Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 16.09.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Drugarstvo u nevolji dokazano

Sigurno je da smo se tokom života bar jednom uverili u izreku da se drug poznaje u nevolji. U njenu istinitost, po ko zna koji put, uverila se i Sunčica Mrkajić iz Šimanovaca, majka 22-godišnjeg Nikole, koji je ostao invalid nakon saobraćajne nesreće, i to od početka akcije Humanitarnog mosta kada su se u nju uključili njihovi prijatelji, danas rasuti po svetu, sa kojima već dugo nisu u kontaktu.

Tako su svi u ovoj unesrećenoj porodici do suza bili ganuti kada je grupa bivših kolega i sugrađana glave porodice Žarka Mrkajića, nastavnika fizičkog obrazovanja, poslala donaciju iz Australije i pomogla nastavak lečenja i njega i sina.

DUG PUT DO IZLEČENJA: Nikola Mrkajić



I Snežana Divović-Ostojić živi u Australiji i u "Vestima" je pročitala priču o Nikolinoj sudbini, kao i rastrzanosti majke Sunčice između nege bolesnog deteta i supruga. Nije joj mnogo trebalo da shvati da je reč o njenoj drugarici iz detinjstva, ali joj je bilo teško da shvati zašto je sudbina tako surova prema njoj i njenoj porodici. Zato je ne časeći časa stupila u kontakt sa Sunčicom i potom joj uputila pomoć od 350 evra.

O povratku njen tegobni život drugarice iz školske klupe, koja je svoju sreću našla na dalekom kontinentu, naše novinare je obavestila Sunčica Mrkajić, osetno umorna.


- Kada sam prvi put razgovarala sa Snežanom i spustila slušalicu, bila sam u nekoj vrsti šoka. Verujte da čudu nisam mogla da se načudim. Nisam mogla ni da pomislim da ću nakon toliko godina ponovo stupiti u kontakt sa nekim iz osnovne škole. Dug razgovor sa njom mi je mnogo prijao, kao da između nas nisu tolike godine ćutanja i neviđanja.

Vežbe u kućnim uslovima

 

- Nikola nastavlja fizikalne terapije kod kuće, što je veoma važno kako se sve ono što smo postigli u Sloveniji ne bi izgubilo i unazadilo - kaže majka Sunčica ne propuštajući da naglasi da je poslednji ciklus, koji košta 5.500 evra, plaćen zahvaljujući akciji Humanitarnog mosta i čitaocima "Vesti" iz celog sveta.


Ova brižna majka puna je razumevanja i za sinovljeve povremene padove raspoloženja. Čini sve da mu očuva fizičku stabilnost, svesna da bez nje neće biti ni oporavka.


- Kao što sam pre dve godine davala sve od sebe da Nikolu dignem na noge, tako sada moram da mu dižem voljni elemenat. Sve češće se pitam odakle mi snaga i dokle ću izdržati... - kaže Sunčica.

Rekla mi je da kada je sve saznala o našoj životnoj sudbini posredstvom "Vesti", bila duboko ganuta i u neverici, jer sam joj u sećanju ostala samo po dobrim stvarima, dete zaštićeno kome se ništa loše ne može dogoditi. I ja nju pamtim po dobru, kao i celo naše detinjstvo.

Iako sam joj sve to rekla i već se lično zahvalila na ukazanoj pomoći, želela bih da to učinim i posredstvom vašeg lista i izrazim nadu da ćemo ostati u kontaktu, a nju i njenu porodicu da će dobro zdravlje i sreća pratiti - rekla je Sunčica Mrkajić, koju su od izbeglištva iz Tuzle u Srbiju brojne nesreće pogađale.


Najpre se sa suprugom Žarkom, radeći i po 12 sati dnevno, ne birajući poslove, borila da sviju novo porodično gnezdo. Kada su uspeli u tome, dobili su i posao u struci. Sinovi su odrasli i oni su verovali da je i njihov život ušao u mirniju fazu, najpre je Nikola jedva preživeo saobraćajnu nesreću, a dok se Sunčica borila da ga podigne na noge, suprug Žarko oboleo je od karcinoma debelog creva.

Oporavak u rodnom kraju

 

- Želja mog supruga je da čim malo ojača, odemo porodično u našu rodnu Bosnu, kako bi svoj oporavak nastavio među ljudima koji su mu dragi, a koje pri tome dugo nije video. On je iz Tuzle, a ja sam rodom iz Šekovića. Iako se ne slažem sa tim upotpunosti, ispuniću mu želju, tako da ćemo svi zajedno otputovati na nedelju-dve do našeg rodnog kraja.

 

Iskreno se nadam da će i Žarku i Nikoli prijati promena ambijenta i novo društvo. Umorna jesam, ali za to moram pronaći snage, jer su mi oni sve na svetu i ne smem ni da pomislim kako bih bez njih, a ni oni bez mene - ispričala je Sunčica Mrkajić u potpunosti predana majka i supruga.


- Najnovija vest je ta da mi je muž operisan po drugi put. Sve je proteklo u najboljem redu. Lekari su zadovoljni, ali jasno su mi stavili do znanja da još uvek ima razloga za bojazan, jer je to ipak teška i nepredvidljiva bolest. On je veoma smršao i teško ustaje iz postelje, ali trudi se i ne predaje.


Kod našeg Nikole stanje je isto - rekla nam je Sunčica Mrkajić.


Stoga nema sumnje da je novčana pomoć Snežane Divović-Ostojić i te kako dobrodošla porodici Mrkajić koja, od kada je otac Žarko na bolovanju, ima znatno umanjena primanja. Sunčica još uvek ne može ponovo da se zaposli, jer je Nikoli potreban pratilac na fizikalnim terapijama u raznim ustanovama, a mora i da neguje suprug.

Mlađi sin Nemanja trudi se da im pomogne i doprinese u kući, ali su i njegove mogućnosti ograničene. Siguran posao neuspeva da nađe, iako je završio srednju školu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online