Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 25.08.2011.
12:01
K. Savić - Vesti - Foto: Vesti A

Nadomak velikog cilja

Gledajući milo i nasmejano lice trogodišnjeg Nikolaja Milenkovića iz Lapova, rođenog sa spinom bifidom, koje se iz dana u dan pojavljuje na stranici Humanitarnog mosta, mnogi čitaoci "Vesti" ne mogu da ostanu ravnodušni. To je jedan od razloga što odlučuju da mu i po nekoliko puta pošalju svoju pomoć kako bi što pre otišao na transplantaciju matičnih ćelija u Diseldorf.

Nikolaj Milenković
 

Među ovim ljudima dobrog srca je i anonimna donatorka iz Ženeve, koja je nedavno, zajedno sa porodicom, posredstvom naše Redakcije uputila Nikolaju donaciju od 500 švajcarskih franaka i 200 američkih dolara, što već po drugi put čini. Pored donacija, pripremila je i paket sa obućom, odećom i slatkišima kako bi ovog mališana obradovala.

Roditeljska očekivanja

Porodica Milenković duboko veruje da će nemački lekari matičnim ćelijama Nikolaju obnoviti tkivo debelog creva i anusa kako bi kasnije naši lekari mogli da povežu ova dva organa i Nikolaj konačno dobije osećaj za obavljanje fizioloških potreba. Pored toga, velika verovatnoća je da će doći i do poboljšanja njegove motorike, što bi omogućilo da ovaj lepi mališan bude siguran na svojim nogama. Upravo zato su sve snage usmerili u to da njihov sinčić bude što pre operisan. Razlog za to je i bojazan da će, što više vreme bude odmicalo, efekti hirurškog zahvata biti manji.

Želju da Nikolaj što pre krene na lečenje imala je i Milka iz Australije, koja mu je takođe poslala novčani prilog, i to u vrednosti od 50 dolara. Stiglo je i toplo pismo u kome između ostalog piše:


"Dragi Nikolaju, nadam se da će što pre biti ostvarena želja tvojih roditelja da se uspešno izlečiš i da i dalje budeš nasmejan i radostan. Isto tako želim vam da istrajete na tom putu koji vas vodi do Nemačke i tvog potpunog ozdravljenja..."
Reporteri "Vesti" obavestili su roditelje ovog bistrog i radoznalog dečaka, Moniku i Bojana Milenkovića, o pristiglim donacijama, što ih je veoma obradovalo.


- Beskrajno smo zahvalni na ovako vrednoj pomoći jer smo njihovim prispećem napravili veliki korak ka Diseldorfu, a to mnogo znači i ohrabruje. Iako je Nikolaj od rođenja prošao kroz mnoge nevolje, a suprug Bojan i ja zajedno sa njim, jer je čak osam puta operisan, on je nasmejan i lepo raspoložen, što prenosi i na nas. Veoma je radoznao i voljan da nauči nešto novo. Međutim, da bi ostao takav, svesni smo da hirurškim zahvatom u Nemačkoj mora da bude oslobođen mnogih tegoba kojih postaje svestan kako raste. Nikolaj ne može da prati svoje vršnjake u igri koja iziskuje samostalno kretanje u prostoru, što on veoma dobro primećuje i zbog čega se rastuži. Kao talas, taj osećaj bespomoćnosti se prenese na mene i zadaje mi ogromnu bol - kazala je Monika Milenković.


U nastavku razgovora sa ovom hrabrom majkom, koja pamti mnoge besane noći svaki put kad bi njen sinčić morao na operacioni sto, saznali smo o prispeću novčanih priloga i na njihov kućni prag. Miljan Ivezić iz Švajcarske, rodom iz Kraljeva, darovao je 200 evra, baš kao što je i najavio da će učiniti kada krene put otadžbine, o čemu smo već pisali.


- Znamo da nikada nećemo moći dovoljno da se zahvalimo svim ovim dobrim ljudima koji nam svesrdno pomažu da sina odvedemo na lečenje. Želimo da ih u životu uvek i svuda zdravlje i sreća prate. Zahvaljujući novopristiglim donacijama iz Švajcarske i Australije, kao i svim prethodnim, uspeli smo do sada da prikupimo 11.645 evra od ukupno 15.000 evra koliko košta lečenje u Nemačkoj. Samim tim, nedostaje nam još 3.355 evra, što u suštini nikako nije mala suma. Ipak, mi se i dalje nadamo da ćemo uz pomoć ovako divnih ljudi uskoro savladati i ovu prepreku, kako bi naš sin konačno otišao na lečenje i dobio šansu da odraste u zdravog i srećnog čoveka. Neće biti srećnijih roditelja od nas kada se to bude dogodilo.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Toplo i duši i telu
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
HUMANITARNI MOST Podrška malom Aleksandru
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online