Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
07:40
Vestionline, b92.net A

Erdogan "protiv" Ataturka

Uvođenjem predsedničkog sistema Redžep Erdogan želi da postane "Ataturk posle Ataturka" i da istovremeno poništi sekularnu tradiciju Mustafe Kemala.

Reuters
Redžep Tajip Erdogan sada koristi konzervativnu energiju koja je decenijama dremala, ali nije nestala

U tome mu pomaže konzervativna energija velikog broja Turaka, piše "Dojče vele".

Molba kalifa je bila skromna. Tokom redovne molitve petkom on je rekao da bi rado nosio turban u stilu sultana Mehmeda II iz XV veka. Želeo je da zna da li predsednik ima nešto protiv. Predsednik, koji je bio tek nekoliko meseci na toj poziciji, dao je osoran odgovor: Kalifu bi bolje bilo da nosi kaput na dvoredno kopčanje koji je uobičajen kod modernih državnika. Uopšte, objasnio je predsednik kasnije, kalifat je "nonsens“. 

Ovo je scena koju je turski istoričar Šukru Hanioglu opisao u biografiji prvog predsednika turske republike Mustafe Kemala - kasnije nazvanog Ataturk. Scena je primer odlučnog, ali i prostog načina na koji se Ataturk ophodio prema religijskoj i političkoj tradiciji Osmanskog carstva koje je bilo upravo propalo. Na sličan, rigorozan način je Kemal postupio kada se zalagao da ukine funkciju imama koji je bio nadležan za turski parlament. "Ovde nam ne trebaju molitve“, rekao je. Za Kemala je, piše Hanioglu, postojala samo jedna religija: sekularna republika. 

Bolne reforme 

Shodno tome i širi delovi stanovništva su pokazali svoju uzdržanost. Obrazovana elita u gradovima je podržavala Kemalove reforme, a većina, koja je bila tradicionalna, za reforme nije htela ni da čuje. Ovi drugi su osuđivali što se na sudu zakletva više nije polagala zaklinjući se u Alaha, već u čast i što je sekularizam 1937. godine proglašen osnovom na kojoj počiva republika. Isto se dogodilo i sa drugim reformama: uvođenje Gregorijanskog kalendara, zamena fesa šeširom, zamena arapskog latiničnim pismom, uvođenje nedelje kao novog neradnog dana u sedmici umesto petka, uvođenje prava glasa za žene 1934. godine. 

Ataturk je u istoriju ušao kao modernizator Turske i do danas slovi za njenog najvažnijeg predstavnika - u svakom slučaju u zvaničnom sećanju. No činjenica je, piše istoričar Hanioglu, da Kemal i njegovi sledbenici nisu shvatili realnost u kojoj se nalazi tursko društvo. „Vođstvo ranije republike je potcenilo snagu otpora socijalne umreženosti u jednom muslimanskom društvu. Kao i brojni evropski intelektualci krajem 19. i početkom 20. stoleća, i oni su bili čvrstog - ali iz današnje perspektive pogrešnog - ubeđenja da religija uskoro neće biti ništa više nego maglovito sećanje iz prošlosti.“ 

Protivnik 

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan se nada da će na referendumu u nedelju narod potvrditi uvođenje predstavničkog sistema. Čaner Aver iz Centra za turske studije u Esenu pretpostavlja da Erdogan želi da uđe u istoriju kao najvažniji državnik nakon Ataturka. I još nešto ga pokreće, kaže Aver: "On želi apsolutnu moć. Za to mu treba promena Ustava. Jer samo tako se de fakto predsednički sistem može proglasiti ustavnim.“ 

Deo plana je i značajna 2023. godina, kada će biti proslavljena 100. godišnjica Turske. "Tada Erdogan želi da slovi za najjačeg lidera koji je izveo Tursku iz krize, ali i iz konflikata sa susednim zemljama i odveo je u budućnost.“ 

Kako bi dobio potrebnu podršku za planirani predsednički sistem, Erdogan cilja upravo na onu većinu u stanovništvu koja je u međuvremenu skoro stotinu godina protiv reformi Mustafe Kemala. Važni su mu simboli: naredio je da se izgradi velika džamija na brežuljku iznad Bosfora, povećao je porez na alkohol i zabranio njegovo služenje u blizini džamija. Time je zagorčao život brojnim gostioničarima, čak i onima u mondenskim kvartovima turskih gradova. Erdogan je progurao i to da žene ponovo mogu nositi maramu u državnim institucijama poput univerziteta, sudova i parlamenata. 

Glasanje o identitetu 

Ideološki, kako kaže Čaner Aver, Erdogan potiče iz nacionalno-konzervativnog miljea. "Ako postigne svoje ciljeve, onda ćemo se verovatno u državnom aparatu suočiti sa odgovarajućim elementima.“ Doduše, kaže Aver, malo je verovatno da će zemlja zaista postati islamska republika. "Međutim, nacionalni, konzervativni i islamistički glasovi će se jače osetiti u državnim strukturama i moguće u javnom životu, u obrazovnom sistemu i akademskom životu“, dodaje Aver. 

Erdogan želi da politički preuredi Tursku, a tu dobro dođe teren kulture. Time se on definiše kao ideološka protivteža Mustafi Kemalu. Turska je, tako opisuje istoričar Hanioglu, bila kulturološki moderna samo na površini. Erdogan sada koristi konzervativnu energiju koja je decenijama dremala, ali nije nestala. Referendum o uvođenju predsedničkog sistema je stoga takođe glasanje o identitetu zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online