Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.04.2017.
14:44
Vestionline, N1 A

Neizvesnost referenduma: "Erdogan zaoštrava situaciju po potrebi"

Turci u nedelju glasaju o promeni ustava, prvoj od kada je Kemal Ataturk uveo sekularizam. Vladimir Ajzenhamer, stručnjak za Bliski istok i saradnik na Fakultetu za bezbednost, rekao je gostujući na "N1", da predsednik turske zaoštrava situaciju sa Kurdima i Briselom po potrebi i tako "gura" ishod referenduma, koji je i dalje neizvestan.

Reuters
Turska nema jaku opoziciju: Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Promena turskog ustava značila bi ukidanje klasične podele vlasti i njeno prelivanje u ruke predsednika države, u ovom slučaju Redžepa Tajipa Erdogana. Ankete i istraživanja kažu da su Erdoganove šanse da pobedi na referendumu 50-50, ali one nisu relevantne s obzirom na broj stanovnika i neizvesnost. Gost Novog dana ističe da su druga strana ovog referenduma uslovi u kojima se kampanja odvija.

- Turska je i dalje u vanrednom stanju i stanju akutne nesigurnosti jer postoji eskalacija kurdskog nasilja, a na turskoj teritoriji deluje i Islamska država. Primetno je i buđenje levičarskog terorizma. Na važno građansko izjašnjavanje izlazi se u trenutku kada je zemlja najkrhkija, a poluge moći upotrebljene da bi se ta situacija kontrolisala - objašnjava Ajzenhmer.

On dodaje da su primećene velike zloupotrebe, kampanja je nefer, a protivnici promene ustava dobili su manje prostora u medijima da iznesu svoje stavove. Pored toga, prokurska partija HDP je "obezglavljena", pošto su njeni lideri završili u zatvoru zbog optužbi za povezanosti sa kurdskom PKK.

Ajzenhamer zato zaključuje da Erdogan ovakvim neformalnim kanalima gura ishod referenduma.

Kaže da je trenutno glavni problem Turske to što nema jaku opoziciju.

Kada je u pitanju odnos Erdogana prema Kurdima, Ajzenhamer objašnjava da je njegova partija AKP 2002. godine došla na vlast sa platfrmom pomirenja sa Kurdima, što je i sprovođeno dok proces nije krenuo unazad.

- Sve do 2012. bilo je neverovatno koliko su Kurdi bili inkorporirani u društvo. Erdogan je podigao kulturnu autonomiju na viši nivo, pokrenuo čitav proces unapred. Ali na prethodnim parlamentarnim izborima prošle godine vratio je Tursku korak unazad zbog neosvojene većine u parlamentu. Indukovao je sukobe sa Kurdima, podsećajući Turke na najgora najgora nasilja iz devedesetih. Zahvaljujući iznenadnoj ekskalaciji nasilja na ponovljenim izborima osvojio je više glasova. Čitava situacija sa Kurdima izazvana je veštački u političke svrhe u trenutku kada je sukob spušten na niži nivo - objašnjava Ajzenhamer.

Iz istih razloga stvara se sukob i sa Briselom i Evropom, a rezultat proizvedene krize navešće Turke u dijaspori da na referendumu većinksi kažu "da“ promeni ustava.

- Erdogan koristi spoljnu politiku da poboljša svoju unutrašnju kampanju. Mobiliše dijasporu da glasa na referendumu, tako što provocira sukob sa evropskim centrima. Kod tamošnjih Turaka stvorio je atmosferu da su ugroženi i obespravljeni i da ne mogu da čuju svoje predstavnike iz Turske - ocenjuje Ajzenhamer.

On je protivnik stava da Turska sa Erdoganom na čelu klizi ka islamizaciji, ističući da je Turska još od Ataturka podeljeno društvo, a da je uvođenjem sekularizma čitav jedan konzervativni deo stanovništva, čiji se identitet zasniva na otomanskoj tradiciji, stavljen u drugi obespravljeni plan. Erdogan i njegova partija su samo populistički upotrebili tu energiju i glas tih ljudi, kaže on.

S druge strane, on smatra da Turska klizi ka autoritarizmu i da je Erdogan već sebi obezbedio velika ovlašćenja, koja pravda legitimitetom dobijenim iz toga što je prvi predsednik izabran na neposrednim izborima. Promenom ustava to prisvajanje moći planira i da legalizuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online