Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 25.12.2011.
04:03
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Što dalje od očiju, sve više ljubavi u srcu

Dok su se Banijci koji žive u Melburnu i okolini okupljali u sali Kulturnog kluba "Nikola Tesla" u Davtonu na jubilarnoj petoj dobrotvornoj zabavi i razmenjivali pozdrave, uz zvuke muzike i domaće specijalitete, činilo se da bezbrižnijih ljudi na planeti Zemlji nema, da se niko sa takvom lakoćom na sunce tuđeg neba ne privikava niti i srcem i dušom predaje uživanjima.

MILJENICI ZEMLJAKA: Marko i Marija Okuka
 


Novinari "Vesti", međutim, znaju da u ovim ljudima ima tuge za rodnim krajem toliko da bi, kad bi se izlila, stigla do Petrinje, Gline, Siska, Sunja, Kostajnice... Još više je ljubavi za bivše komšije, školske ili ratne drugove, kolege, kumove pa i one sugrađane s kojima su samo istim ulicama hodili, isti vazduh udisali, u istim radnjama pazarili...

Da nije tako, zar bi danima ovo dobrotvorno veče pripremali, sve vreme strahujući da li će posetioci biti zadovoljni i sa zebnjom se pitajući da li će se skupiti dovoljno novčanih priloga da pomognu onima kojima ni poratni mir nije rane zacelio ni sreću vratio?

Suzana Vukosavljević

Familije Krčmarević, Stanić, Dragišić, Čaić, Stegić, Bingula, Đurović i Terzić najveći teret su na svojim plećima iznele. Dočekale su 270 gostiju. Osim svojih Banijaca, s kojima se u toku godine najčešće samo ovim povodom uspeju da vide, došli su i Slavonci, Dalmatinci, Posavci, Kordunaši, Semberci...


A kada su zvuci muzike utihnuli i gosti ispunjeni bujicom osećanja otišli svojim kućama, ova grupa odabranih ostala je u praznoj sali da proceni da li će moći da pomognu svima kojima su planirali.


- Prikupili smo 7.000 evra i novac odmah šaljemo u ovoj valuti, jer oni s kojima kontaktiramo govore nam da se sa njom bolje snalaze nego sa australijskim dolarima - ushićeno je govorio novinarima Humanitarnog mosta Živko Krčmarević, dan posle zabave.


Usledilo je pravljenje spiskova. Kome donaciju poslati nije bilo dileme, ali odrediti visinu iznosa bilo je mnogo teže. Konsultovani su i novinari Humanitarnog mosta, uvek na usluzi svojim dobronamernim čitaocima. Nije dugo potrajalo, a lista štićenika sa iznosima jednokratne novčane pomoći je prosleđena, kao i 7.000 evra, u beogradsko Dopisništvo "Vesti".

OPERACIJA U PARIZU: Danilo Gugović

I ove, kao i svih prethodnih godina, prva na listi je 19-godišnja Suzana Vukosavljević , poreklom iz Drljača kod Petrinje. Prevremeno je rođena u Bosanskom Novom, gde je zastala izbeglička kolona u kojoj su joj se roditelji kretali. Prebačena je u inkubator u banjalučkoj bolnici. Život joj je spasao, ali vid uzeo. Danas živi u Novom Bečeju sa majkom Danicom, jer je otac davno otišao svojim putem ne mogavši da se suoči sa slepim detetom i očajnom suprugom, bez krova nad glavom i zaposlenja.


Za razliku od rođenog oca, Banijci iz Melburna nesebično su pomagali Suzani da vrati bar deo izgubljenog vida. Poslednja dva meseca, akcija je vođena i na stranicama Humanitarnog mosta, prikupljeno je oko 10.000 evra. Suzana je pre pre četiri nedelje podvrgnuta petoj operaciji očiju u Tibingenu koja je plaćena 8.000 evra. Za nastavak lečenja dobila je 3.600 evra iz Melburna.

Živko Krčmarević

- Prvo moram da se zahvalim bivšem komšiji iz Drljača Živku Krčmareviću. Naše porodice i kumstvo vezuje. Da nije bilo njegove moralne podrške, ne znam da li bih imala snage za borbu već skoro dve decenije. Hvala i svim drugim priložnicima, i koje znam i koje ne znam. Hvala i onima koji nisu dali prilog, ali su saslušali priču o mojoj Suzani i poželeli joj da hoda bez belog štapa - rekla je Danica Drljača, koja se sa istim žarom bori 19 godina da svetlost prodre u ćerkine zenice.

Po 400 evra dobili su isti oni Banijci o kojima smo pisali prošlih godina posle dobrotvorne večere njihovih zemljaka iz Australije. To je porodica Stambolija, izbegla iz sela Donji Hrastovac kod Siska i sada nastanjena u Liparu kod Kule. Na izbegličku muku nadovezala se i bolest.

Branislav Stambolija, dolazeći na svet pre 11 godina, doneo je srčanu manu za čije lečenje treba mnogo više novca nego što ga imaju njegovi roditelji. Ni ove godine nije zaboravljen Nikica Vučenović, koji je život dao braneći pravo svoje tek rođene ćerke da živi u selu Četvrtkovcu kod Sunja. Imala je Dajana devet meseci i devet dana kada je siroče ostala. Novi dom za nju stvorio je deda Rade u Daču kod Šimanovca, koji je preuzeo 400 evra brišući staračkom ruku tešku suzu, i od tuge i od dragosti.


Nikolini Bajić, koja boluje od dijabetesa i u Banjaluci sluša priče roditelja o rodnoj Baniji, 400 evra uručiće reporteri "Vesti" narednih dana, kao i njenoj vršnjakinji 19-godišnjoj Aleksandri Gušić, povratnici u Hrvatsku, u selo Radmanovac na Kordunu.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

O ovoj devojci dobrotvori su čitali na stranicama Humanitarnog mosta, kao i o osmogodišnjem Danilu Gugoviću iz Živica kod Guče, rođenom bez analnog otvora, kome su darovali 1.000 evra za predstojeću operaciju u Parizu. Po 400 evra dobili su i Svjetlana Kljaić iz Sključana kod Kozarske Dubice, koja je u stanju kome rodila zdravo dete, i brat i sestra četvorogodišnji Marko i trogodišnja Marija Okuka iz berkovačkog sela Predolja, čija su oba roditelja poginula u saobraćajnoj nesreći.


Do iduće godine i nove dobrotvorne zabave Banijaca u Melburnu, nadamo se da će bar neki sa ovogodišnjeg spiska biti izlečeni ili egzistencijalno zbrinuti, tako da će veče proteći sa manje grča na nežnom srcu koje ni lične nedaće ni život na drugom kontinentu nisu mogli da ogrube.
 

Besplatne usluge Beo-eksporta

 

Banijci iz Melburna zahvaljuju se firmi Beo-eksport iz Liverpula, predgrađa Sidneja, koja je kao i mnogo puta do sada obavila transfer novca do Beograda bez provizije. Ovog puta učinili su i više - priložili su 100 australijskih dolara.

 

Prilog i iz Čikaga

 

Pored donacije Banijaca iz Melburna, Suzani Vukosavljević uručeni su i prilozi ranije stigli u Dopisništvo "Vesti": 1.000 evra parohijana crkve Sveti Sava u Parizu, 100 evra familije Gluhović iz Esena, 1.560 australijskih dolara Slavonaca iz Sidneja, dok je Udruženje krajiških Srba Prelo iz Čikaga poslalo na kućnu adresu 500 američkih dolara.

 

Zahvalne dede

 

Deda po majci Marka i Marije Okuke Goran Đurica zahvalio se Banijcima na pomoći njegovim unucima, kao i Danieli Frzović, takođe iz Melburna na toplom pismu i 100 AUD u svoje ime i ime Gojka Okuke, dede po ocu.

 

Danilu 1.000 evra

 

- Hvala, dragi Banijci! I prošle godine ste mom Danilu poslali izuzetno vrednu donaciju. Nadam se da će operacija u januaru uspeti, a zasluga za to pripašće i vama - poručila je majka Persa Gugović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online