dara, na kome smo supruga i ja iskreno zahvalni - rekao je u telefonskom razgovoru našim novinarima 26-godišnji otac Bojan Milenković.

Slepi dečak: Aleksandar Smukov
 


Slično Nikolaju Milenkoviću, i Aleksandar Smukov započeo je bitka s teškom bolešću nedugio posle rođenja. Odmah posle drugog rođendana pojavili su se prvi znaci malignog tumora oka. Posle niza operacija, hemioterapija i zračenja, najpre mu je jedno oko amputirano u Novom Sadu, a potom i drugo čak u Esenu gde je lečen zahvaljujući ogromnom broju donatora iz celog sveta. Proše godine počeo je da pohađa Školu za slepu i slabovidu decu u Zemunu i svakim danom oduševljava nastavnike svojom inteligencijom, voljom za učenjem i ljupkošću, kao i čitaoce "Vesti", koji ga i dalje, poput Milke J, obraduju poklonom, naročito u vreme praznika.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST U mislima dobrih ljudi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online