Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Srbija - zemlja nerešenih afera (2): Tužilaštva kao štit za političare

Advokat Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, kaže za "Vesti" da praksa srpskih tužilaštava pokazuje da predmeti vezani za političare ne podležu ozbiljnoj kontroli. On je dodao i da za sumnje u pranje novca, zloupotrebu službenog položaja ili utaju poreza tužilac treba da ima asistenciju poreske i carinske službe, Uprave za sprečavanje pranja novca, ali i međunarodnu proveru.

A. Čukić
Ivan Ninić

- Treba da mu asistira i policija, da angažuje i stručne saradnike i veštake, a u situacijama gde je uključena druga zemlja, važna je međunarodna pravna i politička pomoć. Ili diplomatsko konzularnih predstavništava ili Interpola, pa organa druge zemlje, zavisno od slučaja. Tek tada je to ozbiljna istraga - pojašnjava Ninić.

Keš, kolica i laganica

- Voditelj Dejan Anđus je pre nekoliko meseci pričao kako "družina" izvlači novac iz javnih nabavki, uglavnom velikim infrastrukturnim radovima, poput asfaltiranja puteva, a u tom košu su privatizacije, uzimanje provizija i mita. Ubacivanje tih para u legalne tokove ide preko of-šor firmi. U tim transakcijama je najveći znak pitanja kod gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ima i drugih, ali je Mali iskočio u prvi plan. Ima i drugačijih transfera, recimo putem članova porodice - kaže Ninić.

Banalizovan slučaj

On podseća da se kod kupovine stana ministra odbrane pojavljuju dve međunarodne lokacije: Kanada u kojoj živi famozna tetka i Španija u kojoj je prodavac stana. Tužilaštvo, prema njegovim rečima, zato mora sve da istraži, a ako obustavi postupak, onda bi trebalo da obrazloži odluku i temeljno je potkrepi činjenicama.

- Ovako je tajna zašto je stopiran postupak za ministrov stan, a ozbiljnu sumnju baca i što tužilac nije radio na poreklu para, već je slučaj banalizovan razmatranjem da li je Vulin prijavio stan ili ne. Konstatovalo se da jeste prijavio i na tome se stalo, mada je tema bila da li je novac, kojim je stan kupljen, došao iz legalnih tokova ili iz sive zone - pojašnjava Ninić i naglašava da su se pojave tog tipa odomaćile i neprestano se multiplikuju baš zato što nadležni ne rade svoj posao.

Sagovornik "Vesti" ističe da nijedan ministar koji radi dve decenije za platu od 1.000 evra ne može da poseduje ono što imaju srpski političari.

U osvrtu na slučaj ministra Branka Ružića, Ninić podseća da se kod nekretnine od, kako su je novinari krstili, "dva ara", pojavila Ružićeva svastika, poznata medijima kao zaposlena u Agenciji za poštanske usluge. Ninić se zato pita da li je Ružić možda pretpostavio da je za pravdanje u javnosti lakše iskoristiti svastiku nego suprugu. Mediji su pisali da su ugovor o kupovini potpisali Ružićev otac i svastika, koju je Ružić zaposlio dve godine pre kupovine stana i koja, radeći dve godine sa mesečnom platom od 1.600 evra, nije mogla da prikupi 220.000 evra, koliko vredi polovina stana!

Zapne na drugom koraku

- Agencija za borbu protiv korupcije je uradila dobar izveštaj, a zakon je Poreskoj upravi i Upravi za sprečavanje novca dao solidna ovlašćenja. Mogu da provere svaki sumnjivi slučaj, ali se, nažalost, pokazuje da sve staje na drugom koraku, odnosno u tužilaštvu - označio je, na osnovu dosadašnje prakse, Ivan Ninić glavnog krivca za mnoge nerešene afere.

Vrh države prvi pod lupu

Kao primer bogatstva prikazivanog u medijima, Ninić navodi bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovu porodicu i zalaže se da se sa "polaganjem računa" o imovini krene od vrha države.

- Čist račun treba da pokaže prvo Aleksandar Vučić kao šef države, pa Tomislav Nikolić kao njegov prethodnik, a onda i svi članovi Vlade i funkcioneri, sve do lokalnog nivoa. Tako vlast može da dokaže iskreno opredeljenje da će se izboriti sa korupcijom. Niko ne sme biti zaštićen i ne sme da bude selektivnosti, ni trulog kompromisa - zaključuje Ivan Ninić.

Sutra -  Srbija - zemlja nerešenih afera (3): Imovinu na sunce

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online