Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija - zemlja nerešenih afera (1): Bogata tetka i druge bajke

Darežljiva tetka supruge ministra odbrane Aleksandra Vulina iz Kanade, koja je ministrovoj porodici pozajmila 205.000 evra za kupovinu luksuznog stana, kao i sam Vulin, postali su u Srbiji popularniji od Crvenkape i vuka. Velikom interesovanju javnosti doprineo je i ministar odbrane sa više verzija događaja.

A. Čukić
Detalj sa protesta u Beogradu posle rušenja u Savamali

Basirao mu je njegov Pokret socijalista sa nizom najgorih uvreda kojima su se obrušili na Stevana Dojčinovića, urednika antikorupcijskog portala Krik, a koji je javnosti obelodanio jedan od najneobičnijih transfera novca u istoriji Srbije. Još neobičnije je što svaka od tih verzija, tvrde politički oponenti vlasti, udara na zakon!

To, međutim, nije sprečilo bivšeg ministra rada, a sada ministra odbrane, da "objasni" da je u Srbiju unosio 9.000 po 9.000 evra, a dok su građani računali koliko je para dao Vulin za 23 leta do Kanade, ministar je iz studija televizije Pink poručio da je pare mogao da uzme i od vlasnika te televizije i njegovog dvostrukog kuma Željka Mitrovića.

Penzioner težak 1,8 miliona evra

Vučićev nadrealista

Sinišu Malog, koji je bio i u središtu priče o vlasništvu nad 24 stana na bugarskom primorju, Biljana Stepanović, urednica "Nove ekonomije", nazvala je "hodajućom aferom".
- Ne verujem ni u jednu instituciju. Posle Savamale ne mogu da verujem da će policija doći ako je pozovem. Cela situacija oko Siniše Malog je nadrealna - poručila je svojevremeno Biljana Stepanović.
Ona se javno zapitala i zašto Mali ne odlazi sa funkcije, konstatujući da verovatno Aleksandar Vučić ima veoma dobre razloge da ga i dalje drži na mestu gradonačelnika, svestan pritom da i sebi nanosi štetu.

Afera čeka razrešenje, a ministru Vulinu ostaje da po onoj narodnoj "svako čudo prođe za tri dana" i na ovu priču padne prašina. Ista ona prašina koja je prekrila već zaboravljeni dupleks od skoro 200 kvadratnih metara ministra za državnu upravu Branka Ružića, koji je među prvima stao u odbranu kolege, poručivši da ne postoji razlog da plati cenu zbog afere.

- Svi sede, svi su na svojim radnim zadacima i gospodin Vulin u kapacitetu ministra, i ja ne vidim šta je tu problem. Naravno da neće biti bilo kakvih smena tim povodom - kazao je Ružić, koji se i sam našao u sličnoj situaciji pre tri godine, da bi potom iz imovinske karte izbacio pomenuti luksuzni stan.

Socijalista Ružić fotografisan je svojevremeno sa roleksom dipsi na ruci vrednim 10.000 evra, a javnost se pitala odakle mu petosobni stan vredan oko 450.000 evra, pogotovo što je imao platu od 113.000 dinara, dok je sa suprugom prihodovao ukupno oko 300.000 dinara. Međutim, stan je otišao u zaborav, a sva pitanja ostala su bez odgovora.

U to vreme ministar Velimir Ilić, a sada veliki opozicionar, priznao je da ima četiri kuće, dva poslovna prostora, građevinsko zemljište, objekte u izgradnji i pomoćne objekte, imanje, njivu, voćnjake i pašnjake... Javnost se bavila i luksuznim stanom u centru Beograda za koji je, prema pisanju medija, navodno tadašnji ministar, sada poslanik, Milutin Mrkonjić "iskeširao 450.000 evra da bi tu živela njegova partnerka, folk pevačica Ana Bekuta".

Niko ništa ne pita ni "najbogatijeg penzionera" Srbije, ministra bez portfelja Milana Krkobabića, čija je imovina, uključujući i imovinu najbliže porodice, kako piše Krik, dostigla vrednost od 1,8 miliona evra! Portal Krik je objavio da lider PUPS-a i poslove u preduzećima drži "unutar porodice", ali je glavna firma u rukama njegove majke Marije koja je prevalila devedesetu! Krkobabići se bave prodajom opreme za štampu i poslove su proširili na Crnu Goru i BiH.

Savamala kao kruna

Ipak, kruna svih srpskih afera bez epiloga neprikosnoveno ostaje noćno rušenje u Savamali. Ljudi sa fantomkama i dalje su nepoznanica, mada je sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle nemilog događaja, označio kao krivca sam vrh beogradske vlasti. Ubrzo je, međutim, počeo da minimizuje dešavanja u Savamali govoreći da su srušene "tri bespravno podignute barake" i da je njegova jedina zamerka što su bageri radili noću, a ne danju!

Budući da je Vučić označio vrh beogradske vlasti, na površinu je isplivao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, na koga je prst potom uperila i bivša supruga. Marija Mali je obelodanila da zna koja je firma angažovana za rušenje u Savamali, a u intervjuu Kriku rekla je da joj je Siniša Mali rekao kako je on organizovao noćno rušenje u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine. Objasnila je i da je bila primorana da učestvuje u sumnjivim poslovima u koje je tokom braka Mali uključivao, pa je bila ucenjena i da mu pomogne da slaže Agenciji za borbu protiv korupcije o svojim prihodima!

- Pošto nije mogao drugačije da objasni poreklo 95.000 evra, Siniša i njegov advokat došli su na ideju da prikažu da sam ja našla novac posle smrti oca - razotkrila je Marija Mali.
Međutim, priča o Malom i dalje je bez kraja, a i pored Vučićeve najave da će Siniša Mali tokom leta napustiti fotelju gradonačelnika, to se nije desilo. Siniša Mali je ostao u fotelji gradonačelnika i ne samo da je ostao, nego se očigledno u njoj osećao dosta lagodno, pa se javnost sa pravom pitala čime se to održao čovek čija je "karijera puna afera".

Sutra - Srbija - zemlja nerešenih afera (2): Tužilaštva kao štit za političare

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online