Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.11.2016.
18:03
S. Janković - Vesti A

Rusija i Kina pružaju ruku Trampu

Rusija je spremna za brzo obnavljanje odnosa sa SAD posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, izjavio je juče zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov. On je doduše priznao da ruski državni vrh ne zna baš mnogo o Trampovim političkim planovima i priznao da postoji razlika između predizbornih obećanja i politike koju će on voditi kada stupi na dužnost.

Tanjug/AP
Zna mnogo, ali čuva tajne: Dmitrij Peskov

Slučaj Iran

Prva varnica sa Trampom je već sevnula: Rjabkov je rekao da podrška Rusije sporazumu o nuklearnom programu Irana nije promenjena. Međutim, Tramp je tokom kampanje govorio da će mu, ukoliko postane predsednik SAD, prioritet biti da raskine taj sporazum sa Teheranom.

U međuvremenu, ruska strana je juče obelodanila početak pregovora o sklapanju velikog posla sa Iranom o isporuci oružja vrednog oko deset milijardi dolara. Taj "paket" bi Moskva poslala Teheranu, izjavio je ruski senator Viktor Ozerov, koji je inače predsednik Odbora za odbranu i bezbednost. On najavljuje da bi Moskva poslala tenkove T-9, artiljerijske sisteme, avione i helikoptere u Teheran.

Peskov: Bez kontakata tokom kampanje

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je juče da Kremlj nije imao nikakav kontakt sa timom Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje jer je takav odnos moguć jedino posle inauguracije novog predsednika.

On je negirao bilo kakav kontakt te vrste, čime bi trebalo da odbrani budućeg stanara Bele kuće od optužbi za preveliku bliskost sa Kremljom.

"Tramp još nije preuzeo funkciju. Rusija kontaktira samo sa zvaničnim predsednikom SAD", rekao je Peskov.

On je za list "Moskovski komsomolec" izjavio da je moguće da ipak dođe do kontakta Vladimira Putina i Donalda Trampa pre inauguracije.

Tramp i Si se "poštuju"

Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping "uspostavili su jasan osećaj međusobnog poštovanja" u već prvom telefonskom razgovoru, saopštila je američka strana. Tramp veruje da će njih dvojica imati jedan od najsnažnijih odnosa kako bi obe zemlje išle napred, a već su dogovorili da se što pre susretnu.

Saradnja posle kritika

Kineski predsednik rekao je sagovorniku da je saradnja jedini izbor u odnosima dve zemlje. Međutim, Tramp je tokom cele predizborne kampanje kritikovao Kinu, najavljujući da će prvog dana ulaska u Belu kuću uvesti carinu od 45 odsto na uvezenu kinesku robu i da će tu zemlju imenovati kao manipulatora valutama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online