Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 11.11.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Lekovi obezbeđeni, dugovi izmireni

Poslednjih mesec dana srce 58-godišnjeg Dušana Arsića iz Malog Zvornika ujednačenije kuca. Bio je to mesec mira i za suprugu ovog rekordera Podrinja po broju dnevno popijenih tableta, koji se za sada drži na 42.

Ima kompletnu terapiju: Dušan Arsić
 

- Stigla nam je i druga pošiljka leka "unat" (generički naziv "torasemide") od anonimnih donatora iz Ciriha. Pre šest godina Dušanu je prepisan, toliko traje i akcija Humanitarnog mosta, a tek je ova divna žena i zdravstvena radnica uspela da mu obezbedi već dve doze. Za tako kratko vreme redovnog uzimanja tableta, moj muž je kao preporođen. U istoj pošiljci bili su i nitroglicerinski flasteri i nekoliko kutija "paracetamola". Umesto hvala, reći ću ono što će našoj novoj dobrotvorki i njenom bračnom drugu biti značajnije. Njihovom zaslugom odmorio se moj Dušan od pritiska u grudima i bolova u nogama. Otoci su se umanjili i može više da se kreće, a ja ne moram da trčim kući da ga obilazim u toku radnog vremena. U njegovoj bivšoj firmi, primili su me na određeno vreme na mesto spremačice jer Dušanova penzija nije dovoljna da podmiri sve što mora da se donese iz apoteke - kaže Biljana Arsić, tehničar po struci, čija se forma ugasila, a ona ostala bez posla nedugo pošto joj je suprug pao u postelju.


I tako već desetak godina Dušan Arsić vodi borbu sa bolešću, a Biljana se ne libi, ni da radi, ni da moli, ni da pozajmljuje novac da bi mužu produžila život i učinila mu ga kvalitetnijim i sadržajnijim. Čitaoci "Vesti" njeni su glavni saveznici, kao što su Dušanu medikamenti koje mu obezbeđuju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Još jedan anonimni donator nedavno nas je pozvao telefonom iz Hamburga, a nije prošlo ni nedelju dana, na vratima nam je pozvonio njegov rođak i doneo pet kutila leka "plavix" i 50 evra. Oboje smo bili veoma ganuti i zaista bismo bili najsrećniji da dobrotvora iz Hamburga i ove divne ljude iz Ciriha dočekamo u našem stanu, da nam učine još jednu malu uslugu - pruže nam mogućnost da im stisnemo ruku i da ih zagrlimo... - priča Biljana Arsić, pitajući se ko je upalio lampu i osvetlio njihovu muku da podseti ljude dobre volje iz dijaspore koliko za njihovom pomoći vape.

Na usluzi donatorki iz Nice

Obećanje da će Dušanu Arsiću obezbediti "plavix", nezamenljiv u terapiji srčanih bolesnika koji su preživeli infarkt, održao je Ilija - Miki Vujović iz Pariza, zdravstveni radnik, penzionisan zbog sličnih srčanih tegoba. Njegova sreća je, kako kaže, što se leči u zemlji gde su lekovi dostupni teškim bolesnicima i zato je spreman da učini sve da pomogne zemljacima u otadžbini. Čini to godinama i jedan je od najistrajnijih članova velike porodice Humanitarnog mosta.


Osim tri kutije ovog skupog leka, on je Dušanu doneo i pošiljku naše čitateljke iz Nice u kojoj su tablete, zamena za "plavix", nitroglicerinski sprej i pismo u kome Dušanu objašnjava da ove lekove koristi njen suprug, po preporuci jednog od najboljih kardiologa na Azurnoj obali.


- Od Mikija Vujovića smo već dobijali lekove. Hvala mu na novim, hvala mu i što je bio na usluzi dobrotvorki iz Nice kojoj se svim srcem zahvaljujem, a njenom mužu želim dug život - rekla je Biljana Arsić.


Na ovu misao došla je kada se posle duže pauze javio Malozvorničanin Ćazim Krnjić iz Holandije. Dušan i on odrasli su u komšiluku, a kad su došla zla vremena, ona su ih razdvojila, ali ne i zavadila. Zato su reporteri "Vesti" često bili u prilici da pišu o novčanim donacijama i pošiljkama lekova Krnjića koje je Dušan kvasio suzama radosnicama, sećajući se dana kada im se činilo da se može i nebo dohvatiti, ali ne i da će jedan u postelji za pomoć moliti, a drugi u pečalbi raditi.

Hvala, Joksići: Aktivisti u "Svetom Luki"
 


- Pripremali smo se za put u Beograd. Bilo je vreme za Dušanov kontrolni pregled. Kako sam skupila novac ne bih mogla da vam objasnim. Pred sam polazak stiže nam 400 evra od ovog Duletovog drugara. Javio se i telefonom. Kaže, dugo nije ništa pročitao u "Vestima" o nama pa je zaključio da smo krizu prevazišli. Shvativši da nije tako, požurio je da nam pomogne. Izdvojio je 200 evra, a u razgovoru sa tamošnjim prijateljima i poznanicima i mi smo bili tema. Boško Radović dodao je 100 evra, Drago Paunović i Dejan Kuzmanović po 50, tako da je do nas stiglo 400 evra. Ako se za lek ne kaže hvala, za novac se kaže i Dule i ja poručujemo Ćazimu Krnjiću da smo ponosni što smo sugrađani i molimo ga da se zahvali ovim priložnicima - rekla je Biljana Arsić i dodala da je novca bilo dovoljno za kontrolni pregled, ali i da izmiri dugove u apoteci, nastale pre nego što su pošiljke čitalaca "Vesti" ponovo počele učestalo da stižu.
 

Lekovi Ambulanti milosrđa

Miki Vujović doneo je i torbu lekova različite namene, od insulina za dijabetičare, do sprejova i rastvora bez kojih ne mogu astmatičari u vreme kada se smenjuju godišnja doba. Bilo je i lekova za srčane bolesnike, ali i običnih aspirina i sve to uručeno je Ambulanti milosrđa "Sveti Luka".


U pripremi ove pošiljke Mikiju Vujoviću pomogli su: Rose Lončar, Živka Mančić, Bojana R. S, Vojkan Simić, Lazar Vitorović, Mića Aleksić, Mirko Đorđević, Dragoljub, bračni par Šipčić, Milivoje i Pauna Stojšić.


- I ovu pošiljku besplatno je prevezao autobus Fudeksa. Samo tako udruženi možemo pomoći našem narodu da prevaziđe novu krizu koja je, istina, pogodila ceo svet, ali Srbiju posebno, imajući u vidu nedavnu prošlost, obeleženu sankcijama i ratovima - rekao je Vujović pozivajući zemljake da zbiju redove i svi pomognu u granicama svojih mogućnosti, pre svega bolesnim zemljacima.


Srećna slava!

Sekretar "Svetog Luke" preuzeo je u beogradskom Dopisništvu "Vesti" i novčanu čestitku, 70 AUD, kojom su Ljiljana i Slobodan Joksić iz Sidneja uveličali slavu Ambulante milosrđa.


"Cenjenim i požrtvovanim lekarima i svim dobrim ljudima koji ulažu sebe da pomognu opstanak Ambulante 'Sveti Luka', čestitamo praznik Svetog apostola Luke sa željom da budu od Gospoda blagodatno nagrađeni, da ih služi dobro zdravlje, a trud i rad nagrađeni opstankom Ambulante, utočišta nevoljnika..."


Aktivisti "Svetog Luke", po rečima Pupovca, poslaće zahvalnicu Joksićima, našim vernim čitaocima i dokazanim humanistima, koji milosrdnim delom obeleže svaki pravoslavni praznik.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za nas je ovo spas!
HUMANITARNI MOST Da spasemo i drugu decu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online