Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 16.08.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Prijatelji u dobru i u zlu

Bivše kolege Žarka Mrkajića, obolelog od raka, prikupile sa novim poznanicima pomoć i poslale mu za nastavak lečenja sina Nikole.

Biće novca i za banju: Nikola Mrkajić sa fizioterapeutom

Nedugo pošto se 22-godišnji Nikola Mrkajić iz Šimanovaca, koji je ostao invalid nakon saobraćajne nesreće, vratio u svoj dom iz Slovenije, gde je bio na fizikalnim terapijama, na njegovu kućnu adresu stigao je još jedan veoma vredan novčani dar. U pitanju je donacija od 1.500 evra iz Australije koju su poslali prijatelji njegovog oca Žarka Mrkajića, nastavnika fizičkog vaspitanja koji je do početka rata u bivšoj Jugoslaviji živeo i radio u Tuzli.


Akciju prikupljanja sredstava za Nikolin nastavak lečenja pokrenuli su Ljubica Petrović i Nemanja Radumilo sa svojim porodicama i zajedno sa brojnim prijateljima i poznanicima prikupili ovu značajnu sumu. O svemu tome, naše novinare je obavestila Nikolina majka Sunčica Mrkajić.

Najava pomoći iz Kanade

 

Pomoć Nikoli Mrkajiću najavio je i redovni čitalac "Vesti" Slavko Vidaković iz Vindzora u Kanadi.


- Sa ovim divnim čovekom sam razgovarala nešto duže od pola sata i verujte da mi je i sam razgovor mnogo prijao. Tom prilikom mi je rekao i da će narednih dana poslati pomoć, na čemu mu se u napred od srca zahvaljujem. Isto tako moram da kažem da su nas pre nekoliko dana zvali fizijatri iz Slovenije i napomenuli da Nikoli obavezno kupimo bicikl koji mora da ima šire gume zbog balansa jer je mnogo bitan za njegovu motoriku. Videću već koliko košta i pokušaću da ga nabavim ukoliko je to moguće od dobijene sume - rekla je hrabra majka Sunčica.

- Na koji način da se zahvalim svim tim dobrim ljudima koji su mislili na mog Nikolu, ni sama ne znam. Ono što zasigurno znam jeste da su nam neizmerno pomogli jer ćemo zahvaljujući njihovoj finansijskoj podršci moći Nikoli da plaćamo fizikalne terapije kod kuće kako ne bi došlo do stagnacije i kako ne bi izgubio volju i želju da nastavi lečenje - počela je da priča Sunčica Mrkajić, koju su od izbeglištva u Srbiju brojne nesreće pogađale, kao i njenu porodicu.


Iako su kroz sve nevolje išli uzdignute glave i sami ih rešavali, dve poslednje toliko su ih pritisle, pa su ponosni Mrkajići potražili ruku koja će ih na površini zadržati.


- Nažalost, zbog stanja u kome se Nikola nalazi već duže od dve godine, događa mu se da zapadne u psihičku krizu i tada lako odustaje od svega, tačnije - od borbe za oporavak. Ali, dešava se da iz jedne krajnosti pređe u drugu kada preteruje u vežbanju, misleći da će to ubrzati proces, što ga fizički potpuno iscrpljuje. Takve oscilacije su veoma nezgodne po njega, ali i nas, naročito našeg mlađeg sina Nemanje. Svesna sam da je to posledica prirode njegovih povreda, koje su u većoj meri neurološke nego ortopedske. Zato mu je potreban neko autoritativan da ga motiviše kako se ne bi izgubilo sve ono što smo postigli u Sloveniji. Isto tako, cilj mi je da ga pošaljem i na banjsko lečenje jer mu je i to preko potrebno. Nadam se da će mi prilike dozvoliti, imajući u vidu i opaku bolest mog supruga.

Lista donatora

 

Ljubici Petrović i Nemanji Radumilu, njihovim porodicama (koji su organizovali sopstvenu akciju za pomoć Mrkajićima) pridružili su se: Gordana i Sreten Trakilović, Milosava i Radislav Trakilović, Raja i Drago Trakilović, Radmila i Goran Kićanović, Borka i Vlado Micić, Ljubica i Milo Trakilović, Jadranka i Miro Belić, Svetlana i Branko Danilović, Bahra i Dejan Samardžić, Smilja i Duško Bajić, Branka i Nemanja Radumilo, Dragan Ivković, Anto Garić, Ljubinka i Pero Trifković, Stana i Jovica Mirković i Mirjana i Lazar Čvoro.

Nekada stasitog i naočitog mladića, sada krhkog koji se životu uči od samih početaka, očekuju i psiho-testovi kod neuropsihijatra kako bi došli do saznanja dokle je stigao i u mentalnom oporavku. Zbog teških povreda glave i moždanih ovojnica, zadobijenih u saobraćajnoj nesreći i tri meseca provedenih u komatoznom stanju, došlo je do teškim poremećaja i motorike i psihičkih funkcija, uključujući i govorni aparat. Samim tim, njega je ponovo trebalo učiti svim stvarima, vraćajući mu sećanja i želju da život nastavi tamo gde je onog kobnog dana zaustavljen. Napredak je bio spor, ali efikasan, pa je tako uspeo prvo da napravi slabašan pokret ruke, zatim izusti prve reči, pa čak da ustane iz postelje i ode u prvu šetnju na štakama bolničkim hodnikom. Koliki je to uspeh govori podatak da je ovaj mladić svrstan u red medicinskih fenomena. Spazam mišića i dalje je prisutan, ali polako popušta i sve važne funkcije polako se vraćaju. To, međutim, još nije dovoljno da bi Nikola bio samostalan.


Njego otac Žarko se u međuvremenu razboleo od karcinoma debelog creva, zbog čega je morao da bude hitno operisan. Uskoro ga čeka još jedan hirurški zahvat zbog čega je na bolovanju i ko zna koliko će to još potrajati. Samim tim, primanja su mu znatno umanjena, zbog čega Mrkajići nisu u stanju da sami izbore bitku sa finansijskim preprekama.


Sve ove kao pelen gorke činjenice nisu mogle da ostave ravnodušnim plemenite čitaoce "Vesti" zbog čega su im uputili nesebičnu pomoć i nastavljaju to da čine, znajući da u domu gde boluju otac i sin sredstava nikad dovoljno.

Poziv donatorima

 

 

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dvostruko hvala za Nebojšu
HUMANITARNI MOST Čovek s mnogo duše
HUMANITARNI MOST Dobro ću vratiti dobrim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online