Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Srbija - zemlja nerešenih afera (3): Imovinu na sunce

Zbog "aviona i kamiona" koje poseduju srpski političari neophodna je provera imovine onih koji su bili na državnim pozicijama u poslednje dve i po decenije. Takvo zalaganje stiže od poreskog stručnjaka, ekonomiste Dragana Radovića, koji za "Vesti" kaže da Srbija ima političko-birokratsku mafiju koja je do izražaja došla naročito u vremenu posle petooktobarskih promena i, očito odlično živi, dok narod i zemlja sve više tonu u siromaštvo.

A. Čukić
Ekonomista Dragan Radović

Na delu je, prema njegovim rečima, širok repertoar raznih mutnih radnji moćnika, a najčešće su utaje poreza i pranje novca. To je vrlo štetno za društvo, ali istovremeno i vrlo proverljivo!

- Mora da se utvrdi sistem da aktiva političara i tajkuna bude jednaka njihovoj pasivi, odnosno da znak jednakosti stoji između onog što neko ima u nekretninama i bogatstvu i onog što je izvor njegove dobiti. Ukoliko nije reč o nasledstvu, svako ko pliva u luksuzu bi morao da dokaže kako je zaradio novac koji je uložio u kuće, stanove, bazene i druge skupe stvari i da li je plaćao porez - pojašnjava Radović.

Skeniranje je lako

On tvrdi da to uopšte nije teško sprovesti i tako demantuje priče svih vlasti u Srbiji da je provera mukotrpan i decenijski proces.

- Čista laž jer, recimo, ako neko ima tri stana, pogleda se u dokumentaciji kako i kada su kupljeni, koliko je zarađivao i da li je i koliko plaćao na ime poreza na dohodak. Bogate političare i estradu možete da skenirate i rasturite za čas, po sistemu "daj papire o plaćenom porezu na određene sume koje imaš ili si uložio". Ukoliko nemaš, onda je reč o utaji poreza - pojašnjava ovaj stručnjak.

Plaćanje kešom, prema njegovim rečima, uvek ukazuje na mogućnost sumnjivog novca, naročito ukoliko su u pitanju veće sume.

- Ako je neko platio stan vrednosti blizu pola miliona evra na ruke, a ne preko računa, morao je i da prijavi tolike prihode. Ako uzmemo primer da je tokom deset godina imao zarađenih, a nepotrošenih 50.000 evra i tako došao do skoro pola miliona i plaća kešom, morao je da plaća godišnje sve potrebne poreze - pojašnjava Radović.

Komentarišući priče ministara da su pozajmili novac da bi nešto kupili, on ukazuje da se među ostalim pitanjima nameće još jedno: kako će neko sa 1.000 evra plate da vrati nekoliko stotina hiljada i koliko mu je decenija za vraćanje duga potrebno?

Pare peru kao veš-mašina

Radović kaže da izveštaj američke organizacije Global Financial Integritdž "Nelegalni finansijski odlivi iz zemalja u razvoju" Srbiju sa 55 milijardi opranog novca od 2000. do kraja 2014. godine svrstava na visoko 19. mesto u svetu.
- Te podatke su morali da dobiju od Narodne banke Srbije, jer tačno zna koje su pare oprane, ko se ovim bavi, i to po firmama i imenima i prezimenima. Na primer, ako roba nije ušla, a platio si izmišljene usluge, više je nego jasno o čemu je reč. Nažalost, sve ostaje tako i ništa neće da kažu građanima - kaže Radović.

Političari se osilili

- Sve pokazuje da se kad-tad mora doneti decenijama najavljivani zakon o poreklu imovine koji političari očigledno izbegavaju da usvoje. Moraju da se do kraja istraže brojne pljačkaške privatizacije, uzimanja provizija i druge prljave šeme. Za takva krivična dela ne sme biti selektivnog hapšenja u kojima iza rešetaka završavaju samo politički protivnici - naglašava Radović.

Povodom izjave Aleksandra Vulina da je unosio po 9.000 evra u zemlju, sagovornik "Vesti" kaže da političari često i ne razmišljaju šta kažu i da li je to što pričaju, ne samo tačno, već i jeste li logično i izvodljivo.

- Onaj ko je sila tako se i ponaša. Smatra da mu niko ništa ne može, pa se u takvom maniru i ophodi prema javnosti - zaključio je Radović.

Sutra - Srbija - zemlja nerešenih afera (4):  Sirotinja, a vozi lamborgini

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online